Home » Istorie » Dovezi ale luxului și opulenței medievale, descoperite la bordul unei epave faimoase din Suedia

Dovezi ale luxului și opulenței medievale, descoperite la bordul unei epave faimoase din Suedia

Dovezi ale luxului și opulenței medievale, descoperite la bordul unei epave faimoase din Suedia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.02.2023

O investigație arheologică a unei epave bine-cunoscute de pe coasta Suediei a scos la iveală o incursiune în viața curților regale din Scandinavia secolului al XV-lea, odată cu descoperirea a mai mult de 3.000 de specimene de plante la bord, inclusiv condimente exotice și exclusive precum șofran, ghimbir, cuișoare, boabe de piper și migdale. 

Scufundarea navei Gribshunden este o poveste asemenea unei comedii. Nava era menită să fie navă amiral pentru regele Hans (John) al Danemarcei și Norvegiei, aducându-l pe monarh din Copenhaga la un summit politic în Kalmar, Suedia, în 1495. Speranța sa era una simplă. Regele își dorea să unească cele trei țări scandinave, în mod special, sub domnia sa, potrivit IFL Science.

În schimb, vasul a ars și s-a scufundat înainte să ajungă la destinație, luând în adâncuri toate bogățiile incalculabile, care ar fi fost destinate suedezilor, în încercarea de a-i convinge să se alăture regatului danezo-norvegian. Studiul care descrie descoperirea a fost publicat în jurnalul PLOS ONE.

Una dintre cele mai bine conservate nave din secolul al XV-lea

Nava și încărcătura au rămas ascunse sub zece metri de apă în largul mării din nordul orașului Stora Ekön, pe coasta de sud a Suediei, până când epava a fost descoperită în anii 1970. Protejată în mod natural de-a lungul secolelor de condițiile de mediu excepționale ale Mării Baltice, Gribshunden este considerată, în prezent, de experți una dintre cele mai bine conservate nave din secolul al XV-lea. Multe descoperiri arheologice au fost colectate de pe epavă de-a lungul deceniilor.

Totuși, noul studiu este primul care ia în considerare viața vegetală de la bordul navei. Multe dintre aceste plante reprezintă cele mai vechi exemple cunoscute ale speciilor în regiunea baltică și oferă, de asemenea, ceea ce cercetătorii numesc „o perspectivă de neegalat asupra curții regale nordice medievale târzii”. Gribshunden nu era doar o navă, ci un „adevărat castel plutitor”.

La momentul scufundării, nava era complet aprovizionată cu indicii ostentative ale bogăției și autorității regelui: artilerie, un batalion de soldați profesioniști și arme de calibru mic, inclusiv arbalete și arme cu praf de pușcă, precum și monede, opere de artă și livrele.

Condimentele, simbolul puterii financiare și al statutului social

Cert este că ceea ce ar fi putut să impresioneze Europa secolului al XV-lea era un raft de condimente complet aprovizionat.

„Numai cei care dețineau resurse financiare își puteau permite aceste alimente scumpe. Acestea erau un lux limitat pentru elite”, au spus autorii studiului.

Astfel, aceste mirodenii exotice ar fi servit nu doar ca modalități de a face mesele regelui mai gustoase în călătoria de la Copenhaga la Kalmar, dar au reprezentat, totodată, „un aspect crucial al prezentării regelui Hans și a altor monarhi în fața supușilor”, scriu cercetătorii.

„Consumul de mâncăruri exotice era cu siguranță un simbol al prestigiului și al superiorității sociale în cadrul regatului lui Hans. De asemenea, a demonstrat că regele Hans și Danemarca medievală erau integrați din punct de vedere cultural cu restul Europei și cu lumea de dincolo de granițele continentale”, au explicat autorii.

Un „adevărat castel plutitor”

În cele din urmă, regele Hans a trebuit să se bazeze pe vechiul pilon al diplomației internaționale, anume războiul. După o campanie militară scurtă și eficientă, ajutată în mare parte de faptul că nobilimea suedeză era oricum sătulă de conducătorul său de la acel moment, Hans a preluat coroana Suediei în 1497, atingându-și obiectivul de a unifica Danemarca, Norvegia și Suedia sub Uniunea Kalmar.

Pierderea lui Gribshunden, cât și a cămării sale generos aprovizionate ar fi fost, fără îndoială, o pierdere uriașă pentru coroana daneză, dar este o descoperire neprețuită pentru arheologii moderni.

Vă mai recomandăm și: 

Efectele schimbărilor climatice. Avocado și plante exotice cresc în Marea Britanie

Epava Uluburun dezvăluie o rețea comercială antică

Povestea extraordinară a epopeii legendarului explorator Shackleton cu nava scufundată Endurance

Obiectul neobişnuit găsit pe o barcă de salvare a Lusitaniei, nava scufundată în Primul Război Mondial

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase