Home » Cultură » Claude Monet: „Pictez așa cum pasărea cântă”

Claude Monet: „Pictez așa cum pasărea cântă”

Claude Monet: „Pictez așa cum pasărea cântă”
Opera „Sosirea trenului din Normandia, gara Saint-Lazare”, 1877. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.11.2022

Părintele fondator al mișcării impresioniste, Claude Monet (1840 – 1926) este unul dintre cei mai mari pictori universali. Pasionat de artele plastice încă de mic, Monet realiza caricaturi în creion pe care le vindea trecătorilor cu 10 – 20 de franci.

A studiat la o școală de artă din Paris (1851), preferând să abandoneze liceul după o vreme pentru a se dedica mai mult timp viitoarei sale cariere de pictor. A continuat în spiritul care l-a lansat, și anume creația de caricaturi, talentul său fiind imediat remarcat de pictorul francez Eugene Boudin care-i sugerează lui Monet să abordeze pictura peisagistică.

Monet a îmbrățișat propunerea, astfel că primele picturi pe care le realizează sunt în aer liber, pe plajele din Normandia. Despre Boudin, Monet avea să afirme că acesta este maestrul său suprem căruia îi datorează totul.

Iubirea pentru nuferi

Picturile sale au prezentat adesea același subiect în diferite momente ale zilei și, în cele din urmă, au inspirat o clasă de artiști și imitatori devotați. Monet a pictat în mod constant din 1874 până la moartea sa în 1926 și s-a remarcat prin culorile prin care-și portretiza picturile și prin reprezentările naturii.

Acest simbol al picturii franceze este creatorul seriei emblematice Nuferi (Nymphéas), floarea de nufăr fiind preferata lui Monet. O iubea atât de mult încât își punea grădinarul să șteargă de praf nuferii.

A distrus o parte din lucrări

De-a lungul vieții sale, se estimează că a realizat aproximativ 2500 de picturi, desene, caricaturi și pasteluri care au fost atribuite stilului impresionist. Numărul operelor sale ar fi putut fi cu mult mai mare, dacă artistul nu și-ar fi distrus o parte din lucrări. Despre acest aspect, prietenul său și fost prim-ministru francez, Georges Clemenceau, declara că „Monet își ataca pânzele atunci când era furios, furie ce se năștea dintr-o nemulțumire față de opera sa. Monet a distrus pânze în căutarea perfecțiunii.

Tablourile lui Monet sunt estimate în prezent între 55.000 – 81.400.000 de euro, iar caricaturile între 19.000 – 440.000 de euro.

Tentativa de sinucidere

Claude Monet a încercat să se sinucidă în 1868, aruncându-se de pe un pod în râul Sena. Monet era sub presiunea lipsei banilor, la vremea respectivă nu cunoscuse celebritatea și, căsătorit fiind, având și doi copii, nu reușea să câștige suficient de bine pentru a-și întreține familia. Din fericire, Monet a supraviețuit tentativei de sinucidere, însă a trăit în umbra problemelor legate de depresie mai toată viața sa.

Una dintre marile sale realizări artistice este faptul că a dat numele unui curent în pictură fără să știe acest lucru. Pictura sa intitulată „Impresie, răsărit de soare”, pe care a realizat-o în 1873, a reprezentat inspirația pentru numele mișcării artistice impresioniste.

A înființat o asociație de artă

În anul 1874, Claude Monet împreună cu Edgar Degas, Camille Pissarro, Édouard Manet și Paul Cézanne pun împreună bazele Societății Anonime de Pictori, Sculptori și Gravori, atrăgându-i în grup și pe alți artiști pictori ale căror opere fuseseră respinse de societatea artistică pariziană. La scurt timp după înființarea acestei asociații, artiștii reușesc să organizeze o expoziție de pictură ce va rămâne în istorie drept prima expoziție impresionistă. Deși această primă expoziție nu a avut un efect pozitiv, primind impresii negative și chiar ironii din partea unor critici de artă, Societatea Anonimă de Pictori, Sculptori și Gravori nu a capitulate în fața micilor sau marilor malițiozități referitoare la arta expusă și a continuat activitatea.

În acel an, grupul a organizat o expoziție care a rămas în istorie drept prima expoziție impresionistă. Lucrările expuse au primit numeroase critici, iar una dintre ele folosea termenul „impresie” pentru a arunca o lumină proastă asupra operelor expuse.

Adoptă o familie

În anul 1876, Monet se împrietenește cu unul dintre clienții săi, Ernest Hoschedé, care deținea un magazine universal în Paris. Franța trece printr-o perioadă grea, iar odată cu prăbușirea economiei, atât Monet cât și prietenul său Hoschedé întâmpină mari probleme financiare. Situația apăsătoare îl împinge pe fostul proprietar de magazin să fugă în Belgia, lăsând în urmă o soție, Alice, și patru copii. Cu toate problemele financiare pe care le are, Monet dă dovadă de o mare responsabilitate și omenie în momentul în care decide să îi ia în grija lui pe toți cei cinci rămași fără sprijinul lui Hoschedé. Așadar, Monet, în casa din satul Vétheuil, ajunge să locuiască alături de soția sa, de cei doi copii ai lor și de ceilalți cinci noi locatari.

Loviturile vieții continua să cadă asupra pictorului, astfel că soţia sa, Camille, se îmbolnăvește de cancer de col uterin, cade la pat, perioadă în care Alice va avea grijă de ea, dar și de toți copiii casei, printre care se aflau și doi bebeluși. Monet își pictează soția pe patul de moarte. În 1879, Camille moare, iar, cu timpul, Monet și Alice devin apropiați, astfel că încep o relație, dar nu se căsătoresc decât după moartea fostului soț al lui Alice.

O perioadă înfloritoare pentru Monet

În anul 1880, Monet reușește să aibă prima expoziție individuală, iar în 1881 se mută cu Alice și toți cei șase copii la Poissy, după care reședința lor finală se va stabili la Giverny, la 80 de kilometric de Paris. Aici, viața lui Monet cunoaște o perioadă înfloritoare, lucru care se va reflecta și în tablourile pe care le pictează în perioada respectivă, multe dintre acestea fiind inspirate din paradisiaca grădină din jurul casei lui Monet, grădină de care avea mare grijă și pe care o înfrumusețase cu plante aduse din toată lumea și în mijlocul cărora se evidențiau fastuoșii nuferi pe care Monet i-a pictat obsesiv ani de-a rândul în peste 200 de tablouri.

Începând cu anul 1897, operele lui Monet devin foarte căutate și valoroase, astfel că se vând la prețuri foarte mari.

Sfârșitul pictorului Claude Monet

În 1911, Alice, cea de-a doua soție a artistului, moare, iar trei ani mai târziu își pierde unul dintre fii. În 1920, Monet începe să aibă probleme cu ochii și se operează de cataractă. În ultimi săi ani de viață, artistul de luptă tot mai mult cu depresia. „Viața și slăbiciunea m-au terminat. Viața mea nu a fost altceva decât un eșec, iar tot ce mi-a mai rămas de făcut e să-mi distrug picturile înainte să dispar”, îi scria el unui prieten.

Claude Monet moare la 5 decembrie 1926, la vârsta de 85 de ani, în paradisul său din Giverny. Din anul 1980, casa lui devine Fundația Claude Monet.

Printre cele mai scumpe tablouri ale artistului se numără un tablou din seria „Meules” care în 2019 s-a vândut cu suma de 110.700.000 de dolari, aceasta sumă record fiind înregistrată după ce un alt tablou al său se vânduse, în 2016, cu aproape 82.000.000 de dolari.

Surse:

https://art-facts.com/claude-monet-facts/

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48278312

https://www.britannica.com/biography/Claude-Monet

Vă mai recomandăm să citiți și:

Frida Kahlo, pictorița cu cele mai multe autoportrete

Francisco Goya, pictorul surd al regelui Spaniei

Velazquez, cel mai important pictor spaniol și un gigant al vremurilor sale

Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase