Home » Cultură » Cine a fost Ivar Ragnarsson, zis și Ivar cel fără de oase?

Cine a fost Ivar Ragnarsson, zis și Ivar cel fără de oase?

Publicat: 16.02.2023

Ivar Ragnarsson, zis și Ivar cel fără os ori Ivar fără de oase, a fost un războinic viking care a trăit între 783 și 873 și a condus Marea Armată Păgână care a invadat Anglia și Irlanda în 865. De ce fără os?

Numele se poate să i se fi tras din cauza unei boli de care suferea, osteogeneza imperfectă (un grup de afecţiuni caracterizate prin fracturi spontane și deformări ale oaselor). O altă variantă care explică porecla dată războinicului este că acesta ar fi fost impotent, ceea ce nu pare prea credibil atâta vreme cât anumite povestiri despre el menționează că ar fi avut mulți copii.

Pe de altă parte, există istorici care cred că Ivar a fost numit astfel datorită tenacității sale și agilității în lupte care-l făceau să pară precum un șarpe ce se strecura printre dușmanii săi.

Născut sub semnul unui blestem?

În saga Povestea lui Ragnar Lothbrok, se spune că starea fizică a lui Ivar ar fi fost cauza unui blestem. Înainte ca aceasta să se căsătorească, Aslaug, mama lui Ivar, ar fi fost avertizată că ar trebui să aștepte trei nopți înainte de a-și desăvârși căsătoria pentru a evita blestemul copilului rezultat, ceea ce ea și Ragnar nu au făcut, fiind învinși de pofta și de dorul trupești, drept urmare, Ivar s-a născut „fără oase”.

Însă în ciuda tuturor legendelor și speculațiilor, nu se știe cu adevărat de ce Ivar a fost poreclit „Cel fără oase”.

Un războinic desăvârșit

Totuși, indiferent cum și de ce și-a primit porecla, Ivar și-a câștigat reputația de viking înfricoșător și însetat de sânge în numeroasele sale bătălii care, de cele mai multe ori, au fost învingătoare și uneori  devastatoare. De asemenea, a fost cunoscut și pentru pedepsele extrem de brutale pe care le aplica dușmanilor și trădătorilor lui. În biografiile scrise despre el, Ivar pare a fi fost într-o relație foarte bună cu frații săi care deseori îl însoțeau și îl ajutau în luptele pe care acesta le ducea. Frații lui, care-i purtau un respect deosebit, rareori luau decizii strategice fără să-l consulte pe Ivar. Având în vedere faptul că era foarte loial familiei sale, când a primit vestea că regele Ælla al Northumbriei i-a ucis tatăl, pe Ragnar, aruncându-l într-o groapă de vipere, după ce a cerut să cunoască fiecare detaliu al morții tatălui său, Ivar a plănuit răzbunarea în cele mai mici detalii, clocotind de ură și furie.
În cele din urmă, a format Marea Armată Păgână și a pornit în lupta sa răzbunătoare asupra Northumbriei.

Legendele spun că Ivar a luptat împreună cu războinicii pe care i-a condus în timp ce era ținut deasupra unui scut purtat de războinicii săi. Dacă s-a întâmplat asta pentru că era infirm, atunci cu siguranță i se confirmă renumele de războinic neînfricat având în vedere faptul că nu și-a lăsat problemele de sănătate să-l oprească ori încetinească în luptă. Ivar a cucerit în cele din urmă orașul și l-a executat pe regele Ælla în cel mai chinuitor mod posibil. I-a rupt cutia toracică și i-a scos plămânii, presărând sare peste rănile acestuia.

Cuceritor de neoprit

Încălzit de această victorie, Ivar a decis că nu era nevoie să se oprească la cucerirea micului regat al regelui Ælla, astfel că împreună cu armata sa a pornit mai departe pentru a vedea ce fel de probleme ar mai putea stârni în restul Angliei. Și, după cum menționa Simeon din Durham, un scriitor englez al vremii „armata a făcut raiduri în zonă și a lăsat în fiecare loc pe unde a trecut sânge, moarte și durere”.

Dintre toate teritoriile Angliei de atunci, punctul forte era regatul Merciei (a fost unul dintre regatele medievale anglo-saxone ale Heptarhiei, întemeiat în împrejurimile văii râului Trent, teritoriile sale fiind cunoscute astăzi sub numele de Midlands), prin urmare locul cel mai vizat de Ivar și armata lui. Le-a luat aproximativ un an de atacuri planificate cu atenție. Anglia a fost aproape la cheremul invadatorilor vikingi și până în 870 d.Hr., Ivar cel fără oase a cucerit teritoriile care se întindeau din Marea Britanie până la Dublin.

Viclean și inteligent

Ivar lupta cu multă înverșunare și era un războinic extrem de violent, iar atunci când se arunca în vâltoarea bătăliilor, scriu istoricii, aproape că intra într-o stare de transă și manifesta o furie animalică. Îmbrăcat în piele de urs, priveliștea pe care o înfățișa contura o imagine și mai terifiantă pe câmpul de luptă. Ivar este descris ca fiind un om viclean, extrem de inteligent, înțelept (toți frații săi, și nu numai îi cereau sfaturi), avea tactica proprie în lupte și în disputele politice.

Legendele nordice îl descriu pe Ivar ca fiind la fel de uriaș precum un urs, și la fel de viclean ca o vulpe, atribute care-l făceau un adversar cu adevărat extrem de temut.

Sfârșitul lui Ivar a venit pe neașteptate în jurul anului 873, atunci când Analele Irlandei raportează că „Regele norvegian a murit brusc”, necunoscându-se alte informații.

Surse:

https://www.history.co.uk/articles/11-facts-about-fearsome-viking-ivar-the-boneless

https://www.britannica.com/biography/Ivar-the-Boneless

Vă mai recomandăm să citiți și:

Istoria genetică a Scandinaviei arată contribuția dominantă a vikingilor la populația actuală

Expansiunea vikingilor în Africa. Cum au contribuit la formarea regatului african?

Istoria ar putea fi rescrisă. De ce au părăsit vikingii Groenlanda?

Arheologii au descoperit un șantier naval unic din epoca vikingă

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase