Home » Istorie » Colierul de pe Titanic. Ce au descoperit exploratorii în adâncuri?

Colierul de pe Titanic. Ce au descoperit exploratorii în adâncuri?

Colierul de pe Titanic. Ce au descoperit exploratorii în adâncuri?
Kate Winslet în filmul „Titanic” din 1997, în regia lui James Cameron. Sursa foto: Collection Christophel © Twentieth Century Fox/Paramount Pictures/Lightstorm Entertainment/Profimedia
Publicat: 30.05.2023

O echipă a descoperit recent un colier de aur care nu a mai fost văzut de la scufundarea Titanicului în 1912. Colierul a fost găsit printre rămășițele din adâncuri, iar exploratorii speră să poată afla cine l-a purtat cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Descoperirea a fost făcută de către Magellan, o companie britanică de cartografiere marină, care a dat publicității recent mai multe scanări digitale care arată epava navei RMS Titanic în detaliu fără precedent.

Mai mult, compania a explicat că imaginile sale de înaltă calitate au arătat un colier de aur făcut din dintele unui Megalodon, o specie dispărută de rechin și unul dintre cei mai mari prădători care au existat vreodată pe Pământ.

Fanii filmului „Titanic” din 1997 știu deja povestea colierului cunoscut drept „Inima Oceanului”.

„Nu este pe deplin înțeles faptul că Titanicul este rupt în două bucăți”

Richard Parkinson, director executiv al Magellan, a descris descoperirea ca fiind „impresionantă și emoționantă”.

Sursa: YouTube

„Nu este pe deplin înțeles faptul că Titanicul este rupt în două bucăți și că există o distanță de 8 km2 între provă și pupă”, a spus Parkinson.

Proiectul a colectat 16 terabyți de date de la locul epavei, inclusiv peste 715.000 de fotografii și o filmare în rezoluție 4K.

„Locul de veci” al Titanicului a fost descoperit după 73 de ani de la tragedie

Exploratorii au reușit această performanță cu ajutorul unor submersibile controlate de la distanță pentru a cartografia la adâncimea de 3.800 de metri, la aproximativ 700 kilometri depărtare de coasta de est a Canadei.

Titanic a fost un pachebot care s-a scufundat în Oceanul Atlantic de Nord în data de 15 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton, Anglia la New York.

Cel puțin 1.500 de pasageri au murit iar epava a ajuns pe fundul oceanului, undeva la 4.000 de metri sub nivelul mării, la aproximativ 740 de kilometri distanță de Newfoundland, Canada. „Locul de veci” al Titanicului a fost descoperit abia în septembrie 1985, la 73 de ani de la tragedie, potrivit IFLScience.

Exploratorii vor încerca să afle cine a purtat colierul de aur

Publicul nu era voie să extragă artefacte de la locul epavei, fiind impuse mai multe reglementări care protejează situl.

Totuși, echipa de la Magellan speră să poată reuni colierul de aur cu familia celui care l-a purtat. Exploratorii folosesc Inteligența Artificială pentru a găsi și contacta familiile celor 2.200 de pasageri de la bordul Titanicului cu scopul de a identifica persoana care a purtat cândva această bijuterie.

De asemenea, exploratorii vor analiza imaginile cu pasagerii de la momentul îmbarcării pentru a vedea dacă pot găsi colierul și propietarul acestuia, cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Titanic în detaliu fără precedent: prima scanare digitală în mărime naturală a epavei

Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

Imagini rare cu epava Titanicului din 1986, dezvăluite pentru prima oară

Regizorul James Cameron a demonstrat că moartea lui Jack din „Titanic” a fost inevitabilă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase