Home » Cultură » Dennis Rader, cunoscut și ca Ucigașul BTK, criminalul în serie care ridiculiza poliția

Dennis Rader, cunoscut și ca Ucigașul BTK, criminalul în serie care ridiculiza poliția

Publicat: 10.06.2023

Dennis Lynn Rader este un criminal în serie american cunoscut sub numele de BTK, Strangulatorul BTK sau Ucigașul BTK. Între 1974 și 1991, Dennis Rader a ucis 10 persoane în Wichita și Park City, Kansas, după care a trimis scrisori batjocoritoare și sfidătoare poliției și presei în care descria detaliile crimelor sale.

Dennis Lynn Rader, născut la 9 martie 1945 în Pittsburg, Kansas (SUA) și-a însușit „semnătura” de criminal folosind acronimul „BTK” care înseamnă „bind, torture, kill” (leagă, torturează, ucide).

Istoricul vieții lui Rader a dovedit că acesta avea aplecări spre acțiuni sadice și apucături bolnave încă din copilărie și adolescență, atunci când spânzura pisici și alte animale și manifesta fantezii sexuale violente care implicau supunere, dominație și sclavie.

Omora animale încă din copilărie

Cu toate acestea, mai târziu, ajuns la vârsta maturității, Dennis Lynn Rader a dus o viață normală, făcând parte din societate fără să dea vreun semn de instabilitate și deviații mintale.

„De fapt, cred că aș putea fi posedat de demoni, am fost scăpat în cap când eram copil” – Dennis Rader

S-a înrolat fără probleme în cadrul Forțelor Aeriene Americane, s-a căsătorit și chiar a avut doi copii.

Apreciat de cunoscuți, Rader ascundea fantezii criminale și sexuale teribile

Cunoscuții îl vedeau ca pe „un stâlp” în comunitatea din Wichita, Kansas, acolo unde locuia, fără să bănuiască vreun pic nevoile sexuale și impulsul de a ucide pe care acesta le ascundea și amâna de ani de zile.

Singurele activități sociale pe care Rader le-a practicat în tinerețe erau legate de biserica luterană pe care o frecventa regulat și cele de cercetași. Ca cercetaș, Rader a învățat arta de a face noduri de care s-a folosit, mai apoi, legându-și victimele înainte de a le ucide.

Crimele

După ce a absolvit Universitatea de Stat din Wichita, unde a studiat justiția penală, Dennis Rader a început să lucreze (în 1974) pentru ADT Security Services, o companie care asigura servicii de securitate locuințelor. A mai lucrat, o scurtă perioadă de timp, și ca muncitor la fabrica Coleman Company, un producător de echipamente de camping.

La 15 ianuarie 1974, Dennis Rader a ucis în Wichita, Kansas, patru membri ai familiei Otero. Victimele au fost Joseph Otero, în vârstă de 38 de ani, Julie Otero, în vârstă de 33 de ani și copiii lor Joseph Otero Jr. în vârstă de 9 ani și Josephine Otero, în vârstă de 11 ani. Singurul membru supraviețuitor al familiei a fost Charlie Otero, în vârstă de 15 ani, care a descoperit trupurile părinților și fraților săi când a ajuns acasă de la școală în acea după-amiază.

Dar cum a ajuns Rader să ucidă familia Otero?

Criminalul în serie american le-a zărit pe Julie și Josephine Otero într-o zi, în timp ce se plimba, moment în care i s-a declanșat dorința de a le ucide. Le-a urmărit până acasă, a intrat pe ușa din spate, asta după ce a tăiat linia telefonică. Dar după ce a intrat în casă, a realizat că nu-și pusese planul la punct cum trebuie și asta pentru că Joseph Otero era încă acasă, ceea ce însemna un plus de efort și eventual rezistență mărită venită din partea acestuia.

Atunci când cuplul Otero l-a întâlnit pe asasin în propria casă, Rader le-a spus pur și simplu că este un infractor căutat și că are nevoie de mâncare, bani și o mașină, cerându-le membrilor familiei Otero să se întindă cu fața la pământ. După ce i-a acoperit capul lui Joseph Otero cu o pungă, l-a ucis strangulându-l cu un cordon. În aceeași manieră i-a ucis și pe soția lui Joseph și pe unul dintre copii. Josephine, ultima supraviețuitoare din casă, a fost forțată să coboare în subsolul locuinței și, după ce Rader i-a spus că va ajunge în Rai alături de familia ei, a spânzurat-o de o țeavă. Detaliile pe care le-a dat investigatorilor vizavi de săvârșirea faptei sunt șocante și denotă o personalitate cu grave probleme de sănătate. După oribila crimă produsă în casa familiei Otero, Dennis Rader a furat câteva obiecte, a plecat cu mașina lor pe care a abandonat-o mai târziu într-o parcare.

În luna aprilie a aceluiași an, a mai săvârșit un atac criminal în urma căruia au rezultat o victimă și un supraviețuitor. A fost ucisă Kathryn Bright (21 de ani), Kevin Bright, fratele ei în vârstă de 19 ani reușind să scape. În ciuda unor informații oferite de martori oculari, Rader nu a fost prins la momentul respectiv.

„Câți oameni trebuie să omor?”

Rader a lăsat în urma sa un bilet pe care l-a ascuns într-o carte dintr-o bibliotecă publică. În nota scrisă de el își atribuia crimele cerând, totodată, să i se spună BTK.

Trei ani mai târziu, la 17 martie 1977, Dennis Rader a mai omorât două persoane – Shirley Vian (24 de ani) și Nancy Fox (25 de ani), autoritățile concluzionând că aceste crime le-a făcut pentru a atrage atenția. Rader a trimis pe adresa unor publicații poezii despre victimele sale, nebunia lui mergând mai departe, acesta sunând chiar și la poliție pentru „a-i certa” și ironiza că nu au fost în stare să-l prindă și că se scrie și vorbește prea puțin despre el.

„Câți oameni trebuie să omor pentru a-mi apărea numele în ziare și pentru a avea o atenție națională?”

După o pauză de 8 ani, Dennis Rader a lovit din nou. În 1985, a ucis-o pe Marine Hedge (în vârstă de 53 de ani), în 1987 pe Vicki Wegerle (de 28 de ani), iar după asasinarea lui Dolores Davis (62 de ani), în 1991, s-a oprit brusc. Nicio crimă. Nicio scrisoare. Niciun telefon dat poliției.

Prins după 31 de ani

În 2004, Dennis Rader a reapărut în peisaj, manifestându-se în același fel – prin expedierea presei și poliției de mesaje, scrisori, fotografii cu victimele și indicii ale crimelor sale, punându-le la dispoziție chiar și o dischetă de claculator. Toate acestea au reprezentat cheia pe care anchetatorii au folosit-o pentru a da de urma lui.

Comparând ADN-ul lui Rader din materialul seminal găsit la locul primei crime cu acela de pe materialele trimise, poliția a reușit să dea de urma lui, arestându-l la 25 februarie 2005. I-au fost aduse zece capete de acuzare pentru crimă. Rader a pledat vinovat și a primit zece condamnări consecutive pe viață, pe care le execută în prezent în Kansas, fiind închis la El Dorado Correctional Facility.

Ce l-a făcut să ucidă?

Dennis rader avea să declare că pofta și dorința de faimă și putere l-au împins la crimele pe care le-a săvârșit între 1974 și 1991.

Dennis Rader, care trăia o viață dublă, fiind în același un familist devotat și un ucigaș sadic, participa în mod regulat cu familia sa la slujbele religioase de la Christ Lutheran Church, unde soția sa cânta în cor, iar el fusese ales drept președinte al congregației. Biserica pe care o frecventa de ani de zile a fost, de fapt, locul în care Dennis Rader a fost prins.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/Dennis-Rader

Vă mai recomandăm să citiți și:

O femeie considerată a fi „cea mai odioasă criminală în serie” a fost eliberată după 20 de ani

Ted Bundy, povestea unuia dintre cei mai cunoscuți criminali ai sfârșitului de secol XX

Ucigașul Zodiac, criminalul în serie neidentificat nici până azi. Trimitea mesaje codate presei și poliției

Pol Pot, unul dintre cei mai mari criminali din istorie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase