Home » Cultură » Test de cultură generală. Ce fus orar folosește România?

Test de cultură generală. Ce fus orar folosește România?

Publicat: 31.01.2023

Știm cu toții că există diferențe orare între unele dintre țările lumii, ceea ce numim că folosesc un fus orar diferit. Ce fus orar folosește România?

Înainte de sfârșitul secolului al XIX-lea, menținerea evidenței timpului era un fenomen pur local. Fiecare oraș își potrivea ceasul la prânz, când soarele ajungea în cel mai înalt punct de pe cer. Un ceasornicar sau un ceas orășenesc dădea ora „oficială”, iar cetățenii își potriveau ceasurile de buzunar și pe cele din case după ora orașului, conform Thought Co.

Cetățenii cu spirit antreprenorial își ofereau serviciile de „oră exactă” purtând cu ei săptămânal un ceas mobil potrivit după ora oficială pentru a regla ceasurile din casele clienților. Călătoria între orașe aducea nevoia de ajustare a orei de pe ceasul de buzunar la sosire.

Cu toate acestea, odată ce căile ferate au început să funcționeze și să miște oamenii rapid pe distanțe mari, timpul a devenit mult mai critic. În primii ani ai căilor ferate, orarele erau foarte confuze, deoarece fiecare oprire se baza pe o oră locală diferită. Standardizarea timpului a fost esențială pentru funcționarea eficientă a căilor ferate.

Istoria standardizării fusurilor orare

În 1878, canadianul Sir Sandford Fleming a propus sistemul de fus orar mondial pe care îl folosim astăzi. El a recomandat ca lumea să fie împărțită în douăzeci și patru de fusuri orare, fiecare distanțat la 15 grade longitudine față de următorul.

Deoarece pământul se rotește o dată la 24 de ore și există 360 de grade de longitudine, în fiecare oră pământul se rotește cu a douăzeci și patra parte dintr-un cerc, adică 15 grade de longitudine. Fusurile orare ale lui Sir Fleming au fost anunțate ca o soluție genială la o problemă haotică din întreaga lume.

Ce fus orar folosește România?

Ce fus orar folosește România? România (și alte încă 10 țări din Europa și 7 din Asia și Africa) folosește Ora Europei de Est (EET).

Potrivit Wikipedia, Ora Europei de Est este o denumire alternativă pentru UTC+2, adică un avans de două ore față de timpul coordonat universal.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum a renunţat Victor Babeş la teatru pentru medicină, după moartea surorii sale. A făcut apoi istorie, devenind părintele medicinei moderne care a salvat multe vieţi

Românul care a adus cele mai mari contribuţii în fizică, apreciat în străinătate şi nedreptăţit în ţara natală

Coroana Statuii Libertății poate fi vizitată din nou, după mai bine de doi ani

Test de cultură generală. Ce culoare găsim pe 75% dintre drapelele lumii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase