Home » Istorie » Imagini rare cu epava Titanicului din 1986, dezvăluite pentru prima oară

Imagini rare cu epava Titanicului din 1986, dezvăluite pentru prima oară

Imagini rare cu epava Titanicului din 1986, dezvăluite pentru prima oară
Credit foto: NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode Island/Profimedia
Publicat: 16.02.2023

Imagini nemaivăzute cu epava Titanicului au fost dezvăluite pentru prima oară, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la apariția filmului „Titanic”. În adâncurile întunecate ale Oceanului Atlantic, cea mai faimoasă epavă din lume, acoperită de rugină și viață marină, continuă să se descompună.

Imaginile au fost obținute în timpul unei expediții din iulie 1986, de cercetătorii de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI). Întorcându-se la fața locului la doar nouă luni de la descoperire, echipa a folosit un mic submarin numit Alvin și un vehicul controlat de la distanță numit Jason Jr pentru a observa nava pentru prima oară de la voiajul său din 1912.

Vasul „care nu putea fi scufundat” a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic de Nord în data de 15 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg în timpul primei sale călătorii, de la Southampton, Anglia la New York, SUA. Cel puțin 1.500 de pasageri au murit și nava a ajuns pe fundul oceanului, la aproximativ 4.000 de metri adâncime, la o distanță de 740 kilometri de Newfoundland, Canada.

Imagini nemaivăzute cu epava Titanicului

Locul de veci al Titanicului a fost descoperit abia în septembrie 1985, la 73 de ani de la scufundare. De atunci, mai puțini oameni au vizitat epava decât cei care au zburat în spațiul cosmic, însă o mână de expediții a ajuns la fața locului și s-a întors cu imagini uimitoare.

Noua filmare durează o oră și 21 de minute și conține imagini brute și nealterate. Reprezentanții WHOI au transmis că au decis să dea publicității imaginile pentru a celebra 25 de ani de la apariția filmului „Titanic” din 1997, regizat de James Cameron.

„La mai bine de un secol de la pierderea Titanicului, poveștile oamenilor de la bordul navei continuă să impresioneze”, a spus Cameron, într-un comunicat de presă al WHOI trimis jurnaliștilor de la IFLScience.

Zilele epavei Titanicului sunt numărate

„La fel ca mulți alții, am fost uimit atunci când Alvin și Jason Jr s-au aventurat la epavă. Prin publicarea acestor imagini, WHOI ne ajută să continuăm să spunem o poveste care se întinde de-a lungul multor generații și înconjoară globul”, a mai spus regizorul.

Totuși, zilele epavei sunt numerate. Expedițiile din ultimii ani au descoperit că nava se dezintegrează rapid din cauza ruginii, bacteriilor, creaturilor din adâncuri și altor forțe ale naturii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit epava navei care a trimis un avertisment către Titanic

Primele imagini în rezoluție 8k cu epava Titanicului. Ce au surprins exploratorii?

Regizorul James Cameron a demonstrat că moartea lui Jack din „Titanic” a fost inevitabilă

Ce s-a întâmplat în „croaziera morții” care a recuperat cadavrele de pe epava Titanicului?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase