Home » Cultură » Tim Burton, un regizor cu filme de milioane și două Oscaruri. „Monștrii sunt domeniul meu”

Tim Burton, un regizor cu filme de milioane și două Oscaruri. „Monștrii sunt domeniul meu”

Publicat: 27.01.2023
Tim Burton, un regizor cu filme de milioane și două Oscaruri. „Monștrii sunt domeniul meu”
Tim Burton alături de personajele din filmul „The Nightmare Before Christmas”. Sursa foto: Profimedia

„Niciodată nu am avut coșmaruri după vizionarea unui film de groază. Îmi amintesc de tata care-mi tot spunea că o să visez urât – aveam trei ani – dar chiar n-am avut niciodată coșmaruri. Mai degrabă eram înspăimântat de propria familie și de viața reală. Pentru mine coșmar era să mi se spună să merg la școală ori să-mi mănânc micul dejun. Mă treceau fiorii și transpirația numai gândindu-mă la asta. Cred că filmele te ajută, de fapt, să te relaxezi. Să te simți mai confortabil. Atunci când am văzut pentru prima dată The Exorcist, în 1973, m-am speriat. Dar asta a fost tot. Senzațiile pe care ți le lasă unele filme uneori sunt de necomparat. Iar unele imagini rămân cu tine”. (Tim Burton) 

Americanul Tim Burton, născut în 25 august 1958, și-a început cariera de regizor încă de mic, când platourile de filmare erau reprezentate de curtea din spatele casei părintești, iar filmările erau realizate cu un aparat de filmat de 8mm, fără sunet.

A realizat primul film, „Insula doctorului Agor”, când avea 13 ani, din distribuția lui făcând parte colegii de clasă. După ce a terminat liceul, a urmat cursurile Institutului de Arte din California, unde a studiat animația personajelor.

Marile talente își au rădăcinile în copilărie

În timpul facultății, Burton a realizat scurtmetrajul „Stalk of the Celery Monster” pe care l-a folosit pentru a se angaja ca animator la Studiourile Walt Disney. Azi, Tim Burton este una dintre figurile de marcă de la Hollywood. Regizor, producător, scenarist și actor.

Și, cu toate că Studiourile Walt Disney l-au concediat la un moment dat (își începuse cariera acolo ca animator), determinarea și talentul său incontestabile l-au făcut să meargă mai departe și să lucreze la proiectele în care a crezut.

Dar, ce s-a întâmplat la Disney? De ce l-au dat afară de acolo?

Nu am amintiri prea plăcute. Viziunea lor față de desen nu era deloc a mea. Mă simțeam închis într-o schemă care nu se potrivea deloc cu ceea ce eram eu. Dar aici am putut să lucrez la primele mele scurtmetraje”, spunea Burton despre perioada din tinerețe când s-a angajat la Disney.

Burton avea propriile ambiții și ideile sale de scenarii de film. Compania a investit în două dintre proiectele lui  – Vincent (1982) și Frankenweenie (1984)  – (ambele scurt metraje) dar care nu au satisfăcut gusturile șefilor lui în materie de film, considerându-le mult prea macabre pentru copii – astfel că n-au mai avut încredere în conceptele lui Burton și l-au scos de tot din schemă, dar un an mai târziu avea să-și facă intrarea destul de fastuoasă în lumea cinematografiei americane prin filmul său „Aventurile lui Pee-Wee” (1985), o producție cu un buget de 6 milioane de dolari și încasări de aproape 41 milioane de dolari.

La „Pee-wee’s Big Adventure”, Burton a lucrat cu unul dintre foștii lui colegi de facultate, iar filmul a fost primit cu succes de public, ocazie care i-a adus și reputația de regizor și producător de filme cu buget mic și încasări mari. Au urmat faimoasele  „Batman” (1989), „Batman Returns” (1992) și „The Nightmare Before Christmas” (1993). După care a mai creat câteva producții cinematografice, dar pe care nu le-a și regizat „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” (2007) și „Alice in Wonderland” (2010). „Alice în țara minunilor”, distribuit de compania care-l concediase cu ani în urmă, Studiourile Walt Disney, a avut un buget cuprins între 120 – 150 de milioane de dolari și profituri de peste 1 miliard de dolari. Lansat pe 25 februarie 2010 în UK, filmul a avut o distribuție mai mult decât tentantă – Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Alan Rickman și alții. Alice in wonderland a fost recompensat cu două Oscaruri – pentru cea mai bună scenografie și pentru cele mai bune costume.

Tim Burton este unul dintre cei mai faimoși regizori la nivel internațional, iar stilul său unic, cu influențe gotice și filmele lui horror/fantasy, i-a adus profituri de milioane și fani dedicați în toată lumea.

Burton a fost căsătorit timp de patru ani cu Lena Gieseke și este tatăl a doi copii. De-a lungul timpului, a susținut multe campanii de conștientizare a diabetului. Burton suferă de dislexie – dizabilitate de învățare manifestată prin dificultatea unei persoane de a citi, a scrie și uneori chiar de a vorbi. Este observată în principal în rândul copiilor, această afecțiune putând fi prezentă, însă, și la adulți, deoarece ea persistă de-a lungul întregii vieți. Deși are o fobie declarată – se teme de maimuțe – a regizat „Planet of the Apes” (în 2001), un film cu Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Estella Warren, Michael Clarke Duncan și Paul Giamatti.

Tim Burton a regizat cel puțin 41 de filme (inclusiv animații), printre ele, în afară de cele menționate mai sus în articol, se mai numără și Corpse Bride (2005), Beetlejuice (1988), Edward Scissorhands (1990), Charile and the chocolate Factory (2005), Sleepy Hollow (1999), Dumbo (2019), Mars Attacks (1996), Abraham Lincoln (2012), The Death of Superman (2015), The Muppet Movie (1979). În top 5 cele mai bune filme ale lui Burton se află Alice in Wonderland, Batman, Charlie and the Chocolate Factory, Planet of the Apes și Batman Returns.

Surse:

https://www.romacinephilia.com/post/tim-burton-interview

https://nationaltoday.com/birthday/tim-burton/

https://www.britannica.com/biography/Tim-Burton

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce ne plac filmele de groază? Știința din spatele unei sperieturi zdravene

Ed Gein: crimele Măcelarului din Plainfield au inspirat cărți și filme de groază

Păianjenul necro-robot creat de cercetători pare scos din filmele de groază

Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase