Home » Cultură » Jane Fonda, cea mai activistă actriță

Jane Fonda, cea mai activistă actriță

Publicat: 01.03.2023

Jane Fonda, pe numele original Lady Jayne Seymour Fonda, (născută la 21 decembrie 1937, New York, S.U.A.), este o actriță și activistă politică americană care și-a câștigat faima mai întâi în roluri de comedie, dar ulterior s-a impus ca actriță de primă clasă, câștigând două Premii Oscar pentru rolurile din Klute (1971) și Coming Home (1978).

Tatăl ei a fost actorul Henry Fonda, iar mama actriței, Frances Ford Seymour, personalitate mondenă de origine canadiano-americană, cea de-a doua soție a lui Henry Fonda, s-a sinucis când Jane avea doar 12 ani.

Jane Fonda a vorbit pentru prima dată despre tragicul eveniment care i-a marcat anii copilăriei, în 2014.

Care a fost motivul ce a stat în spatele sinuciderii mamei sale?

Fonda a dezvăluit că a aflat ce s-a întâmplat cu adevărat cu mama ei, în perioada în care își scria memoriile. După ce a analizat fișele medicale ale lui Frances Ford, a descoperit că aceasta fusese abuzată sexual când avea 8 ani, traumă care pare să o fi urmărit tot restul vieții.

În momentul în care am citit despre asta, totul mi-a fost clar. Aveam un răspuns la comportamentul ei uneori ciudat, la șirul nesfârșit de operații estetice pe care și le făcea, vinovăția, incapacitatea de a iubi sau cea a momentelor intime. Am înțeles totul și am iertat-o. La fel cum m-am iertat și pe mine. 

În septembrie 2022, Jane Fonda a dezvăluit pe contul său de Instagram că este bolnavă de cancer limfatic și face chimioterapie

Îmi dau seama, şi este dureros, că sunt privilegiată în acest sens. Aproape fiecare familie din America a trebuit să se confrunte cu cancerul, la un moment dat sau altul, şi mult prea mulţi nu au acces la asistenţa medicală de calitate pe care o primesc eu şi acest lucru nu este corect. (…)

Cancerul este un profesor şi sunt atentă la lecţiile pe care mi le oferă. Un lucru pe care mi l-a arătat deja este importanţa comunităţii (…) astfel încât să nu fim singuri. Iar cancerul, împreună cu vârsta mea – aproape 85 de ani – ne învaţă cu siguranţă importanţa adaptării la noile realităţi. Trăim cea mai importantă perioadă din istoria omenirii, deoarece ceea ce facem sau nu facem acum va determina ce fel de viitor va exista şi nu voi permite cancerului să mă împiedice să fac tot ce pot.

Jane Fonda a devenit cunoscută de-a lungul timpului și prin acțiunile caritabile și implicările în calitate de activist în diverse cauze politice, dintre care una dintre cele mai notabile a fost opoziția ei față de războiul din Vietnam. În 1972, Fonda a plecat într-un turneu în Vietnamul de Nord pentru a-și promova mesajele critice la adresa politicii militare a SUA. S-a adresat, atunci, direct trupelor americane, cerându-le cu hotărâre să reflecteze mai mult asupra rolului lor în război.

Eram însărcinată, ceea ce face ca o femeie să devină asemenea unui burete, să fie foarte deschisă la ceea ce se întâmplă în jurul ei. În aceeași perioadă am început să-mi dau seama că vreau să-mi schimb viața și să particip la încercarea de a pune capăt războiului (n.r. războiul din Vietnam)

A fost arestată de cinci ori

A mai protestat, de asemenea, și împotriva războiului din Irak și a violenței împotriva femeilor. Acțiunile și protestele ei în calitate de activist politic nu doar că i-au crescut și mai mult notorietatea, dar i-au cauzat și probleme, actrița fiind arestată în repetate rânduri, pentru prima dată în 1970, în urma unui discurs dur pe care l-a ținut în aula unei facultăți din Canada, la adresa autorităților militare implicate în războiul din Vietnam. La întoarcerea în Statele Unite ale Americii, Jane Fonda a fost „săltată” direct din aeroportul din Cleveland, oficialii motivând că au fost găsite droguri asupra actriței și, de asemenea, că actrița ar fi manifestat un comportament agresiv față de unul dintre angajații de la vamă. Despre medicamentele care s-au găsit asupra sa și care i-au determinat pe vameșii americani să declare că ar fi suspectă de contrabandă cu droguri, Jane Fonda avea să declare mai târziu că erau vitamine și nicidecum substanțe interzise.

Arestarea lui Jane din 1970 a ajutat-o la promovarea muncii de activistă pe care o desfășura în acel moment și, chiar nu a încetat niciodată să protesteze și să pledeze pentru schimbarea în bine susținând diverse drepturi civile, actrița a reușit să evite problemele cu autoritățile până în anul 2019, atunci când a fost arestată de cinci ori. Ultima, până acum, experiență de acest gen a avut loc în octombrie 2019, după participarea la un protest organizat la Washington față de schimbările climatice. Împreună cu ea au mai fost arestate atunci alte 15 persoane, toate fiind acuzate de blocarea circulației.

Sunt supersensibilă la bucuria şi la durerea oamenilor. Sufăr pentru copiii nedoriţi din toată lumea, pentru urşii polari şi elefanţi, pentru fluturii monarh, delfini, gorile şi cimpanzei.

În anii 80, Jane Fonda a avut mare succes cu programele de aerobic pe care le-a înregistrat, între 1982 și 1995 vânzând aproape 80 de milioane de casete cu lecțiile ei de fitness imprimate pe casete video – Jane Fonda’s Workout, perioadă despre care Fonda a vorbit mereu cu plăcere mai recunoscând faptul că s-a simțit măgulită știind că milioane de fani ai ei din toată lumea au putut să-i urmeze exemplul și să-și transforme corpul datorită exercițiilor fizice pe care le-a propus ea.

Actriță de Oscar, Jane Fonda a jucat în peste 80 de filme, cele mai bine cotate din cariera sa fiind Barbarella (1968), Fun with Dick and Jane (1970), Youth (2015), Barefoot in the park (1967), They Shoot Horses, Don’t They? (1969), California Suite (1978), Letter to Jane (1972), Nine to Five (1980), Coming Home (1978) și Klute (1971).

Surse:

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-62775132

https://edition.cnn.com/2013/05/15/us/jane-fonda-fast-facts/index.html

https://edition.cnn.com/style/article/jane-fonda-workout-remember-when/index.html

https://time.com/5400822/jane-fonda-hbo-documentary-activist/

https://www.distractify.com/p/how-many-times-has-jane-fonda-been-arrested

https://www.theguardian.com/film/2019/nov/01/jane-fondas-10-best-films-ranked

Vă mai recomandăm să citiți și:

Elvira Popescu, marea actriță care i-a fascinat pe francezi. „Această delicioasă fiică a României”

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase