Home » Cultură » Sidney Poitier, cel care a deschis calea pentru actorii de culoare. „Gândesc cum doresc eu, trăiesc în felul pe care mi-l aleg singur”

Sidney Poitier, cel care a deschis calea pentru actorii de culoare. „Gândesc cum doresc eu, trăiesc în felul pe care mi-l aleg singur”

Publicat: 29.05.2023

Sidney Poitier (20 februarie 1927  – 6 ianuarie 2022) este unul dintre actorii și activiștii legendari de la Hollywood a cărui personalitate a avut un impact semnificativ asupra culturii și societății americane.

Interpretările sale în filme revoluționare precum A Raisin in the Sun, un film realizat în 1961 după romanul cu același nume al lui Lorraine Hansberry, In the Heat of the Night (1967)  – film premiat cu 5 Oscaruri și Guess Who’s Coming to Dinner (1967), film premiat cu două Oscaruri, în care a jucat alături de Katharine Hepburn și Spencer Tracy – au contribuit la eliminarea barierelor rasiale de la Hollywood ajutând la deschiderea drumului pentru viitoarele generații de actori și cineaști de culoare.

Guess Who’s Coming to Dinner (1967, 12 nominalizări la Oscar, 2 premii câștigate) prezintă povestea unui cuplu format dintr-un tânăr de culoare, medic de renume internațional (Sidney Poitier) și o „albă” (Katharine Houghton) care-și pun părinții la încercare în momentul în care anunță că s-au logodit.

Unul dintre cei mai bine plătiți actori de la Hollywood

La momentul conceperii și lansării filmului, căsătoriile mixte între afro-americani și albi erau încă ilegale în 14 state americane, iar spre finalul producției, Curtea Supremă a SUA a pronunțat decizia în cauza Loving vs. Virginia, la 12 iunie 1967, la două zile după moartea actorului Spencer Tracy, decizând în unanimitate că legile împotriva căsătoriilor între metisigeni sunt neconstituționale și, conform Constituției americane, libertatea de a se căsători sau nu cu o persoană de altă rasă aparține individului și nu poate fi încălcată de către stat.

La acea vreme, Poitier era unul dintre cei mai bine plătiți actori de la Hollywood, un top realizat atunci de revista Box Office clasându-l pe locul 5 după Richard Burton, Paul Newman, Lee Marvin și John Wayne.

Numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a în 1974

Sidney Poitier, numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a în 1974, este primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun actor, pentru filmul Lilies of the Field în regia lui Ralph Nelson – film ales de Biblioteca Congresului, în 2020, pentru conservare în Registrul Național de Film, „fiind semnificativ din punct de vedere cultural, istoric și estetic” și considerat unul dintre cele 15 filme care au schimbat cinematografia americană.

Lilies of the Field, o producție alb-negru, spune povestea lui Homer, un constructor șomer, care întâmplător ajunge la o fermă de care se ocupa un grup de călugărițe est – europene, prezența lui fiind percepută ca divină de către măicuțe, ele fiind convinse că bărbatul a fost trimis acolo de Dumnezu pentru a le ajuta la construcția bisericii pe care și-o doreau.

A primit un premiu Oscar onorific

La 24 martie 2002, Sidney Poitier a primit un Oscar onorific „în semn de recunoaștere pentru realizările sale remarcabile ca artist și om”. Premiul i-a fost înmânat de Denzel Washington, care l-a prezentat cu aceste cuvinte:

Din când în când, Academia acordă un premiu onorific unui membru al industriei cinematografice. Uneori pentru o serie de realizări sau pentru munca depusă în scopul îmbunătățirii industriei de film, alteori pentru influența creată asupra cineaștilor din întreaga lume. În acest an, ei onorează un om care se califică în toate cele trei domenii. Și care este, de asemenea, unic în istoria filmului. Ei îl numesc Sidney Poitier.

Înainte de Sidney, actorii afro-americani erau nevoiți să accepte roluri secundare în filmele marilor studiouri, în scene care se tăiau cu ușurință din film în anumite părți ale țării. Dar nu puteai să-l scoți pe Sidney Poitier dintr-un film cu Sidney Poitier. Pentru el s-a făcut un film. A fost primul star de cinema afro-american . A fost unic.

La rândul său, Poitier a vorbit despre lunga sa călătorie în industria cinematografiei americane, călătorie pe care a început-o la 22 de ani, în timpuri total diferite față de cele prezente. „Și totuși, iată-mă aici, în această seară, la capătul unei călătorii care, în 1949, ar fi fost considerată aproape imposibilă și care, de fapt, ar fi putut să nu se realizeze niciodată dacă nu ar fi existat un număr incalculabil de alegeri curajoase și altruiste făcute de o mână de regizori, scenariști și producători americani vizionari, fiecare cu un puternic simț al responsabilității cetățenești față de vremurile în care trăiau; fiecare fără teamă de a permite ca arta lor să le reflecte opiniile și valorile, etice și morale, și, mai mult decât atât, să le recunoască ca fiind ale lor” (Sidney Poitier).

Rolul decisiv pentru Sidney Poitier

Sidney Poitier s-a născut la 20 februarie 1927, în Miami, Florida și a crescut în sărăcie în Cat Island, Bahamas, înainte de a se muta la New York la vârsta de 16 ani. A servit în armata Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și și-a început cariera de actor de teatru în 1946, debutul în filme având loc în 1950 în No Way Out, o dramă despre tensiunile rasiale dintr-un spital.

Rolul decisiv al lui Poitier a venit în 1955 odată cu distribuirea sa în Blackboard Jungle, o dramă despre eforturile unui profesor de limbă engleză de a insufla simțul moralei într-o școală cu probleme cauzate de tensiuni rasiale și delincvență juvenilă. Prestația lui Poitier în rolul unui adolescent cu probleme a fost foarte apreciată de critici și de public, contribuind la stabilirea lui ca actor de prim rang. În 1958, Poitier a jucat în The Defiant Ones, o dramă despre doi deținuți evadați, unul alb și unul de culoare, care sunt nevoiți să coopereze și să se susțină reciproc pentru a supraviețui. Interpretarea lui Poitier i-a adus prima nominalizare la Oscar.

S-a afirmat rapid în lumea hollywoodiană

În 1961, Poitier a jucat în A Raisin in the Sun, o dramă bazată pe scenariul piesei de teatru cu același nume scris de Lorraine Hansberry, producția fiind unul dintre primele filme care i-a prezentat pe afro-americani într-o lumină pozitivă.

Poitier s-a afirmat rapid în lumea hollywoodiană, între 1960 și 1970 continuând să joace într-o serie de filme revoluționare, printre care To Sir, with Love (1967), In the Heat of the Night (1967), Guess Who’s Coming to Dinner (1967) și They Call Me Mister Tibbs! (1970), performanțele sale din aceste filme contribuind la eliminarea barierelor rasiale de la Hollywood și deschizând calea pentru generațiile viitoare de actori afro-americani.

Pe lângă cariera de actor, Poitier a lucrat și ca regizor și producător, printre filmele regizate de acesta numărându-se Buck and the Preacher (1972), A Warm December (1973) și Stir Crazy (1980).

Un susținător vocal al drepturilor civile

De-a lungul carierei sale, Poitier a fost un susținător vocal al drepturilor civile și al egalității rasiale. A fost un prieten apropiat și susținător al Dr. Martin Luther King Jr. și a fost activ în mișcarea pentru drepturile civile. În 1963, Poitier a fost unul dintre organizatorii Marșului de la Washington pentru susținerea drepturilor civile și economice ale afro-americanilor, cu ocazia căruia Dr. Martin Luther King Jr. a ținut celebrul discurs „Am un vis”.

Sidney Poitier a fost căsătorit cu Juanita Hardy, între 1950 și 1965, fost model și dansatoare, femeie de afaceri și fost director consultant în cadrul IBM și cu actrița de origine lituaniană Joanna Shimkus, din 1976 și până la moartea sa, în 2022. Poitier are șase fete, patru cu Juanita Hardy și două cu Joanna Shimkus.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2022/jan/07/sidney-poitiers-oscar-speeches-there-was-no-custom-for-me-to-follow

https://www.britannica.com/biography/Sidney-Poitier

https://www.nytimes.com/2022/01/07/movies/sidney-poitier-dead.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Thespis, primul actor din istoria teatrului

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Anthony Hopkins, actorul care își încurajează fanii pe social media

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia
O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia
Boala Parkinson începe mai devreme decât credeau până acum cercetătorii
Boala Parkinson începe mai devreme decât credeau până acum cercetătorii
O explozie solară masivă a găurit câmpul magnetic al Pământului și a provocat aurore roșii
O explozie solară masivă a găurit câmpul magnetic al Pământului și a provocat aurore roșii
Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?
Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?
Ce au văzut cercetătorii de la NASA atunci când au deschis capsula OSIRIS-REx cu mostrele de pe asteroidul Bennu?
Ce au văzut cercetătorii de la NASA atunci când au deschis capsula OSIRIS-REx cu mostrele de pe asteroidul Bennu?
Motivul pentru care un activist a fost condamnat la 4 ani de închisoare în Thailanda
Motivul pentru care un activist a fost condamnat la 4 ani de închisoare în Thailanda
Corupție la nivel înalt în Columbia. Fiul președintelui, judecat pentru spălare de bani
Corupție la nivel înalt în Columbia. Fiul președintelui, judecat pentru spălare de bani
12 pacienți au orbit după ce au primit un medicament împotriva cancerului
12 pacienți au orbit după ce au primit un medicament împotriva cancerului
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea „ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă”
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea „ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă”
Noi descoperiri arată cât de valoroase sunt celulele stem din placentă
Noi descoperiri arată cât de valoroase sunt celulele stem din placentă
Tonga va primi 20 de milioane de dolari de la Australia pentru modernizarea principalului port
Tonga va primi 20 de milioane de dolari de la Australia pentru modernizarea principalului port
Încălzirea globală va duce la dispariția oamenilor și animalelor
Încălzirea globală va duce la dispariția oamenilor și animalelor
Păsările din Delta Dunării, hăituite de fotografi și turiști „iubitori de natură”
Păsările din Delta Dunării, hăituite de fotografi și turiști „iubitori de natură”
Opt mumii și obiecte pre-incașe, dezgropate în timpul unor lucrări la rețeaua de gaze din Peru
Opt mumii și obiecte pre-incașe, dezgropate în timpul unor lucrări la rețeaua de gaze din Peru
A fost creată Inteligența Artificială care identifică viața extraterestră cu o precizie de 90%
A fost creată Inteligența Artificială care identifică viața extraterestră cu o precizie de 90%
Veninul de păianjen care cauzează erecții ar putea fi noul Viagra
Veninul de păianjen care cauzează erecții ar putea fi noul Viagra
Iașiul, în pericol de a fi bombardat de bolșevici în Primul Război Mondial
Iașiul, în pericol de a fi bombardat de bolșevici în Primul Război Mondial
O nouă numire în fruntea NASA: Cine este noul administrator adjunct care a depus jurământul cu mâna pe o carte de Carl Sagan?
O nouă numire în fruntea NASA: Cine este noul administrator adjunct care a depus jurământul cu mâna pe o carte de Carl ...