Home » Cultură » Charles Bronson, durul de la Hollywood. „Cred că arăt ca o carieră de piatră pe care a dinamitat-o cineva”

Charles Bronson, durul de la Hollywood. „Cred că arăt ca o carieră de piatră pe care a dinamitat-o cineva”

Publicat: 28.05.2023

Charles Bronson (1921 – 2003), unul dintre cei mai renumiți și apreciați actori de filme western și filme de acțiune, durul de la Hollywood, bărbatul carismatic al cărui zâmbet s-a lăsat greu afișat (asta și din cauza faptului că era un tip destul de introvertit și retras față de majoritatea actorilor hollywoodieni).

A fost cunoscut în special pentru rolurile din filme precum Once upon a time in west (1968), în care a jucat alături de Henry Fonda și Claudia Cardinale, The great escape (1963), The magnificent seven (1960), The dirty dozen (1967), Hard times (1975) și Crime Wave (1953).

Charles Bronson a fost întruchiparea durului, întruchiparea stilului cool și a masculinității. A fost, de fapt, întruchiparea a ceea ce orice bărbat își dorea, poate, să fie. Un simbol al cinematografiei americane, „puternicul” și „seriosul” care, de fapt, ascundea propriile vulnerabilități.

„Charles Bronson a fost o prezență unică și cu impact pe ecran. Avea o intensitate și o carismă care l-au făcut să iasă în evidență în fiecare film în care a jucat” – Martin Scorsese

Durul de la Hollywood era, de fapt, liniștit și grijuliu

Și-a început cariera de actor în anii 1950, apărând în roluri mici în diverse filme și emisiuni TV, devenind popular odată cu rolul Bernardo O’Reilly din clasicul western Cei șapte magnifici, producție regizată de John Sturges, cu un scenariu adaptat după filmul japonez Seven Samurai lansat pe ecrane în 1954. Cariera sa a fost constituită, în mare parte, din roluri care au urmat cam același tipar – personaje stoice, puternice și tăcute. Imaginea de „tip dur” a lui Bronson a fost ajutată de trăsăturile aspre ale feței, de vocea gravă și de fizicul său musculos; fanii din Europa l-au numit „cel urât” și „monstrul sfânt”. În particular, era deranjat de faptul că era catalogat ca star de filme de acțiune și își dorea roluri mai provocatoare. În realitate, Bronson era un om grijuliu și liniștit, căruia îi plăcea să picteze și să petreacă timp cu familia sa.

Cea mai de succes franciză cinematografică în care a jucat Bronson a fost seria Death Wish, apărând în cinci filme, între 1974 și 1994, și interpretând rolul unui justițiar care căuta să se răzbune după ce i-au fost ucise soția și a fiica.

Sergio Leone (1929 – 1989), regizor italian al unor filme precum A fistful of dollars (1964), The Good, the Bad and the Ugly (1966), Once Upon a Time in the West (1968) și Once Upon a Time in America (1984) l-a numit odată pe Charles Bronson „cel mai mare actor cu care am lucrat vreodată”. Leone l-a dorit pe Bronson în toate filmele din trilogia „Omul fără nume”, dar Bronson l-a refuzat de fiecare dată. A refuzat rolul principal din A Fistful of Dollars (1964) după ce a descris scenariul ca fiind „cel mai prost scenariu pe care l-am văzut vreodată”; a refuzat rolul colonelului Douglas Mortimer din For a Few Dollars More (1965) și a refuzat rolul lui Angel Eyes din The Good, the Bad and the Ugly (1966) deoarece se afla în Anglia la filmările pentru The Dirty Dozen (1967). Leone l-a distribuit în cele din urmă în rolul Harmonica din Once Upon a Time in the West (1968).

Trei mariaje

Charles Bronson a fost căsătorit cu actrița HarrietteTendler (din 1949 și până în 1965), cu frumoasa actriță britanică Jill Ireland, din 1968 și până la moartea acesteia survenite în urma unui cancer la sân, în anul 1990, și cu actrița americană Kim Weeks (din 1998 și până la moartea lui – Bronson a murit la 30 august 2003, la vârsta de 81 de ani, în Los Angeles, California).

Bronson a avut 4 copii: 2 din prima căsătorie (un fiu pe nume Tony Bronson și o fiică, Suzanne Bronson). Cu cea de-a doua soție, Jill Ireland, a avut o fiică biologică pe nume Zuleika Bronson (născută în august 1971) și una adoptivă, Katrina Holden Bronson (născută în aprilie 1968).

De origine lituaniană

Charles Bronson s-a născut Charles Dennis Buchinsky la 2 noiembrie 1921, în Ehrenfeld, Pennsylvania. Și-a schimbat numele de familie din Buchinsky în Bronson în timpul primilor ani ai carierei sale de actor, în încercarea de a se face mai vandabil.

Părinții săi, Mary (născută Valinsky) și Valteris P. Bučinskis, erau ambii din Lituania, iar el a fost al 11-lea din cei 15 copii ai familiei. În copilărie, primele sale limbi străine au fost lituaniana și rusa, engleza reușind să o învețe în timpul adolescenței.

A lucrat ca zidar, bucătar și culegător de ceapă

Charles Bronson a fost primul membru al familiei sale care a absolvit liceul. După terminarea studiilor liceale, a lucrat o perioadă într-o mină de cărbune alături de frații săi mai mare, pentru a ajuta finaciar familia care trăia într-o sărăcie lucie.  În 1943, Charles Bronson s-a înrolat în armata americană – punându-se la dispoziția Forțelor Aeriene SUA, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Pentru servicile oferite ca artilerist aerian, la finalul războiului, Charles Bronson a fost decorat cu Inima Purpurie.

Ulterior, s-a alăturat unei trupe de teatru cu sediul în Philadelphia, în paralel având mai multe slujbe, inclusiv culegător de ceapă, zidar și bucătar. În timp ce lucra în Atlantic City, New Jersey, a întâlnit o trupă de actori din Philadelphia aflată în vacanță care l-a introdus în lumea teatrului. În speranța că actoria i-ar putea oferi o cale de a ieși din sărăcie, în 1949, Charles Bronson s-a mutat în California unde a studiat actoria și a urmat cursuri de dicție pentru a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice. Un an mai târziu, s-a mutat la Hollywood, înscriindu-se la cursuri de actorie.

Charles Bronson și-a încheiat cariera de actor de aproape cinci decenii în august 1998, după ce a suferit o operație de înlocuire a șoldului. Atunci când a murit, în august 2003, actorul emblematic a lăsat în urmă o avere evaluată la 48 de milioane de dolari, inclusiv o casă în Malibu, California, o casă pe plajă și un ranch în Vermont.

Surse:

https://www.imdb.com/imdbpicks/best-charles-bronson-movies/ls063429459/

https://www.britannica.com/biography/Charles-Bronson

Vă mai recomandăm să citiți și:

1939, anul special al cinematografiei. Ce actori erau în vogă și ce artiști cădeau în dizgrația Hollywoodului?

Robin Williams, actorul care a râs, omul care a plâns

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase