Home » D:News » Un aisberg cât Londra s-a desprins din Antarctica

Un aisberg cât Londra s-a desprins din Antarctica

Publicat: 26.01.2023

Un aisberg uriaș, aproape cât Londra, s-a desprins dintr-o banchiză din Antarctica, în apropierea unei stații de cercetare. Acesta este al doilea eveniment de acest fel din ultimii doi ani, potrivit cercetătorilor.

Cercetătorii de la British Antarctic Survey (BAS) au spus că formarea noului aisberg, într-un proces numit „calving” (fragmentare), nu se datorează schimbărilor climatice, care accelerează pierderea gheții în Arctica și în unele părți ale Antarcticii.

Aisbergul, măsurând 1.550 de kilometri pătrați, s-a desprins din banchiza Brunt, cu o grosime de 150 de metri, la un deceniu după ce oamenii de știință au observat pentru prima dată crăpături masive în această întindere de gheață.

Desprinderea aisbergului nu are legătură cu schimbările climatice

O separare spectaculoasă similară, implicând un aisberg de 1.270 de kilometri pătrați, a apărut în urmă cu un an.

„Acest eveniment de fragmentare era de așteptat și este parte din comportamentul natural al banchizei Brunt. Nu este legat de schimbările climatice”, a spus glaciologul Dominic Hodgson.

Stația de cercetare Halley VI din Marea Britanie monitorizează zilnic starea platoului de gheață, dar nu a fost afectată de ultima ruptură. Baza mobilă de cercetare a fost relocată pe uscat din motive de siguranță în 2016 și 2017, deoarece fisurile din gheață amenințau să îi taie accesul.

De atunci, personalul a fost desfășurat acolo doar pe timpul verii antarctice, între noiembrie și martie, cu 21 de cercetători aflați în prezent la fața locului.

Platoul de gheață din Antarctica, atent monitorizat de cercetători

Cercetătorii mențin sursele de alimentare și instalațiile care asigură funcționarea experimentelor științifice la distanță, pe timpul iernii, atunci când este întuneric timp de 24 de ore și temperatura scade sub minus 50 de grade Celsius, potrivit Science Alert.

„Echipele noastre științifice și operaționale continuă să monitorizeze banchiza în timp real pentru a ne asigura că suntem în siguranță și pentru a menține activitățile științifice la Halley”, a adăugat Hodgson.

Cercetătorii urmează a fi preluați cu ajutorul unei aeronave în jurul datei de 6 februarie a.c., potrivit BAS, un lider mondial în cercetarea mediului în regiune.

Vă mai recomandăm și: 

Un meteorit de șapte kilograme a fost descoperit în Antarctica

De ce este gheața alunecoasă? Noi experimente ar fi aflat răspunsul!

Imagini uimitoare cu cristale de gheață apărute pe unul dintre geamurile Stației Spațiale Internaționale

Ghețarii elvețieni trec prin cea mai mare rată de topire din istorie

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase