Home » Cultură » Joaquin Phoenix: „Fiecare film în care am jucat mi-a afectat viața”

Joaquin Phoenix: „Fiecare film în care am jucat mi-a afectat viața”

Joaquin Phoenix: „Fiecare film în care am jucat mi-a afectat viața”
Joaquin Phoenix în „Joker” (2019). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.03.2023

Joaquin Phoenix este actorul care a jucat exemplar în „Joker” (2019), film cu un buget de aproximativ 70 de milioane de dolari și încasări de peste 1 miliard de dolari, producție care i-a adus un Premiu Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal.

„Sunt plin de atâta recunoştinţă în acest moment. (…) Această formă de expresie mi-a oferit cea mai importantă experiență de viaţă și nu știu unde aș fi fără ea. Totuși, cred că cel mai mare câștig pe care eu și ceilalți din industria din care facem parte îl avem este oportunitatea de a ne folosi vocea pentru cei neauziţi. M-am gândit la unele dintre problemele dezolante cu care ne-am confruntat în ultima vreme. Și aș vrea să mă refer la lupta împotriva ideii că o singură naţiune, o singură rasă, o singură specie are dreptul de a domina, de a folosi şi controla alte forme de viață fără a fi pedepsită”, spunea Joaquin Phoenix în momentul în care și-a primit premiul.

Phoenix, fanii săi cunosc deja acest amănunt, este vegan, este un mare militant împotriva cruzimii față de animale și un luptător al drepturilor acestora.

„Cred că am devenit foarte deconectaţi de ceea ce înseamnă natură”

„Cred că am devenit foarte deconectaţi de ceea ce înseamnă natură. Mulţi dintre noi suntem vinovaţi de o viziune egocentristă asupra lumii, credem că suntem centrul Universului. Ne simţim îndreptăţiţi să inseminăm artificial o vacă şi să îi furăm puiul, chiar dacă strigătele sale de disperare sunt inconfundabile. Apoi îi luăm laptele care e destinat puiului şi îl punem în cafeaua şi în cerealele noastre”.

Phoenix are o personalitate și principii de viață destul de complexe, poate și datorită profunzimii cu care percepe lumea și aspectele ce țin de viață a abordat într-o manieră naturală și convingătoare rolurile în care a fost distribuit de-a lungul timpului. Este un actor foarte bun, calitate pe care nu i-o poate contesta nimeni, și mărturie nu stau neapărat premiile pe care le-a primit în timp, și nici milioanele de dolari cu care a fost plătit pentru fiecare rol al său, dar simpla interacțiune a privitorului cu jocul său actoricesc poate dovedi asta.

Provenit dintr-o familie foarte săracă

Joaquin Phoenix s-a născut pe 28 octombrie 1974 în Puerto Rico, într-o familie simplă din care mai făceau parte încă patru copii. Actorul a fost și este destul de discret cu viața personală și nu s-a avântat deseori în povești ample despre ceea ce a reprezentat partea mai intimă a vieții lui, însă a lăsat să se știe atât cât trebuie, pentru ca oamenii să înțeleagă faptul că nu toți se nasc în familii bogate, dar toți se nasc cu șanse de a deveni cineva în viață, de a face ceva pentru sufletul lor sau pentru binele altora.

Phoenix și familia lui au avut un trai greu, existând perioade de timp când nu aveau unde locui sau când pur și simplu se bucurau de norocul de a găsi câte-o mașină abandonată ori aparținând vreunui prieten de familie care le permitea să poposească în curtea lor.

Familia lui a aparținut unei secte

În anii 70, Joaquin și familia s-au alăturat unui cult, Children of God, ce avea peste 15.000 de adepți în toată lumea, fondat de un anume David Berg, personaj care mai târziu a devenit cunoscut pentru abuzurile practicate asupra copiilor. În acea perioadă, Joaquin avea numai 3 ani, iar părinții lui au părăsit secta în momentul în care și-au dat seama că aceasta promova un soi de prostituție religioasă care implica relații sexuale inclusiv cu copiii. Despre acest episod al vieții sale, Joaquin Phoenix a vorbit târziu, abia în 2014.

Ca fapt divers, când avea 4 ani, Joaquin a renunțat la numele său în favoarea unui alt nume care, spunea el, îl conecta mai mult cu natura – Leaf (Frunză), revenind la numele său de naștere, Joaquin, în 1991, atunci când avea 16 ani.

Viața în SUA

În 1980, Joaquin Phoenix și familia sa, după mai multe tentative de a se stabili într-un loc sigur, în America de Nord și Centrală, au reușit să ajungă la Los Angeles, acolo unde au și rămas câțiva ani buni, părinții găsindu-și locuri de muncă decente (mama lui a fost secretară la NBC, iar tatăl, grădinar). Norocul nu i-a ocolit nici pe copii.

Frumușei și talentați, frații Phoenix au intrat în lumea televiziunii, fiind cooptați pentru a apărea în mai multe reclame la carne, lapte și alte alimente. După câteva apariții în emisiuni TV și producții de mic impact, Joaquin Phoenix a debutat pe marele ecran în 1986, în filmul „Space Camp”, fiind cel mai tânăr actor din distribuția producției cinematografice. A urmat rolul din drama „Russkies” (1987), un film despre Războiul Rece, apoi cel din „Parenthood” (1989), după care Phoenix s-a retras temporar din actorie, revenind în atenția publicului trei ani mai târziu, odată cu moartea unuia dintre frații lui, River, care a pierit într-un club de noapte al cărui proprietar era și actorul Johnny Depp, în urma unei supradoze de droguri.

Apelul către 911 făcut de Phoenix a fost, mai apoi, difuzat la posturile de radio și televiziune. Cu ajutorul prietenilor, Joaquin Phoenix a reușit să treacă peste această traumă decizând, totodată, să ma dea o șansă actoriei. Astfel, după episodul morții fratelui său, Phoenix a apărut în 1995 în „To die for”, unde a jucat alături de Nicole Kidman, apoi în „Inventing Abbotts” (1997), unde a avut-o parteneră pe Liv Taylor, actrița cu care a fost logodit timp de trei ani. Tot în 1997, a jucat în „U Turn”, în regia lui Oliver Stone, în 1998 în „Return to Paradise”, iar în 2000 a avut parte de un rol extraordinar într-un film pe măsură – „Gladiator”, producție regizată de Ridley Scott și recompensată cu Oscarul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rolul principal (Russell Crowe) (Joaquin Phoenix a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar), Cele mai bune efecte vizuale, Cele mai bune costume și Cel mai bun sunet. Unul dintre filmele favorite în care a jucat Phoenix, conform celor spuse de el, este „The Yards” (2000).

Actorul a mai putut fi văzut în „Quills” (2000), „Two lovers” (2008), „Signs” (2008), „Doctor Strange” (2016), „Mary Magdalena” (2018), „Across my land” (2017) și multe alte producții. În 2006 a câștigat Premiul Grammy pentru interpretarea din piesele de pe coloana sonoră a filmului „Walk the line”, în care l-a interpretat pe Johnny Cash.

Acum, după 20 de ani, Joaquin Phoenix și regizorul Ridley Scott fac din nou echipă împreună. Phoenix a fost cooptat pentru a-l juca pe Napoleon în filmul lui Scott numit „Kitbag”, așteptat să apară pe marile ecrane în 2023.

Surse:

https://www.vogue.fr/vogue-hommes-en/article/5-things-you-didnt-know-about-joaquin-phoenix-fun-facts

https://www.thethings.com/the-truth-about-joaquin-phoenixs-childhood-in-a-cult/

https://www.britannica.com/biography/Joaquin-Phoenix

Vă mai recomandăm să citiți și:

Singurul interviu filmat cu „părintele Big Bang”, Georges Lemaître, regăsit după 60 de ani

Humphrey Bogart, legenda filmului american. „M-am născut atunci când m-ai sărutat, am murit atunci când m-ai părăsit”

Tim Burton, un regizor cu filme de milioane și două Oscaruri. „Monștrii sunt domeniul meu”

„Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase