Home » Istorie » Un templu antic dedicat lui Zeus a fost descoperit în nordul Peninsulei Sinai

Un templu antic dedicat lui Zeus a fost descoperit în nordul Peninsulei Sinai

Un templu antic dedicat lui Zeus a fost descoperit în nordul Peninsulei Sinai
Foto: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt
Publicat: 27.04.2022

O misiune arheologică de excavare la Tell el-Farma, din nordul Peninsulei Sinai, a descoperit un templu antic dedicat lui Zeus.

Zeus este zeul cerului și al tunetului în religia greacă antică. Domnind din Muntele Olimp, Zeus este adesea descris ca un bărbat în vârstă, cu barbă, și este reprezentat prin simboluri precum fulgerul și vulturul, scrie Heritage Daily.

Arheologii efectuau săpături la Tell el-Farma, cunoscut sub numele său antic de Pelusium, care datează din perioada faraonică târzie. Situl a rămas ocupat din perioada greco-romană până în perioada bizantină și în perioada islamică timpurie.

Un templu antic dedicat lui Zeus care așteaptă să fie descoperit de peste un secol

Pelusium a fost excavat pentru prima dată la începutul anilor 1900 de către egiptologul francez Jean Clédat, care a găsit, în fragmentele de inscripții grecești antice, dovezi ale unui templu Zeus-Kasios (Zeus-Kasios este o combinație a lui Zeus și Muntele Kasios din Siria) în vecinătate.

Săpăturile din prezent au descoperit în cele din urmă templul dintre Fortul Pelusium și o biserică memorială, după ce au localizat stâlpi și o serie de blocuri mari de granit. Arheologii cred că blocurile au format o scară pentru a ajunge la platforma templului și speră să aplice o sondare fotogrammetrică pentru a determina designul arhitectural și planul templului, potrivit oficialilor din cadrul Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.

Expansiunea Egiptului roman

În jurul acestui templu antic dedicat lui Zeus se află blocuri de granit roz care au fost extrase în secolele ulterioare pentru construirea de biserici locale, printre care unul corintic care a fost încorporat în biserica memorială din apropiere.

Inscripțiile găsite în zonă arată, de asemenea, că împăratul Hadrian l-a însărcinat pe Titos Flavios Titanas să efectueze lucrări de renovare la templu într-o perioadă în care Hadrian a fondat noi orașe și monumente romane în Egiptul roman.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii au dezvăluit un mozaic roman cu delfini și scoici la un complex de vile din Verona

Arheologii au găsit noi indicii despre una dintre cele mai importante migrații din istoria omenirii

Dovezi ale unei activități tectonice antice, vechi de 2,5 miliarde de ani, descoperite în China

Un mister antic a fost rezolvat. Cercetătorii au descoperit că pterozaurii își puteau controla culoarea penelor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase