Home » Istorie » Ragnar Lothbrok, legendarul războinic viking care a sfârșit într-o groapă cu șerpi

Ragnar Lothbrok, legendarul războinic viking care a sfârșit într-o groapă cu șerpi

Publicat: 28.11.2021
Ragnar Lothbrok (interpretat de actorul Travis Fimmel) în serialul „Vikingii”. Sursa foto: Profimedia

Sursele medievale spun că Ragnar Lothbrok a fost un rege danez și un războinic viking care a prosperat în secolul IX.

Ragnar Lothbrok ar fi avut trei fii, Halfdan, Inwaer (Ivar Fără Os) și Hubba (Ubbe), care, potrivit surselor medievale și cronicarilor anglo-saxoni, au condus o invazie vikingă în Anglia de Est în 865. Aceștia ar fi încercat să-și răzbune tatăl, care ar fi fost ucis, sau ar fi încercat să obțină teritorii asupra cărora considerau că aveau drepturi în urma unei invazii anterioare conduse de Ragnar.

Totuși, există foarte multă incertitudine în privința acestor evenimente, iar foarte multe informații despre viața lui Ragnar au apărut în literatura medievală după moartea acestuia, scrie Britannica.

Ragnar Lothbrok, capturat de un regele anglo-saxon și aruncat într-o groapă cu șerpi

Spre exemplu, în opera „Gesta Danorum” (circa 1185) a istoricului danez Saxo Grammaticus, Ragnar Lothbrok a fost un rege danez din secolul IX care a condus numeroase campanii, dar și o bătălie împotriva împăratului Carol cel Mare. Potrivit istoriei legendare a lui Saxo, Ragnar a fost în cele din urmă capturat de regele anglo-saxon Aella de Northumbria și aruncat într-o groapă cu șerpi. Această legendă a fost folosită în mai multe scrieri islandeze.

Sursa foto: Profimedia

Krákumál, o poezie islandică din secolul XII, oferă o descriere idealizată a morții lui Ragnar Lothbrok și îi atribuie o căsătorie cu fiica lui Sigurd și Brynhild, personaje din literatura eroică a teutonilor. Acțiunile lui Ragnar și ale fiilor săi au fost, de asemenea, reamintite în poezia Háttalykill.

În ciuda detaliilor istorice incerte despre viața lui Ragnar, acesta a apărut ca personaj în numeroase romane și filme. La începutul secolului XXI, Ragnar Lothbrok a fost un personaj central în serialul „Vikingii”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Asediul Constantinopolului de către vikingii Rus

O descoperire importantă arată că vikingii erau prezenți în America de Nord în urmă cu exact 1.000 de ani

Harta Vinland, un celebru document al vikingilor, s-a dovedit a fi un fals. „Nu există nicio îndoială”

Scheletele unor gemeni vikingi, descoperite în morminte creștine din Suedia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase