Home » Cultură » Grace Kelly, de la Hollywood la castel. „Am ajuns la succes foarte repede. Poate prea repede pentru a-i aprecia importanța”

Grace Kelly, de la Hollywood la castel. „Am ajuns la succes foarte repede. Poate prea repede pentru a-i aprecia importanța”

Grace Kelly, de la Hollywood la castel. „Am ajuns la succes foarte repede. Poate prea repede pentru a-i aprecia importanța”
Grace Kelly în 1955. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.11.2022

Grace Kelly (12 Noiembrie 1929, Pennsylvania, SUA – 14 Septembrie 1982, La Colle, Monaco) a fost personalitatea care a avut parte de atâtea superlative încât s-ar spune că era prea frumos ca să fie adevărat.

Grație, frumusețe, talent, bogăție, delicatețe, eleganță. Grace Kelly le-a avut pe toate și altele în plus, în relativa scurtă viață a ei (a murit la 52 de ani), viață cu un final neașteptat.

Grace Kelly, al treilea din cei patru copii, provenea dintr-o familie bogată și educată. Tatăl, John Brendan, un bun prieten al familiei Kennedy, fusese multiplu campion olimpic cu echipa de canotaj a Statelor Unite ale Americii. Era multimilionar și un foarte cunoscut afacerist în construcții.

Grace Kelly provenea dintr-o familie de elite

Mama, Margaret Katherine Majer, fusese prima femeie antrenor al echipei de atletism feminin a Universității din Pennsylvania.

Deși înconjurată de membri ai familiei dedicați sportului, Grace nu a fost atrasă de această latură, în schimb, la îndemnul unchiului său, dramaturgul și actorul Walter C. Kelly (câștigător al unui premiu Pulitzer), Grace și-a îndreptat atenția către actorie, stârnind cumva mici controverse și discuții în familia care nu aproba decizia tinerei Grace.

Nepotrivită pentru Broadway

La 19 ani, Grace Kelly a absolvit Academia Americană de Artă Dramatică, în perioada imediat următoare lucrând ca fotomodel și apărând în diferite reclame și pe copertele revistelor aflate în vogă în acel timp.

Primele sale tentative actoricești au fost legate de dorința de a juca pe Broadway, unde nu a fost acceptată. Motivele invocate: prea înaltă, picioare prea lungi și sexi și o voce prea slabă pentru a putea fi auzită de toată lumea din sală.

Muza lui Hitchcock

Așadar, respinsă de Broadway, Grace Kelly țintește, cu succes, către Hollywood. Cariera ei de actriță a însemnat rolurile din 11 filme artistice și zeci de producții TV, producții americane în care a jucat alături de actori precum Gary Cooper, Clark Gable, Ava Gardner, Frank Sinatra și Bing Crosby.

De asemenea, a avut colaborări reușite cu maestrul suspansului, regizorul Alfred Hitchcock care o adora de-a dreptul pe Grace (o considera muza lui) și pe care a distribuit-o în trei dintre filmele sale (To Catch a Thief, Rear Window și Dial M for Murder).

Domnul Hitchcock este cel care m-a învățat totul despre cinema. – Grace Kelly

Actriță de Oscar

În 1954, Grace Kelly a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din The country girl, în regia lui George Seaton, film care a primit, la rândul lui, Oscarul pentru cel mai bun scenariu (George Seaton) și a avut încă cinci nominalizări.

Grace Kelly și Alfred Hitchcock pe platourile de filmare. Sursa foto: Profimedia

Devenise una dintre cele mai respectate și mai bine plătite actrițe de la Hollywood, dar și un etalon al frumuseții și al eleganței. În viziunea lui Edith Head, creatoarea costumațiilor din filmele americane, premiată cu 8 Oscaruri pentru activitatea avută în cariera ei de peste 50 de ani dedicată Hollywood-ului, Grace Kelly era o zeiță absolută și nimeni nu putea rivaliza cu frumusețea și cu stilul ei.

Cum a devenit prințesă Grace Kelly?

Anul 1956 a marcat sfârșitul carierei cinematografice a lui Grace Kelly, în ciuda faptului că frumoasa actriță avea doar 27 de ani. În același an, viața lui Grace s-a schimbat radical, Kelly devenind Prințesa de Monaco, prin căsătoria cu prințul Raonier al III-lea de Monaco. Dar cum au ajuns cei doi să se cunoască?

În 1955, actrița a însoțit delegația americană la Festivalul de Film de la Cannes, acolo unde, în timpul unei sesiuni foto, l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț: prințul Rainier al III-lea de Monaco. Au existat speculații pe tema iubirii dintre cei doi, mulți considerând că actrița nu l-ar fi iubit pe prinț, dar oare cine este în măsură să decidă acest lucru? Nunta lor a fost ca în basme, impresionând o lume întreagă.

Grace a fost îmbrăcată într-o rochie de mireasă din mătase și organza creată de Helen Rose. Rochia costase 65.000 de dolari, fusese cusută manual și avea aplicate pe ea 800.000 de paiete și 1500 de cristale și perle. Exclusivitatea asupra evenimentului nunții (care a strâns pe străzi peste 20.000 de curioși) a aparținut studiourilor MGM.

Prințesa de Monaco și-a luat în serios îndatoririle regale

Rolul din viața reală bătea orice rol avut în filmele sale de succes, dar acesta a venit la pachet și cu faptul că n-a mai putut fi, din acel moment, actriță la Hollywood, filmele în care jucase fiind interzise în principat și, de asemenea, a fost nevoită să renunțe la cele 2 milioane de dolari câștigate din film (astăzi, suma ar fi echivalat cu 20 de milioane de dolari) cedându-și averea casei Grimaldi. În plus, odată cu noul statut, Grace Kelly și-a pierdut și cetățenia americană.

Oricum, Prințesa de Monaco și-a luat în serios îndatoririle regale și a fost iubită de mulți. Grace și Prințul Rainer au avut împreună trei copii, Prințesa Caroline, Prințul Albert și Prințesa Stephanie.

Moartea prințesei

Pe 14 septembrie 1982, Grace Kelly avea să sufere un accident vascular cerebral în timp ce se afla în mașină alături de fiica ei mai mica, Stephanie (aceasta avea, la data respectivă 17 ani). Grace a pierdut controlul volanului și s-a prăbușit în gol cu mașina. Din fericire, fiica ei a scăpat cu răni ușoare, dar Grace Kelly a intrat în comă profundă și a murit la o zi după accident, vestea șocând o lume întreagă.

Mi-ar plăcea să rămân în memoria oamenilor ca fiind cineva care a realizat fapte utile în viață și care a fost percepută ca fiind o persoană bună și iubitoare. Aș vrea să las amintirea unui om cu o atitudine corectă și care a făcut tot posibilul pentru a-i ajuta pe ceilalți.” (Grace Kelly)

Surse:

https://www.vanityfair.com/news/2010/05/grace-kelly-201005

https://www.vogue.fr/fashion-culture/fashion-exhibitions/diaporama/how-grace-kelly-became-a-hollywood-icon-in-just-five-years/53678

https://www.discoverwalks.com/blog/united-states/top-10-surprising-facts-about-grace-kelly/

https://www.insider.com/grace-kelly-lost-her-hollywood-millions-married-prince-monaco-2021-3

https://www.bbc.com/culture/article/20171220-grace-kelly-was-the-family-failure

Vă mai recomandăm să citiți și:

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui

Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase