Home » Cultură » Benicio del Toro, așa-numitul „Brad Pitt spaniol”

Benicio del Toro, așa-numitul „Brad Pitt spaniol”

Publicat: 30.05.2023

Benicio Del Toro este actor și producător de film portorican, câștigător al unui premiu Oscar (pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar), un premiu Globul de Aur, un premiu Screen Actors Guild și un premiu BAFTA pentru interpretarea personajului Javier Rodríguez (ofițer de poliție mexican conflictual, prins în mijlocul războiului drogurilor) din Traffic (2000).

Traffic, un film cu patru Oscaruri, în regia lui Steven Soderbergh, a explorat complexitatea comerțului ilegal cu droguri, del Toro jucând alături de actori precum Michael Douglas și Catherine Zeta-Jones, iar cea mai mare parte a dialogurilor lui fiind în limba spaniolă.

Benicio del Toro este al treilea actor portorican care a fost recompensat cu un premiu Oscar, ceilalți doi fiind Rita Moreno, care a câștigat statueta de aur pentru prestația din West Side Story 1961 și José Ferrer, pentru rolul său din Cyrano de Bergerac (1950).

Ce apariții remarcabile a avut Benicio del Toro?

Benicio del Toro a mai avut apariții remarcabile și în Snatch (2000), regizat de Guy Ritchie, film lansat la câteva săptămâni după premiera producției Traffic, în The Pledge (2001), un film regizat de Sean Penn din distribuția căruia au mai făcut parte Jack Nicholson, Robin Wright, Mickey Rourke și Helen Mirren, The Usual Suspects, un film din 1995 în regia lui Bryan Singer, cu Gabriel Byrne, Kevin Spacey și Chazz Palminteri în rolurile principale.

„S-ar putea ca unii care devin criminali în serie să se nască cu un cip lipsă, dar în cea mai mare parte, nu cred că cineva se naște rău.” – Benicio del Toro

Născut la 19 februarie 1967, în San Germán, Puerto Rico, și crescut în Pennsylvania SUA, într-o familie de avocați, Benicio del Toro a jucat în aproape 50 de filme, producții care acoperă mai multe genuri, inclusiv dramă, crime, acțiune și science-fiction. Benicio del Toro a studiat afacerile în cadrul Universității San Diego, din California, pe care a abandonat-o în momentul în care și-a dat seama cu adevărat că vocația sa era actoria, înscriindu-se la Academia Stella Adler Studio of Acting & Theatre din Los Angeles, unde și-a perfecționat talentul, de aici începându-și călătoria în industria divertismentului american.

Unii l-au asemănat cu James Dean și Marlon Brando, alții cu Brad Pitt

Unii l-au asemănat cu James Dean și Marlon Brando, alții cu Brad Pitt, numindu-l, în glumă, „Brad Pitt spaniol”. La 21 de ani, Benicio del Toro a devenit cel mai tânăr actor care a interpretat vreodată un personaj negativ (Dario) într-un film cu James Bond – Licence to Kill (1989).

Pe lângă abilitățile sale actoricești, Del Toro este cunoscut și pentru colaborarea sa cu regizori vizionari. A lucrat cu regizori renumiți precum Paul Thomas Anderson, Oliver Stone, Denis Villeneuve și Ridley Scott și a oferit în mod constant performanțe remarcabile în filmele acestora. Dedicarea lui Del Toro pentru meserie și capacitatea sa de a se cufunda complet într-un personaj i-au adus respectul și admirația colegilor săi din industrie.

De asemenea, a lucrat cu patru regizori care au câștigat un Oscar pentru Cel mai bun regizor: Steven Soderbergh, William Friedkin, Alejandro G. Iñárritu și Oliver Stone.

Și-a făcut debutul într-o comedie din 1988

Del Toro și-a făcut debutul în filmul Big Top Pee-wee, o comedie din 1988 în regia lui Randal Kleiser, dar rolul lui Fred Fenster din The Usual Suspects (1995) a fost cel care l-a adus în lumina reflectoarelor. Portretizarea criminalului „mormăitor”, excentric și șchiop, i-a adus aprecierea criticilor și o nominalizare la premiul Independent Spirit Award pentru cel mai bun actor în rol secundar. Del Toro a mai fost lăudat pentru aportul său în filmele independente – 21 Grams (2003), în regia lui Alejandro González Iñárritu, Che (2008), regizat de Steven Soderbergh, unde l-a interpretat pe revoluționarul emblematic Che Guevara, demonstrându-și versatilitatea ca actor prin abordarea unei figuri istorice atât de complexe. Alte filme din distribuția cărora face parte mai sunt Star Wars – The Last Jedi (2017), Gardians of the Galaxy (2014), Avengers: Infinity War (2018) și Thor: The Dark World (2013).

În 1998, pentru rolul care i s-a dat în filmul Fear and Loathing in Las Vegas, Benicio del Toro a trebuit să se îngrașe 40 de kilograme, experiență pe care nu a mai dorit să o repete patru ani mai târziu, în 2002, când i s-a oferit rolul lui Diego Rivera în filmul Frida (cu Salma Hayek în rolul celebrei pictorițe mexicane), astfel că a refuzat rolul din cauza cerinței de a lua mult în greutate. În final, Diego Rivera a fost jucat de actorul britanic Alfred Molina.

Nu a fost implicat în scandaluri

Benicio del Toro, pasionat de artă și manifestând o admirație profundă pentru picturile în ulei – pe care le consideră cea mai frumoasă formă de artă – este cunoscut și pentru faptul că frecventează deseori galerii de artă și muzee, petrecând ore întregi pentru a admira operele unor pictori renumiți.

Benicio del Toro, un actor apreciat și îndrăgit, are o personalitate mai puțin controversată, ceva oarecum atipic vedetelor hollywoodiene. Nu a fost implicat în scandaluri, nu a apărut pe primele pagini ale publicațiilor mondene cu titluri „bombă” despre aventurile amoroase, viața lui personală părând să fie precum îi sunt fizicul și vorba – calme, molcome.

A avut relații cu Valeria Golino, Catherine Keener, Sara Foster, Heather Graham, Chiara Mastroiani, Alicia Silverstone, Claire Forlani și Kimberly Stewart (model și vedetă TV, fiica starului pop-rock Rod Stewart). Deși nu mai formează un cuplu, Kimberly Stewart și Benicio del Toro au împreună o fiică, Delilah, în vârstă de 11 ani.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0001125/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Benicio-Del-Toro

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sidney Poitier, cel care a deschis calea pentru actorii de culoare. „Gândesc cum doresc eu, trăiesc în felul pe care mi-l aleg singur”

Cary Grant, actorul preferat al lui Alfred Hitchcock

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase