Home » Cultură » Sofia Coppola, regizor, scenarist de Oscar, fiica lui Francis Ford Coppola și verișoara lui Nicolas Cage

Sofia Coppola, regizor, scenarist de Oscar, fiica lui Francis Ford Coppola și verișoara lui Nicolas Cage

Sofia Coppola, regizor, scenarist de Oscar, fiica lui Francis Ford Coppola și verișoara lui Nicolas Cage
Sofia Coppola pe platourile de filmare pentru „Lost in Translation”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.05.2023

Sofia Coppola (14 mai 1971, New York), fiica unuia dintre cei mai bogați regizori din lume, Francis Ford Coppola, este, la rândul ei, regizor de film (și-a pus semnătura pe 8 producții, până în acest moment) și actriță (a jucat în cel puțin 24 de filme).

Sofia Coppola rămâne unică într-o industrie cinematografică care rareori „produce” celebrități din femeile regizoare.

Născută în firmamentul hollywoodian, fiica maestrului Coppola, regizorul unor filme precum The Godfather, The Rainmaker, The Conversation, Apocalypse Now și Tetro, a ajuns la regia de film trecând mai întâi prin actorie, modeling și design vestimentar.

Este căsătorită cu un star rock francez, Thomas Mars, solistul trupei Phoenix, cei doi, părinți a două fete, împărțindu-și timpul între West Village din Manhattan și Paris.

„O regizoare cool”

Filmele ei au fost caracterizate printr-un mix de sentimente și emoții. De la melancolie și visare autentică transmise, de exemplu, în Lost in Translation, la reveria istorică învolburată din Marie Antoinette, unicitatea și originalitatea filmelor semnate de Sofia Coppola, spun cei de la The Guardian, transformând-o într-o regizoare „cool”.  

„Oh, Doamne, chiar așa? Sunt tare?”, le răspunde Sofia Coppola. „E amuzant dacă oamenii cred asta, dar mă uitam la niște filmări cu mine pe covorul roșu și mă văd de parcă aș fi o tocilară. Cred că sunt foarte tocilară. În plus, locuiesc cu o fetiță de 10 ani care crede că sunt foarte puțin cool”.  (The Guardian, 2 iulie 2017)

Criticată pentru că este „fata lu’ tata”

Deși a reușit să se impună în cariera ei, dovedind talent și determinare, Sofia Coppola a resimțit, de-a lungul timpului, discriminare de gen, și asta din cauza faptului că este fiica unuia dintre titanii industriei de film.

„Atunci când am început cariera, oamenii îmi spuneau lucruri de genul: Oh, distribuția ta a fost foarte bine făcută. Te-au ajutat tatăl și soțul tău?” (la vremea respectivă, Coppola era căsătorită cu regizorul Spike Jonze). Insinuările acestea erau foarte jignitoare, evident. Nu cred că i-ai spune așa ceva unui regizor bărbat. (…) Sunt mândră că sunt fiica tatălui meu, dar depinde foarte mult și felul în care se spune acest lucru. Am învățat de la el să am curaj și integritate. Este un mare maestru, însă eu sunt fericită cu identitatea mea și propriul meu mod de lucru”.

Fiica ei, vedetă pe TikTok

Deși deschisă atunci când a vine vorba despre latura profesională, Sofia Coppola nu arată aceeași dezinvoltură în a comunica detalii ce privesc viața personală. Cu toate acestea, se știe că a fost căsătorită între 1999 și 2003 cu regizorul american Spike Jonze, iar din 2011 cu Thomas Mars, având cu acesta două fete de 16, respectiv 12 ani. Când a fost distribuită de tatăl ei în The GodFather: Part III, Sofia Coppola avea 18 ani, prestația ei de atunci fiind criticată de unele voci mai cârcotașe care au caracterizat-o ca fiind amatoare, fadă și neconvingătoare, dar nu mulți știu că Sofia a fost nevoită să o înlocuiască pe ultima sută de metri pe actrița Winona Ryder, cea care interpretase de la început rolul Mariei, fiica lui  Michael Corleone.

Ryder a părăsit pe neașteptate platourile, lăsând distribuția descoperită, iar în momentul în care regizorul filmului Francis Ford Coppola i-a oferit rolul Juliei Roberts, aceasta l-a refuzat, nefiind disponibilă în acel moment.

Până la urmă, soluția pe care a considerat-o nu doar la îndemână, dar și convenabilă, a fost ca Ford Coppola să-i dea rolul fiicei sale, în ciuda discuțiilor din spatele scenei pe care le-a iscat această mutare.

Experiența de atunci nu a trecut fără să lase urme în psihicul Sofiei Coppola, motiv pentru care a preferat, de-a lungul timpului, să ridice cumva garda atunci când a fost vorba de familia și mai ales de fiicele ei și să nu le implice ori să le expună. „Nu vreau ca ele să fie vreodată obosite (din cauza acestui stil de viață n.r.)”, declara ea în interviul pe care l-a dat celor de la The Guardian, în 2017. „Niciodată nu am înțeles rostul de a duce copii mici la premiere de filme și alte chestiuni de genul acesta. Tot ce-mi doresc pentru ele este să-și trăiască în liniște copilăria”.

Dar lucrurile s-au mai schimbat și au scăpat puțin de sub control, astfel că una dintre fetele Sofiei Coppola, Romy (16 ani) a devenit vedetă pe TikTok, toată presa internațională vuind despre ea, după ce tânăra domnișoară a distribuit recent pe celebra rețea de socializare un video în care explica faptul că a fost pedepsită pentru că a încercat să închirieze un elicopter.

„Faceți cu mine niște paste cu sos de vodkă. Sunt pedepsită pentru că am încercat să închiriez un elicopter de la New York la Maryland cu cardul de credit al tatălui meu. Nu am vrut decât să iau cina cu prietenul meu din tabără”, spune Romy în videoclipul pe care l-a postat pe TikTok, pe 21 martie a.c. Deși nu a continuat prepararea pastelor, Romy a reușit mai mult de atât, să deschidă larg o fereastră în intimitatea familiei sale, asta în ciuda dorinței mamei sale, Sofia Coppola, care-și imagina o viață mai mult anonimă pentru fiicele ei. În același clip postat pe TikTok, Romy spune că deja este pedepsită de părinții pentru că una dintre cele mai mari reguli ale lor este ca ea să nu aibă niciun cont public de socialiare.

Pe scurt despre Sofia Coppola:

  • Cele mai semnificative roluri pe care Sofia Coppola le are în palmaresul ei de actriță sunt cele dim The Godfather III și Star Wars: The Phantom Menace. A regizat Lost in Translation, Marie Antoinette, The Virgin Suicides, The Beguiled, On the Rocks, Somewhere, Lick the Star (scurtmetraj de 14 minute) și The Bling Ring.
  • Este prima femeie americană și a treia femeie nominalizată la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.
  • În 2004, a devenit prima femeie americană nominalizată la Oscarul pentru cel mai bun regizor. Celelalte două nominalizări anterioare la Oscar au fost neozeelandeza Jane Campion și italianca Lina Wertmüller.
  • Sofia și fostul ei soț, Spike Jonze, au fost primul cuplu căsătorit care au primit amândoi nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun regizor.
  • Odată cu premiul Oscar pentru scenariu obținut în 2004 (pentru Lost in Translation), s-a alăturat vărului ei Nicolas Cage, făcând din familia Coppola, a doua familie care are trei generații de câștigători ai premiilor Oscar: tatăl ei, Francis Ford Coppola, bunicul, Carmine Coppola, vărul Nicolas Cage și ea însăși fiind toți câștigători. Prima familie este cea a membrilor Huston: Anjelica Huston, John Huston și Walter Huston.
  • A studiat fotografia la Mills College din Oakland, California și pictura la California Institute of the Arts (Cal-Arts) din Valencia, California. Prima ei apariție în film a fost ca bebeluș în secvența botezului din filmul The Godfather (1972).
  • La vârsta de 32 de ani, a devenit cea mai tânără femeie care a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun regizor pentru Lost in Translation (2003).
  • A apărut în opt filme regizate de tatăl său, Francis Ford Coppola.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2017/jul/02/sofia-coppola-beguiled-i-never-felt-i-had-to-fit-into-the-majority-view-interview

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-65038887

https://www.popsugar.com/celebrity/sofia-coppola-kids-49126711

https://www.insider.com/andy-garcia-winona-ryder-godfather-3-exit-sofia-coppola-casting-2020-12

https://collider.com/every-sofia-coppola-movie-ranked/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Stanley Kubrick, regizorul despre care s-a spus că ar fi filmat aselenizarea lui Neil Armstrong

Guillermo del Toro, regizorul exorcizat de bunica sa. „Trebuie să crezi în magie ca să o vezi”

Regizorul James Cameron a demonstrat că moartea lui Jack din „Titanic” a fost inevitabilă

Tim Burton, un regizor cu filme de milioane și două Oscaruri. „Monștrii sunt domeniul meu”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase