Home » Cultură » Trista și tragica viață a lui Judy Garland. „Pentru că nu în ureche mi-ai şoptit, ci în inimă. Nu buzele mi le-ai sărutat, ci sufletul”

Trista și tragica viață a lui Judy Garland. „Pentru că nu în ureche mi-ai şoptit, ci în inimă. Nu buzele mi le-ai sărutat, ci sufletul”

Trista și tragica viață a lui Judy Garland. „Pentru că nu în ureche mi-ai şoptit, ci în inimă. Nu buzele mi le-ai sărutat, ci sufletul”
Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz”, 1939. Sursa foto: Everett Collection/Profimedia
Publicat: 04.01.2023

Judy Garland (10 iunie 1922 – 22 iunie 1969) a fost o actriță și cântăreață americană, unul dintre rolurile care au făcut-o celebră fiind cel al lui Dorothy din musicalul „Vrăjitorul din Oz”, lansat în 1939 în regia lui Victor Fleming și realizat după romanul scriitorului L. Frank Baum. Filmul a fost recompensat cu două Premii Oscar, pentru cea mai bună melodie, „Over the rainbow”, dar și pentru cea mai originală melodie.

La momentul lansării în cinematografe, Judy Garland (pe numele real Frances Ethel Gumm) era implicată în atât de multe proiecte artistice și avea o viață atât de ocupată încât nu a reușit să ajungă la vizionarea filmului în care a jucat decât după un an de la apariția lui pe marile ecrane.

Judy Garland a fost o stea cu un destin tragic și scurt.

Copil nedorit

A fost nefericită încă dinaintea nașterii ei, având în vedere faptul că a venit pe lume din întâmplare, nefiind dorită și pentru că nu a putut fi avortată  – așa cum și-ar fi dorit părinții ei (în anii 20, avorturile erau ilegale, iar această practică făcută underground aducea riscuri majore tinerelor care voiau să întrerupă sarcinile).

Astfel, pentru părinți (care aveau deja două fete mai mari), venirea pe lume a lui Judy Garland a reprezentat un moment neplăcut dar pe care l-au acceptat resemnați, în lipsa altei soluții.

Pe scenă de la 2 ani

Judy Garland a fost talentată de mică. Nu avea nici trei ani când a apărut pentru prima dată pe o scenă, interpretând cunoscuta melodie de Crăciun, „Jingle Bells”. Chiar dacă nu a fost un copil iubit, așa cum singură a declarat în diferite rânduri de-a lungul vieții ei, părinții au încurajat-o către showbiz, implicându-și toate cele trei fete în programe artistice pe care le realizau reunite sub numele de scenă The gum sisters.

„Singurele momente în copilărie când mă simțeam admirată de părinți erau acelea în care mă aflam pe scenă, cântând și dansând. Părinții mei se despărțeau și se împăcau la loc tot timpul. Era greu pentru mine să înțeleg tot ce se întâmpla și din cauza asta am dezvoltat o teama pentru despărțiri”, spunea Garland.

Îndopată cu energizante și calmante încă de mică

Mama lui Judy Garland și-a dorit ca fiica ei să devină o stea. Iar dorința i-a fost îndeplinită. Însă cu ce preț? Garland povestea că în zilele în care nu se simțea bine fizic, mama îi cerea să facă tot posibilul pentru a se ridica din pat și a merge la repetiții sau pentru a participa la spectacolele pe care le avea în agendă. Era încă adolescentă când au început să-i fie administrate tot felul de medicamente, stimulente. Pentru zi, pastile care să o energizeze, iar pentru seară, pastile care să o ajute la somn. Mai târziu, când devenise deja vedetă de cinema, porția de medicamente îi era suplimentată cu pastile pentru slăbit. A fost cazul rolului din Vrăjitorul din Oz, de exemplu. Judi Garland avea 16 ani, o vârstă cam mare pentru ceea ce-și doreau realizatorii producției cinematografice. Așadar, atunci când s-a considerat că e cam grasă, a fost ajutată să slăbească, la fel cum a fost ajutată și să-și adapteze mișcările scenice în așa fel încât să pară mai copilărești.

La vârsta de 15 a semnat primul contract cu Metro – Goldwyn – Mayer, în urma căruia Judy Garland a făcut cuplu actoricesc cu alt copil minune al ecranului, Mickey Rooney. Cei doi au apărut împreună în mai multe filme cu și despre adolescenți, formând o pereche de actori de succes.

Cariera sa cinematografică a inclus aproape 30 de filme, cele mai cunoscute și mai bine cotate fiind „A star is born” (1954), „The wizard of Oz” (1939), „I could go on singing” (1963), „Meet me in Saint Louis” (1944), „Judgment of Nuremberg” (1961), „Easter Parade” (1948) și „Summer Stock” (1950).

Viață sentimentală eșuată

De la un moment dat, atunci când medicamentele s-au transformat în droguri, Judy Garland devenind dependentă de ele, au început să apară și problemele în carieră, pierzând contracte și proiecte importante. Eșecurile au lovit-o și pe partea sentimentală, Judy Garland nereușind, în scurta ei viață, să-și găsească liniștea alături de un partener stabil și iubitor. A fost căsătorită de 5 ori. Când s-a logodit prima data, avea 18 ani, iar viitorul ei soț era căsătorit încă. După ce acesta a divorțat, cei doi s-au căsătorit în 1941.

Așadar, în palmaresul soților actriței Judy Garland se află compozitorul și regizorul muzical David Rose (1941 – 1944), celebrul cineast Vincente Minnelli (1945 – 1951), producătorul Sidney Luft (1952 – 1965), actorul Mark Herron (1965 – 1969) și actorul Michey Deans (1969 – ).

După mai multe căderi nervoase, Judy Garland a încercat să se sinucidă de câteva ori. Din păcate, a reușit, până la urmă. Pe 22 iunie 1969, când se afla în Chelsea / Londra, Judy Garland a murit în urma administrării unui cocktail de alcool cu o superdoză de droguri. Avea 47 de ani.

Judy Garland a avut trei copii care au urmat și ei calea actoriei: Liza Minneli (recompensată cu premiul Oscar pentru interpretarea din Cabaret/1972), Lorna ( nominalizata în 2001 la Emmy Awards ) și actorul Joey Luft.

Judy Garland a fost un talent cu un suflet care a ars mult prea repede. În 1997, a primit postum premiul pentru întreaga activitate, Grammy Lifetime Achevement Award. A fost prima femeie care a câștigat Premiul Grammy pentru cel mai bun album al anului, pentru înregistrarea live din anul 1961, Judy at Carnegie Hall. Deținătoare a unui Premiu Oscar, pentru rolul Patsy Barton din Babes in Arms (1939), Garland a fost distinsă cu Premiul Juvenil al Academiei, primind alte câteva distincții și nominalizări obținute la festivaluri de film, Judy Garland spunea „viaţa mea, cariera mea, au fost ca un roller coaster. Am fost fie un succes enorm sau doar un eşec”.

În liniştea nopţii, de multe ori mi-am dorit doar câteva cuvinte de dragoste de la un singur om, mai degrabă decât aplauzele a mii de oameni.

Poate că, până la urmă, această stea de la Hollywood și-a găsit fericirea, „Undeva, dincolo de curcubeu”.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2022/jun/09/judy-garlands-20-best-films-ranked

https://www.britannica.com/biography/Judy-Garland

https://www.bbc.com/culture/article/20190923-why-is-judy-garland-the-ultimate-gay-icon

Vă mai recomandăm să citiți și:

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Pantofi purtaţi de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz”, recuperaţi de poliţie după 13 ani

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase