Home » Cultură » De ce scria Leonardo da Vinci în sens invers?

De ce scria Leonardo da Vinci în sens invers?

Publicat: 28.01.2023

Printre numeroasele sale ingeniozități, această personalitate avea o mică ciudățenie: adesea, Leonardo da Vinci scria invers, deoarece era stângaci.

Acest lucru este cunoscut și sub denumirea de scriere în oglindă, în care cuvintele apar normale doar atunci când sunt văzute printr-o oglindă.

Există trei ipoteze care ar putea explica de ce Leonardo da Vinci scria invers: 1. pentru a îngreuna furtul ideilor sale; 2. pentru a-și ascunde notițele de biserici, deoarece credințele sale erau contradictorii cu cele religioase; 3. pentru a preveni petele de cerneală.

De ce Leonardo da Vinci scria invers?

Deoarece prima și a doua ipoteză sunt în esență același lucru, există cu adevărat doar două ipoteze principale.

Dar oricine crede cu adevărat că Leonardo da Vinci încerca să-i împiedice pe oameni să-i citească notițele insultă inteligența marelui inventator, artist, pictor, matematician și lingvist.

Oare Leonardo chiar a considerat că trebuie să-i împiedice pe oameni să-i citească notițele? Oare nu ar fi putut el să inventeze un limbaj complet nou dacă voia să-și păstreze scrierile pentru sine?

Vorbim despre un inventator care a conceptualizat parașutele chiar înainte ca elicopterele să existe. Înainte ca oamenii din vremea lui să înțeleagă cum zboară păsările. Și tot el a conceptualizat și elicopterul, care a fost produs abia cu 420 de ani mai târziu, scrie Medium.

Ca atare, doar ultima ipoteză are sens. Este logică. Nu își dorea ca notițele sale prețioase să fie pătate de cerneală.

Multe limbaje sunt făcute să fie scrise de dreptaci

Ar mai putea exista un motiv pentru caracterul straniu al scrierilor lui da Vinci, un motiv care nu prea este menționat.

Limba în care a scris da Vinci, italiana, ca multe alte limbi, este concepută pentru a fi scrisă de dreptaci. Se scrie de la stânga la dreapta. Mâinile se deplasează pe pagină fără a întâmpina cerneală proaspătă.

Scrierea în oglindă, spre deosebire de toate celelalte moșteniri lăsate de Leonardo da Vinci, nu este o invenție sau o contribuție uriașă la umanitate. Dar el știa intuitiv, fără susținerea priceperii moderne în cercetarea științifică, că a-și face creierul să recunoască și să producă cuvinte în diferitele lor forme i-ar antrena ceva din minte, fie că este vorba despre o mai bună conștientizare spațială sau o putere mai mare de procesare a creierului.

Vă recomandăm să citiți și:

Guillermo del Toro, regizorul exorcizat de bunica sa. „Trebuie să crezi în magie ca să o vezi”

Un detaliu ascuns aproape 160 de ani într-un tablou de Cézanne a ieșit abia acum la iveală

Kim Basinger, sex simbolul anilor ’80 care suferă de anxietate

Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit din cauza Bisericii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase