Home » Cultură » Unica Liza Minnelli. Patru mariaje, un soț gay, depresii și… o carieră strălucitoare

Unica Liza Minnelli. Patru mariaje, un soț gay, depresii și… o carieră strălucitoare

Unica Liza Minnelli. Patru mariaje, un soț gay, depresii și… o carieră strălucitoare
Liza Minnelli în „Cabaret”, 1972. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.05.2023

Regretele de ieri și teama de mâine te pot ucide, crede Liza Minnelli. Am mai spus-o și înainte, dar este absolut adevărat: mama mi-a dat impulsul, dar tatăl meu mi-a încurajat visele. Datorită lui, am putut vedea un viitor.

Liza Minnelli (77 ani), artist complet, actriță, cântăreață, dansatoare, coregrafă, un fashion icon al culturii pop. Figura ei jovială este unică și distinctă.

Un zâmbet larg, generos și optimist (în ciuda provocărilor din planul personal pe care i le-a așternut viața în cale), o pereche de ochi mari, rotunzi și frumos umbriți de acele gene false extrem de lungi și pline de volum, părul negru și tunsoarea pixie ce a caracterizat-o mereu, ținute de scenă strălucitoare și chic.

Liza Minnelli este o vedetă adevărată care a știut mereu să-și pună calitățile în valoare, care a cântat și a jucat cu pasiune, oferindu-i publicului ei întregul talent de care dispune, iar publicul, la rândul său, recompensând-o cu admirație și aplauze meritate.

Părinți faimoși

Liza Minnelli nu avea cum să nu-și desfășoare viața în fața reflectoarelor și nu avea cum să eșueze ca artist. Copil venit pe lume (la 12 martie 1946, în Los Angeles), într-o familie cu părinți faimoși – mama, Judy Garland (actriță și cântăreață, starul din clasicul muzical Vrăjitorul din Oz), tatăl Vincente Minnelli (regizor), Liza a intrat în imperiul hollywoodian de foarte mică, prima dată când a pășit pe o scenă având doar trei ani.

Părinții mei cunoșteau toată lumea showbiz-ului. În consecință, era de așteptat ca și eu să intru în contact în mare parte doar cu persoane din această industrie. Privind în urmă, conștientizez faptul că nu am avut o copilărie obișnuită, dar asta este ceea ce a făcut parte din viața mea de atunci.

Câștigătoare EGOT

La 19 ani a obținut prima recunoaștere majoră în cariera de actriță odată cu Premiul Tony obținut pentru cea mai bună actriță într-un muzical pentru rolul din Flora the Red Menace, devenind cea mai tânără actriță care s-a bucurat de această distincție. La 27 de ani, Liza Minelli a cunoscut a doua ei confirmare majoră a talentului actoricesc, atunci când a câștigat Oscarul pentru performanța extraordinară din filmul Cabaret (1972), producție care a fost premiată cu 8 Oscaruri din cele 10 nominalizări avute.

Liza Minnelli a jucat în peste 50 de filme, rolurile sale aducându-i, printre numeroasele premii pe care le-a primit de-a lungul timpului, și un loc în foarte scurta listă a artiștilor deținători de EGOT (Emmy, Grammy, Oscar, Tony). O carieră înfloritoare, satisfăcătoare. De top, s-ar putea spune. Dar, evident, cu sacrificiile și eșecurile care au vin la pachet în viața fiecăruia.

Planul personal al Lizei Minnelli nu a fost unul prea optimist, urmând, cumva, destinul tumultos al mamei sale care avusese 5 căsătorii nereușite și probleme cauzate de alcool și substanțe interzise. La fel s-a întâmplat și în cazul Lizei Minnelli: 4 divorțuri, relații nefericite, depresii, abuz de substanțe interzise și internări în instituții spitalicești de boli mintale. Cu toate acestea, Liza Minnelli și-a găsit mereu puterea de a zâmbi frumos, de a merge demn mai departe, de a străluci la propriu și la figurat pentru publicul ei.

Sunt atât de recunoscătoare pentru tot ce s-a întâmplat. Îmi iubesc munca. Oamenii au atâtea obstacole, dar eu am vrut doar să fac performanță și am vrut ca părinții mei să fie mândri de mine. Și au fost.

Deși presa internațională a citat-o adesea pe Liza cu afirmații oarecum acuzatoare la adresa lui Judy Garland, mama ei, se pare că adevărul nu este întocmai precum cel prezentat de publicațiile de scandal.

Una dintre cele mai mari concepții greșite despre mama mea este că nu mi-a oferit o copilărie fericită, declara Liza Minnelli într-un interviu citat de Vogue Arabia.  Desigur, au existat suișuri și coborâșuri, dar tot ceea ce pot spune că am fost foarte fericită. Am fost un copil fericit. Iar dacă oamenii aleg să creadă asta sau nu, depinde doar de ei, însă eu știu că am fost fericită. (…) Cea mai frumoasă amintire pe care o am cu mama sunt conversațiile pe care obișnuiam să le avem. În adolescență, devenisem cea mai bună prietenă și confidentă a ei. Râdeam și vorbeam ore întregi. Uneori, atunci când eram împreună, alteori la telefon, în funcție de locul în care ne aflam sau de circumstanțe. Pe măsură ce am crescut, am devenit incredibil de apropiate.

Soții Lizei Minnelli

Artista a fost măritată de patru ori de-a lungul vieții sale, ultimul mariaj încheindu-se în 2007, după cinci ani.

Liza Minnelli a fost măritată cu Peter Allen, compozitor premiat cu Oscar (în 1981, pentru cel mai bun cântec original, Arthur’s Theme. Best That You Can Do, din coloana sonoră a filmului Arthur, cu Dudley Moore și Liza Minnelli în rolurile principale), cu regizorul și producătorul TV Jack Haley Jr., sculptorul Mark Gero și producătorul David Gest, care îi fusese prezentat Lizei Minnelli de către Michael Jackson și a căror nuntă a costat peste 3 milioane de dolari.

Am avut un gust deosebit în materie de regizori și bărbați la patru ace. Dar în ceea ce privește soții pe care i-am avut, am realizat că obișnuiam să mă schimb de dragul lor, ceea ce mă determina să exclam, la un an după fiecare căsătorie, „ce fac? Asta chiar nu sunt eu”, declara Minnelli ea pentru Oprah.com în 2010.

Într-un interviu acordat în 1996 publicației The Advocate, citat în cartea David Bowie Made Me Gay: 100 Years of LGBT Music, Minnelli a vorbit despre sexualitatea lui Allen, primul ei soț. M-am măritat cu Peter, dar nu îmi spusese că era homosexual. Toată lumea știa, mai puțin eu. Și cum am aflat? Ei bine, într-un fel pe care-l pot exprima astfel: Nu voi mai surprinde niciodată pe nimeni venind acasă neanunțată. Sun înainte.

După divoțul de Liza Minnelli, Allen a avut o relație de peste 10 ani cu modelul masculin Gregory Connell, povestea lor de dragoste terminându-se odată cu moartea lui Connell, în 1984. În iunie 1992, Peter Allen, primul soț al Lizei Minnelli, a decedat în urma unui cancer la gât de care a suferit după ce a contractat SIDA.

Dacă veți auzi vreodată că vreau să mă mărit din nou, dați-mi una în cap și scoateți-mă de acolo, glumea, la un moment dat, Minnelli. Încerci să te acomodezi într-o relație, pentru că iubești pe cineva, dar ce rost mai are să te căsătorești, în zilele noastre? (…)

Liza Minnelli nu și-a luat viața în tragic, în ciuda acestor eșecuri sentimentale. Au fost experiențe cărora le-a făcut față, le-a luat ca atare și a mers mai departe pe drumul ei. Patru mariaje nereușite și, din păcate, niciun copil. În urma unei sarcini pe care a pierdut-o, Minnelli a rămas cu o hernie hiatală, după intervențiile medicilor în încercările lor de a-i salva copilul. Dar..povestea Lizei merge mai departe.

Visează. Lasă-ți mintea să te ducă în locuri în care ți-ar plăcea să mergi, apoi gândește-te la asta, planifică și sărbătorește posibilitățile. Și nu ascultați pe nimeni care nu știe cum să viseze.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Liza-Minnelli

https://en.vogue.me/entertainment/interview-liza-minnelli-judy-garland-wizard-of-oz/

https://www.oprahdaily.com/entertainment/tv-movies/a36450817/liza-minnelli-husbands/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jane Fonda, cea mai activistă actriță

Elvira Popescu, marea actriță care i-a fascinat pe francezi. „Această delicioasă fiică a României”

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase