Home » Istorie » O predicție îngrijorător de precisă făcută de Carl Sagan în 1995

O predicție îngrijorător de precisă făcută de Carl Sagan în 1995

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.08.2022

În urmă cu mai bine de 25 de ani, Carl Sagan a făcut o predicție terifiant de profetică despre viitor, aparent prevestind, printre altele, apariția giganților în tehnologie și a dezinformării.

Sagan este cel mai cunoscut pentru ideile sale științifice complexe, pe care le transmitea mereu cu pasiune și poezie, ca niciun alt om de știință, însă astrofizicianul a încercat, de asemenea, să analizeze îndeaproape umanitatea.

În cartea sa „Lumea și demonii ei: Știința ca lumină în întuneric” (The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark)  din 1995, Sagan a explicat modul în care metoda științifică a ajutat la elucidarea multor mistere ale Universului, potrivit IFL Science.

Ce credea Carl Sagan că se va întâmpla cu Statele Unite?

Cu toate acestea, astrofizicianul credea la acea vreme că drumul spre pace și adevăr era subminat de „vechii prieteni” ai omenirii, anume superstițiile și pseudoștiința.

În cadrul unui fragment de text care impresionează profund, Sagan își expune viziunea pesimistă despre Statele Unite ale Americii și ce se va întâmpla dacă țara își pierde admirația pentru rațiune, logică și gândirea deschisă.

„Vom aluneca, aproape fără ne dăm seama, înapoi în superstiție și întuneric”

În mod îngrijorător, se pare că societatea a ajuns deja la această destinație distopică, cu tot cu horoscoape, cristale vindecătoare și alte idei.

„Știința este mai mult decât un bagaj de cunoștințe; este un mod de gândire. Am o presimțire despre America în vremurile copiilor sau nepoților mei, un timp în care Statele Unite sunt o economie de servicii și informații, un timp în care aproape toate industriile cheie de producție au ajuns în alte țări, un timp în care puterile tehnologice sunt în mâinile celor puțini, iar nimeni care reprezintă interesul public nici măcar nu poate înțelege problemele, un timp în care oamenii și-au pierdut abilitatea de a-și stabili propriile priorități și de ai trage la răspundere pe cei cu autoritate, un timp în care, folosind cristale și citind horoscoape, cu facultățile critice în declin, nefiind capabili să diferențiem între ceea ce e bun și ceea ce e adevărat, vom aluneca, aproape fără ne dăm seama, înapoi în superstiție și întuneric”, scria Carl Sagan în cartea sa.

Vă mai recomandăm să citiți și:

SpaceX va lansa o navă cu pânze solare, imaginată de Carl Sagan

O predicție făcută în 1972 despre prăbușirea civilizației umane în anii 2040 pare să fie corectă

Sfatul lui Albert Einstein pentru Marie Curie în 1911 este extrem de relevant chiar și în zilele noastre

Predicţia pe care un mare savant a făcut-o în urmă cu 22 de ani a devenit virală datorită acurateţei sale. ”Vom aluneca, fără să ne dăm seama, înapoi în întuneric”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase