Home » Istorie » Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

Publicat: 04.10.2022

„Am cea mai nefolositoare meserie, dar rămân la Hollywood pentru că n-am curaj să refuz banii.”

Despre Marlon Brando s-au scris sute, mii de articole care i-au panoramat viața din toate punctele de vedere. A fost un actor foarte apreciat, un bărbat frumos care, la fel ca mulți alții, s-a remarcat și prin prisma nenumăratelor relații intime pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Pentru că, nu-i așa, faima este rezultatul nu doar al talentului de care dispune personajul din centrul scenei, dar și al aventurilor sexuale în care acesta a fost implicat și al munților de bani pe care i-a câștigat. Faima nu este pentru oricine și nu o poate duce oricine. S-a dovedit a fi, uneori, fatală.

Aventură cu Bob Dylan

Marlon Brando (n.1924 – d.2004) a fost căsătorit de trei ori și a avut zeci și zeci, poate sute (cine ar reuși o estimare exactă) de relații cu femei, dar și cu bărbați.

Despre homosexualitate, Brando declara într-un interviu: „Homosexualitatea este atât de la modă, încât nici măcar nu mai constituie o știre. Ca mulți alți bărbați, și eu am avut experiențe homosexuale și nu îmi este rușine. Niciodată nu mi-a păsat prea tare de ceea ce crede lumea despre mine. Dar dacă e careva care crede că eu și Jack Nicholson suntem iubiți, să  creadă în continuare. Mi se pare amuzant”.

S-a scris că ar fi avut o aventură cu Bob Dylan și o relație mai îndelungată cu actorul Wally Cox.

Tragedia familiei Brando

Legat de copii, oficial actorul ar fi avut 11 (nu toți proveniți din relațiile cu fostele sale soții), dar și aici informațiile sunt contradictorii deoarece se speculează că numărul copiilor săi ar fi fost mai mare de atât. Zăbovim puțin la acest capitol, amintind că, așa cum viața lovește de multe ori fără să avertizeze, tragediile nu l-au ocolit nici pe celebrul actor care în 1991 și 1995 și-a pierdut doi dintre copii.

În 1991, unul dintre băieții lui Brando, în urma unui scandal avut cu logodnicul surorii sale, l-a împușcat mortal pe acesta din urmă, fapta fiind taxată cu închisoare. Câțiva ani mai târziu, sora lui, care de ceva vreme avea probleme cu drogurile și alcoolul, suferind, de asemenea, de depresie, s-a sinucis în casa mamei sale.

1 milion de dolari pentru un rol

Marlon Brando a fost un actor cu o viață plină. Bani, faimă, femei, roluri bune… Din cele peste 60 de filme în care a jucat, actorul ar fi făcut o avere de mai bine de 100 de milioane de dolari (cel puțin atât se estimează că ar fi avut la moarte).  Ascensiunea lui la Hollywood a crescut destul de rapid, odată intrat în această lume, ajungând să primească, la un moment dat, chiar și 1 milion de dolari pentru rolul dintr-un film. Un actor cameleonic. Se adapta cu ușurință oricărui tip de rol. A rămas în memoria tuturor ca Don Vito Corleone  din „The Godfather”, filmul lui Francis Ford Coppola, care i-a adus, de altfel, Oscarul pentru cel mai bun actor.

De ce a refuzat Marlon Brando Oscarul?

Interesant este faptul că actorul nu a acceptat acest trofeu și nici nu a participat la ceremonia de decernare a premiilor. Gestul său era un protest față de felul în care erau tratați și portretizați în filme, la acea vreme, nativii americani. De altfel, la petrecerea Oscarurilor, care s-a ținut pe 27 Martie 1973, Marlon Brando a trimis-o pe actrița indigenă Sacheen Littlefeather în locul lui tocmai pentru a refuza premiul.

În momentul în care prezentatorul, actorul Roger Moore, a dorit să-i înmâneze Oscarul lui Littlefeather, aceasta l-a respins, spunând că Marlon Brando nu a dorit să primească trofeul, citind, mai apoi, o declarație scrisă de actor. Printre altele, Brando transmitea: „Comunitatea filmelor a fost la fel de responsabilă ca oricare altcineva pentru felul în care a degradat imaginea indienilor, ironizându-le caracterul și descriindu-i ca fiind sălbatici, ostili și răi.”

Marlon Brando, implicat în numeroase campanii sociale

Activistul Brando a fost implicat în campanii sociale timp îndelungat, deseori apărând public și vorbind despre cauzele pe care le susținea. Prin declarația sa scrisă pentru Oscaruri și-a exprimat sprijinul vizavi de Mișcarea Indienilor Americani (MIA), făcând referire la o situație prezentă în orașul Dakota de Sud, în care mai mulți membri MIA ar fi fost capturați abuziv de forțele militare americane.

Discursul a avut un impact negativ asupra publicului, iar Littlefeather, care atunci avea 26 de ani, a declarat ulterior momentului că actorul John Wayne a trebuit să fie reținut de agenții de securitate, pentru a nu o agresa în culise, asta în timp ce alte persoane îi arătau gesturi jignitoare.

Scuze venite după jumătate de secol

Anul acesta, la aproape 50 de ani de la incidental mai sus descris, Academia de artă și științe cinematografice (instituție profesională de onoruri și recunoaștere a meritelor, fondată în anul 1927) a transmis un comunicat prin care își cerea scuze, în mod oficial, actriței Sacheen Littlefeather.

„Abuzul și insultele pe care l-ați îndurat cu acea ocazie au fost nedrepte și nejustificate. Povara emoțională pe care ați avut-o și costul propriei cariere în industria noastră sunt ireparabile. De prea mult timp, curajul de care ați dat dovadă a rămas neapreciat și nerecunoscut. Pentru asta, vă oferim atât cele mai sincere scuze, cât și reala noastră admirație”. Această scrisoare a fost publicată în momentul în care se anunțase prezența actriței amerindiană la Muzeul Oscarurilor.

În replică, Littlefeather (acum în vârstă de 75 de ani) a spus „Noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători – au trecut doar 50 de ani. Trebuie să ne păstrăm simțul umorului legat de acest subiect. Umorul este mijlocul nostru de supraviețuire. Dar îmi încălzește inima să văd cât de multe s-au schimbat de când nu am acceptat Oscarul, acum 50 de ani”

Marlon Brando a murit în 2004, la 80 de ani, în urma unei insuficiențe respiratorii cauzate de fibroză pulmonară. Dublu premiat la Oscar (primul trofeu l-a câștigat în 1954 pentru rolul din „On the Waterfront”), printre filmele cu success la public în care a jucat se numără „Viva Zapata”, „The Wild One”, „Last Tango in Paris”, „A streetcar named desire”, „Julius Caesar” și multe altele.

Bibliografie:

https://www.history.com/this-day-in-history/marlon-brando-declines-best-actor-oscar

https://www.theguardian.com/film/2022/aug/16/academy-awards-apologises-to-sacheen-littlefeather-for-marlon-brando-oscars-moment

https://www.britannica.com/biography/Marlon-Brando

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marilyn Monroe, cea mai sexy blondă din istorie, dar poate și cea mai tristă

Audrey Hepburn, consecințele malnutriției și abandonului din copilărie

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase