Home » Cultură » Paco Rabanne, arhitectul devenit creator de modă

Paco Rabanne, arhitectul devenit creator de modă

Paco Rabanne, arhitectul devenit creator de modă
Paco Rabanne, în timpul unei prezentări de modă, 1990-1991. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.02.2023

Paco Rabanne, unul dintre cei mai cunoscuți designeri de modă și creatori de parfumuri, a murit vineri, 3 februarie a.c., la vârsta de 88 de ani. Până la momentul publicării acestui articol, nu avem detalii despre motivele care au dus la decesul personalității de origine spaniole.

Paco Rabanne, născut Francisco Rabaneda Cuervo la 18 februarie 1934 în Pasaia, Spania, este, dacă nu cel mai renumit designer de modă și parfumier, atunci unul din top 10 cele mai importante figuri din lumea modei.

Înainte de a deveni un designer de modă celebru, Rabanne s-a format ca arhitect.

A fost arhitect

La mijlocul anilor ’50, a urmat cursurile Escuela Técnica Superior de Arquitectura din Madrid, iar după absolvire a lucrat ca arhitect în Franța și Spania, dobândind experiență și construindu-și abilitățile în domeniu. Experiența lui Rabanne ca arhitect l-a ajutat să aducă o perspectivă unică și inovatoare lumii modei, pregătirea sa în acest domeniu oferindu-i o înțelegere solidă a principiilor designului.

Stilul lui Paco Rabanne a fost adesea caracterizat ca fiind îndrăzneț și avangardist, încorporând materiale neobișnuite și tehnologii de ultimă oră.

Materiale avangardiste

În 1966, Rabanne și-a prezentat celebra colecție „12 rochii de nepurtat din materiale contemporane”, care a marcat începutul carierei sale în modă. Această colecție, care cuprindea rochii realizate din materiale precum lanțuri și zale metalice, hârtie și plastic, l-a făcut rapid pe Rabanne un nume cunoscut și l-a consacrat ca și creator de modă vizionar.

Folosirea de către Rabanne a materialelor și a modelelor avangardiste a atras rapid atenția industriei modei, devenind în scurt timp foarte cunoscut și apreciat pentru acest stil unic și pentru această viziune aparte.

A colaborat cu pictori renumiți

De-a lungul anilor 1970 și 1980, Rabanne a continuat să depășească limitele cu originalitatea designurilor sale, colaborând cu artiști precum Pablo Picasso și Salvador Dali pentru a crea colecții unice și memorabile. De asemenea, a fost unul dintre primii designeri care au încorporat îmbrăcămintea sport în modă, deschizând calea pentru tendința sporty-chic care este atât de populară astăzi.

În anii 1990, Rabanne s-a retras temporar din fashion, concentrându-se în schimb pe afacerea sa cu parfumuri. Și-a lansat primul parfum, Calandre, în 1969, iar unele dintre cele mai cunoscute și mai vândute parfumuri ale sale includ Paco Rabanne pour Homme, XS și Ultraviolet, Lady Million, Olympea, Black XS și Invictus. Numelui Paco Rabanne îi sunt asociate aproximativ 126 de parfumuri .

Salvador Dalí l-a considerat un geniu

În ultimii ani, Rabanne a revenit în lumea modei, cu noi directori de creație ducând brandul în direcții noi și interesante. În 2005, designerul și-a expus pentru prima dată o parte dintre schițele sale de design vestimentar realizate de-a lungul unei cariere de aproape 50 de ani, în cadrul unei expoziţii care a avut loc la Moscova.

Evenimentul a fost unic, deoarece până în acel moment schiţele creațiilor lui Paco Rabanne nu mai fuseseră văzute până atunci de nimeni, cu o singură excepţie, pictorul Salvador Dali. Un an mai târziu, numele Paco Rabanne începea să devină din ce în ce mai puțin vizibil pe catwalk, creatorul alegând să se dedice exclusive parfumurilor și cosmeticelor produse de compania sa.

Salvador Dalí a spus, la un moment dat, laudativ: „Sunt doar două genii în Spania, eu și Paco Rabanne”. Această noțiune a geniului lui Rabanne a avut ecou în anii 1960 și 1970, prin colecțiile inspirate de Ioana d’Arc și minirochiile din zale purtate de celebrități precum Jane Birkin, Brigitte Bardot, Jane Fonda în producția americană Barbarella (1968) și filmul din 1967, Casino Royale, în care au apărut vestimentații create de el. Designerul și-a găsit aliați puternici pentru creațiile sale neconvenționale în creatori americani precum Peggy Guggenheim, Diana Vreeland și Eugenia Sheppard. „Americanii au crezut în mine și m-au creat”, a spus Rabanne pentru The New York Times în 2002, citează vogue.com

„Prima dată când am fost la unul dintre spectacolele lui de modă, îmi amintesc că mi-am spus Ce se întâmplă aici? Nu pot să cred așa ceva! Este atât de frumos și atât de diferit! Rochii de gladiator, o armură, un războinic, noul bărbat!” declara editorul de modă Polly Mellen.

Credea că se năcuse cu peste 70.000 de ani în urmă

Paco Rabanne a fost  pasionat și de misticism, astrologie şi ocultism, în interviurile sale adesea vorbind despre Dumnezeu şi experienţele pe care le-ar fi trăit în afara corpului. A susținut, de asemenea, că a avut mai multe vieți, că a venit de pe planeta Altair în urmă cu 78.000 de ani, că l-a văzut pe Dumnezeu, că a fost vizitat de extratereștri, că a fost preot egiptean și l-a asasinat pe Tutankhamon.

Și în 1999, Rabanne a atras asupra sa păreri controversate după ce a prezis în cartea pe care a scris-o – Fire From Heaven – că Parisul va fi distrus mai târziu în acel an, când stația spațială rusă Mir s-a prăbușit pe Pământ. Despre acest fapt a declarat atunci că a prevăzut dezastrul în urma lecturilor sale despre astrologul francez Nostradamus, care a trăit în secolul al XVI-lea.

Paco Rabanne, un suprarealist ale cărui design-uri din era spațială și teoriile apocaliptice ale lumii erau neortodoxe, va fi amintit alături de Emanuel Ungaro, Yves Saint Laurent și André Courrèges ca un adevărat creator de modă care a avut o contribuție importantă în ceea ce privește modernizarea haute couture.

„Întotdeauna am avut impresia că sunt un accelerator al timpului”, a spus el despre creațiile sale. „Am avut dorința de a merge cât de departe se poate, de a nu mă lăsa în plăcerea morbidă a lucrurilor cunoscute, pe care le privesc cu fiind depășite, decăzute”.

Surse:

https://www.bbc.com/news/world-europe-64515027

https://www.vogue.com/article/paco-rabanne-obituary

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum trebuiau să se îmbrace femeile în iarna anului 1930 pentru a fi la modă?

Salvatore Ferragamo, drumul de la demisol la casa de modă cu 4000 de angajați

Coco Chanel, primul designer de modă major care a introdus un parfum, iar apoi l-a pierdut

10 lucruri de știut despre Voltaire. „Nu ești bun pentru nimic, dacă ești bun doar pentru tine”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase