Home » Cultură » Activiști de bunăvoie. Vedete care s-au dedicat mai multor cauze umanitare

Activiști de bunăvoie. Vedete care s-au dedicat mai multor cauze umanitare

Activiști de bunăvoie. Vedete care s-au dedicat mai multor cauze umanitare
Angelina Jolie. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.12.2022

Destul de puține sunt, în ziua de astăzi, celebritățile care nu s-au dedicat într-un moment sau altul al vieții lor cauzelor umanitare, indiferent dacă au făcut-o pentru publicitate sau pur și simplu în nume personal implicându-se cu pasiune în astfel de proiecte.

Cu toate acestea, există câteva vedete a căror implicare în activism este atât de înrădăcinată, încât munca lor în acest domeniu a devenit aproape la fel de faimoasă ca și cariera care le-a consacrat. În timp ce unii au protestat împotriva crimelor de război, alții și-au folosit vocea și faima în luptele anti-rasiale ori au susținut drepturile femeilor, ale animalelor, diferite cauze legate de justiție socială sau probleme de mediu.

Angelina Jolie este una dintre celebritățile care a devenit la fel de cunoscută pe planul acțiunilor sale umanitare precum este la Hollywood. Susține, printre altele, conservarea mediului înconjurător, dreptul la educație și drepturile femeilor, însă unul dintre cele mai importante roluri jucate în sfera asta este acela de trimis special pentru Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați, titlu primit în 2012, după mai bine de 10 ani de acțiuni în acest domeniu, fiind numită Ambasador al Bunăvoinței.  Nu se poate vorbi despre activiștii faimoși fără a-l aduce în discuție pe unul dintre cei mai cunoscuți filantropi ai tuturor timpurilor (alături de Bob Geldof).

Bono, în misiune caritabilă în Etiopia

În 1984, împreună cu soția sa Ali, Bono a stat mai bine de o lună de zile în Etiopia, într-o misiune caritabilă susținută de World Vision, aflându-se într-o tabără de refugiați unde a dezvoltat programe artistice (muzică și teatru) pentru copii. În 1985 a organizat un turneu caritabil, „A Conspiracy of Hope”, din banii adunați construind un orfelinat în Etiopia, în anii ’90 a făcut campanie împotriva centralei nucleare Calder Hall din nordul Angliei, a participat, împreună cu Pavarotti, la concerte caritabile, banii adunați folosindu-i pentru victimele războiului balcanic, iar la inițiativa lui a fost lansată o campanie menită să pună capăt SIDA și sărăciei din Africa.  Bono, al cărui nume real este Paul David Hewson, a fost întotdeauna foarte implicat în problemele legate de Africa, punând bazele mai multor organizații non profit, cele mai multe concentrându-se pe activitățile împotriva sărăciei extreme și a prevenției bolilor, pentru toate eforturile și ajutorul lui fiind ridicat la gradul de cavaler britanic și cel al legiunii de onoare în Franța și primind două nominalizări Nobel pentru pace.

Emma Watson este celebră pentru cel puțin două lucruri: pentru rolul lui Hermionie Granger din seria Harry Potter și pentru sinceritatea cu care și-a exprimat părerile vizavi de drepturile femeilor. Actrița britanică a fost numită Ambasador al Bunăvoinței UN Women în 2014, contribuind la crearea campaniei HeForShe care pledează pentru egalitatea de gen. De asemenea, Watson a fost numită în 2019 într-un organism consultativ G7 pentru drepturile femeilor.

George și Amal Clooney luptă împotriva încălcării drepturilor omului

George Clooney este un alt filantrop celebru care activează într-o serie de cauze, alături de soția sa, Amal, avocat britanic al drepturile omului născută în Liban, numită de TIME femeia anului 2022. Cei doi lucrează împreună la Fundația Clooney pentru Justiție, luptând împotriva încălcării drepturilor omului. Amal Clooney declara, la un moment dat, că se folosește de imaginea și notorietatea ei din mediul online pentru a promova activismul și munca umanitară.

Actrița americană Jane Fonda nu este doar una dintre cele mai îndrăgite veterane de la Hollywood, ci are în spate și zeci de ani de proteste și activism în diverse cauze politice. A criticat războiul din Vietnam, a protestat față de războiul din Irak și a condamnat violența împotriva femeilor. În 2005, a fondat Women’s Media Center, servind ca purtător de cuvânt pe probleme de drepturi civile și drepturile femeii.

Unul dintre cei mai renumiți ecologiști de la Hollywood

Kim Kardashian, care în 2019 s-a apucat să studieze dreptul, deseori vorbește în numele celor închiși pe nedrept, fiind cunoscută în special pentru episodul în care a solicitat cu succes președintelui american Donald Trump să o elibereze din detenție pe Alice Marie Johnson care în 1996 fusese condamnată la închisoare pe viață pentru o crimă  nonviolentă legată de droguri.

Cântăreața, compozitoarea și actrița americană Lady Gaga, născută Stefani Germanotta, cunoscută pentru ținutele ei vestimentare extravagante, a dovedit de-a lungul timpului că are și o latură extrem de sensibilă și umilă. Nu toți cunosc faptul că vedeta a pus bazele Born This Way Foundation, organizație non-profit pe care a înființat-o împreună cu mama ei, prin care sprijină programele sociale pentru tinerii sărcaci și pentru persoanele agresate sau abandonate. A susținut, de asemenea, o gamă largă de mișcări, de la Artists Against Fracking la Black Lives Matter și a contribuit financiar după cutremurul și tsunamiul care au avut loc în 2011 în Tohoku, Japonia. De ani de zile militează pentru respectarea drepturilor homosexualilor și vorbește despre problemele mintale cu care deseori se confruntă tinerii.

Leonardo DiCaprio poate fi numit unul dintre cei mai renumiți ecologiști de la Hollywood, de ani de zile pledând pentru protejare planetei noastre. În 1998, starul din Titanic a pus bazele Fundației Leonardo DiCaprio, cu misiunea de a proteja ultimele locuri sălbatice ale lumii. Aceasta include programe privind conservarea zonelor sălbatice și a oceanelor, schimbările climatice, drepturile indigenilor și găsirea de soluții inovatoare la probleme globale grave.

Mesager ONU al Păcii privind Schimbările Climatice

DiCaprio este, de asemenea, mesager ONU al Păcii privind Schimbările Climatice și face parte din consiliile de conducere ale mai multor organizații de mediu, inclusiv World Wildlife Fund, Pristine Seas al National Geographic Society și International Fund for Animal Welfare. În 2016 a produs documentarul Before the Flood, în care se întâlnește cu oameni de știință, activiști și lideri mondiali pentru a discuta despre pericolele schimbărilor climatice și a găsi posibile soluții.

Dacă sunteți fani ai documentarelor despre mediu și despre animale sălbatice, ați recunoscut de multe ori vocea lui Morgan Freeman, folosită în producții precum March of the Penguins, Born to be Wild și Island of Lemurs: Madagascar. Actorul a contribuit și la formarea Grenada Relief Fund în 2004, cu scopul de a ajuta oamenii afectați de uraganul Ivan, pe insula Grenada și, de asemene, și-a transformat ferma într-un sanctuar de albine după ce a aflat că acestea sunt în pericol de a dispărea.

Surse:

https://www.usmagazine.com/celebrity-news/pictures/celebrity-activists-20141411/

https://www.thenationalnews.com/arts-culture/pop-culture/2022/11/08/24-celebrity-activists-from-jane-fonda-to-angelina-jolie-and-natalie-portman/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Freya, morsa de 600 de kilograme care a ajuns vedetă la Oslo

ADN-ul vedetelor ar putea fi furat și folosit în scopuri obscure, avertizează profesorii de Drept

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit șarlatan”
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit ...
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini ...
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui
Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?
Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?
Care sunt trăsăturile de personalitate ce cresc riscul de depresie?
Care sunt trăsăturile de personalitate ce cresc riscul de depresie?
Postul de vorbire – ce se întâmplă dacă nu vorbim într-o zi?
Postul de vorbire – ce se întâmplă dacă nu vorbim într-o zi?