Home » Cultură » Test de cultură generală. Unde ar fi trăit zeii din mitologia nordică?

Test de cultură generală. Unde ar fi trăit zeii din mitologia nordică?

Test de cultură generală. Unde ar fi trăit zeii din mitologia nordică?
Ilustrație de Richard Wagner/Otto Schenk via Wikimedia Commons
Publicat: 02.12.2022

Povestea începuturilor este spusă, cu multe variații, în trei poezii ale „Bătrânei Edda”, iar o sinteză a acestora este dată de Snorri Sturluson în „Edda în proză”. Snorri adaugă anumite detalii despre zeii din mitologia nordică pe care probabil le-a luat din surse acum pierdute.

Deși imperfectă, relatarea „Völuspá” pare a fi cea mai rațională descriere a cosmogoniei. Povestea este spusă de o clarvăzătoare bătrână, care a fost crescută de uriași primitivi.

La început nu era nimic altceva decât Ginnungagap, un vid încărcat cu forță magică. Trei zei, Odin și frații săi, au ridicat pământul, probabil din mare, în care se va scufunda în cele din urmă înapoi. Soarele strălucea pe stâncile sterpe și pământul era acoperit de iarbă verde, potrivit Britannica.

Cât de mulți erau zeii din mitologia nordică?

Mai târziu, Odin și alți doi zei au dat peste două trunchiuri de copaci fără viață, Askr și Embla, pe țărm. Le-au înzestrat cu suflare, rațiune, păr și expresii, creând astfel primul cuplu uman.

Sursele nordice antice numesc un număr mare de zeități. Dovezile numelor de locuri sugerează că un cult i-a urmat altuia.

Numele, în special cele din sud-estul Norvegiei și sudul Suediei, sugerează că a existat cândva închinarea pe scară largă la un zeu numit Ull (Ullr). Într-adevăr, un poem timpuriu descrie un jurământ pe inelul lui Ull, sugerând că el a fost odată unul dintre cei mai înalți zei, cel puțin în unele zone.

Dincolo de asta, se știe puțin despre Ull; era zeul arcului și al încălțămintei de zăpadă și, potrivit lui Saxo Grammaticus, care îl numește Ollerus, l-a înlocuit temporar pe Odin atunci când acesta din urmă a fost izgonit de pe tronul său.

Triburile

Zeii din mitologia nordică pot fi împărțiți în aproximativ două triburi, Aesir și Vanir. La un moment dat, conform unor surse destul de sigure, a existat un război între Aesir și Vanir, dar când niciuna dintre părți nu a putut obține o victorie decisivă, au făcut pace și au schimbat ostatici.

În acest fel, zeii specializați ai fertilității, Vanir, Njörd (Njörðr), fiul său Freyr și, probabil, fiica sa, Freyja, au venit să locuiască printre Aesir și să fie acceptați în ierarhia lor.

Unde trăiau zeii nordici?

Locul în care trăiau zeii nordici se numește Asgard. Ásgardr (în limba norvegiană veche), în mitologia nordică, este  comparabil cu Muntele Olimp grecesc. Legenda a împărțit Asgard în 12 sau mai multe tărâmuri, printre care Valhalla, casa lui Odin și locuința eroilor uciși în bătălia pământească; Thrudheim, tărâmul lui Thor; și Breidablik, casa lui Balder.

Fiecare zeu important avea propriul său palat în Asgard, iar multe popoare germanice credeau că aceste conace erau similare ca design cu cele ale propriei lor nobilimi. La Asgard se putea ajunge de pe pământ doar prin podul Bifrost (curcubeul), conform Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce fel de calendar folosește lumea occidentală?

Stephen King, Regele Groazei. „Monştrii sunt reali, fantomele la fel. Ei trăiesc înăuntrul nostru şi, uneori, câştigă”

Laureatul care a refuzat banii lui Nobel: „Numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul”

„Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase