Home » Cultură » Cafeneaua londoneză care a trecut testul timpului, împlinind 136 de ani

Cafeneaua londoneză care a trecut testul timpului, împlinind 136 de ani

Publicat: 04.02.2023

Există o anumită nostalgie care se agață de Soho din Londra; „Nu este ceea ce a fost cândva” este un refren aproape constant. Strada Carnaby, renumită pentru moda sa nonconformistă din anii ’60, este acum plină de lanțuri de magazine. Multe dintre cele mai insalubre locuri ale zonei au dispărut de mult, iar în locul lor se află în mare parte restaurante, care vin și pleacă. Ritmul schimbării este rapid și nu toate schimbările sunt rele. Însă cafeneaua londoneză Algerian Coffee Stores a trecut testul timpului.

Totuși spiritul boem nu a părăsit Soho în totalitate. Încă există câteva locuri care rezistă, chiar dacă se luptă cu urmările pandemiei și cu inflația ridicată din Marea Britanie. Situația le-a pus la încercare chiar și pe cele mai puternice dintre magazinele cochete din Soho. După peste 90 de ani de activitate, îndrăgita cofetărie „I Camisa” tocmai a scăpat de închidere în ianuarie.

Iar peste drum de cofetărie, pe Old Compton Street se află un loc care este și mai vechi. Cafeneaua londoneză Algerian Coffee stores s-a deschis în 1887 sub proprietatea unui cetățean algerian, acum amintit doar ca domnul Hassan.

Cafeneaua londoneză Algerian Coffee Stores are o poveste incredibilă

Ulterior, a fost vândută unui belgian în anii 1920, apoi unui englez în anii 1940. Fiica lui s-a căsătorit cu un italian, Paul Crocetta, ale cărui fiice Marisa și Daniela administrează astăzi magazinul. În ciuda numeroaselor naționalități care administrează magazinul, acesta și-a păstrat întotdeauna numele.

„Am lucrat aici, probabil, toată viața mea, de când am învățat să merg”, spune Marisa Crocetta.

„Eu și sora mea (eram) aici în fiecare sâmbătă, făcând treburi foarte importante… sau așa am fost făcute să credem. Avem normă întreagă, împreună, aici probabil vreo 30 de ani. Aceasta este casa noastră”, a spus ea, potrivit CNN.

O selecție specială de cafea

În spatele vitrinei aglomerate cu gust a magazinului, plină cu cafetiere și ceainice, Marisa, Daniela și tatăl lor, Paul, vând peste 80 de tipuri de boabe de cafea și 120 de ceaiuri din întreaga lume, inclusiv din locuri care nu sunt cunoscute pentru cultivarea cafelei, cum ar fi Australia și Malawi.

Unele sunt „victorii sigure”, spune Crocetta, „nu vom renunța niciodată la ele”. Altele sunt obținute prin intermediul emisiunilor alimentare și al rețelei lor de contacte. Sunt strict produse pe care nu le-ați găsi la un supermarket mare, după cum recunoaște Crocetta, cu care această mică afacere nu ar putea concura.

Dimensiunile mici ale Algerian Coffee Stores ascund o influență nemaipomenită. Deși nu poate pretinde că este cea mai veche cafenea din capitală (acest titlu îi aparține probabil lui The Jamaica Wine House, cel mai recent nume al unui loc din City of London care servește cafea din 1652), magazinul a câștigat o reputație în rândul cunoscătorilor de cafeină, care umplu în mod regulat spațiul redus.

„De multe ori îți poți da seama dacă este cineva nou în magazin, pentru că intră, se uită în jur și uneori exclamă ‘wow’. Sunt uimiți”, spune Crocetta.

Cafeneaua londoneză Algerian Coffee Stores, un simbol al Soho

Deși doar unul sau două magazine din Soho ar putea precede Algerian Coffee Stores (patiseria Maison Bertaux, fondată în 1871, de exemplu), coproprietara este reticentă ca magazinul să fie etichetat drept „istoric”.

„Nu ne vedem neapărat ca un simbol sau ceva de genul acesta. Cu toată sinceritatea, eu, sora mea și tatăl meu ne vedem doar ca pe un magazin”, spune ea.

Cu toate acestea, ei sunt prea conștienți că sunt excepționali. „Soho în sine s-a schimbat complet în ultimii, aș spune, chiar și 10 ani”, spune Crocetta. Totuși, cafeneaua londoneză Algerian Coffee Stores nu are de gând să modifice o formulă câștigătoare pentru a se alinia cu mulți dintre vecinii săi mai noi.

„Nimeni nu vrea (ca noi) să înfrumusețăm cafeneaua… oamenii vor să rămână așa cum este. Cred că este important să păstrăm vechea Londra și o parte din istorie în viață, pentru că dacă totul este nou și modern, totul începe să arate la fel”, spune Crocetta.

Vechea cafenea livrează și internațional

În ciuda statutului său de simbol al Soho, nu doar londonezii își iau cafeaua de pe Old Compton Street. „Trimitem cafea în toată lumea”, spune Crocetta.

„Nu este un lucru nou”, adaugă ea, evidențiind un vechi semn care face publicitate pentru comandă prin poștă la nivel mondial. „Este, evident, ceva ce se întâmplă de la începutul magazinului”. Astăzi este mai probabil ca comenzile să vină de pe site-ul lor web decât prin scrisoare semnată, iar în vremuri economice dificile, Crocetta spune că comenzile internaționale ajută la susținerea afacerii.

Având în vedere existența unei piețe online vaste și variate, de ce clienții încă apelează la un retailer independent vechi de 136 de ani?

„S-ar putea să dorească să sprijine magazinul. Ne cunosc și ne plac. Le plac unele dintre cafele: avem câteva amestecuri de casă pe care nu le puteți găsi nicăieri altundeva”, spune Crocetta.

„Suntem oarecum uimiți de sprijinul pe care îl primim de la clienții noștri din toată Marea Britanie și din întreaga lume. Pot să cred că o parte este prăjirea, o parte suntem noi, și o parte este cafeaua pe care o oferim. Este minunat”, a conluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Junko Tabei, prima femeie care a ajuns pe Everest. „Nu ceda… nu te lăsa descurajat niciodată!”

Steve Jobs, părintele Apple. „Dacă tu crezi că nu meriți, nu vei avea nimic”

Amelia Earhart, prima femeie pilot care a traversat Atlanticul în zbor. „Cel mai eficient mod de a face ceva este să faci”

William Shakespeare: „Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase