Home » Istorie » Arheologii au descoperit un oraș antic din perioada elenistică. De ce a fost abandonată așezarea?

Arheologii au descoperit un oraș antic din perioada elenistică. De ce a fost abandonată așezarea?

Arheologii au descoperit un oraș antic din perioada elenistică. De ce a fost abandonată așezarea?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.06.2022

Arheologii au descoperit un oraș antic din perioada elenistică, care ar putea fi orașul pierdut Bassania din Albania.

Bassania a fost un oraș iliric care a intrat sub control roman în timpul războaielor ilirice. Anterior, s-a sugerat că locația orașului Bassania se află în apropierea satului Pedhanë din județul Lezhë sau a satului Bushat din județul Shkodër.

Bassania a fost descrisă de istoricul roman Livius (59 î.Hr. – 17 d.Hr.) în contextul luptei armatei romane cu ultimul rege al ilirilor, Gentios.

Situl a fost descoperit pentru prima dată în 2018, când cercetătorii de la Universitatea din Varșovia au identificat ziduri de apărare și două structuri de piatră, considerate anterior ca fiind formațiuni naturale de stâncă pe un deal din apropiere de Shkodra, care s-au dovedit a fi o casă și două bastioane.

Structurile nu prezintă dovezi ale unui sfârșit violent în zonă

Așezarea este situată între două centre antice importante din zona fostei Ilirii (în prezent Albania) – capitala ilirică Shkoder și orașul grec Lissos, scrie Heritage Daily.

În cadrul unui nou studiu realizat de Centrul de Cercetare pentru Europa de Sud-Est al Universității din Varșovia, echipa a aplicat sondaje geofizice pe deal, dezvăluind o așezare care se întinde pe aproximativ 20 de hectare.

Acest lucru i-a determinat pe arheologi să se concentreze asupra săpăturilor a două clădiri mari, una de 240 de metri pătrați și cealaltă de 70 de metri pătrați, care datează din perioada elenistică.

Așezarea a devenit o ruină din cauza eroziunii naturale

Fragmentele de ceramică din interiorul clădirilor au stabilit că situl a fost locuit pentru prima dată încă din anul 2.000 î.Hr., în timp ce bucăți de amfore importate din Italia au fost datate în secolele III și II î.Hr.

Profesorul Piotr Dyczek a raportat în PAP că structurile nu prezintă dovezi ale unui sfârșit violent prin distrugere sau incendiere.

În schimb, așezarea a fost abandonată și a căzut în ruină din cauza eroziunii naturale și a jefuirii de piatră prin exploatarea carierelor de-a lungul secolelor pentru materiale de construcție.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă Atlantida? Ruinele unui oraș scufundat, aparținând unui regat misterios, au fost scoase la lumină

Căști antice descoperite printre ruinele de la Acropola Elea-Velia

Imaginile unor sfinţi războinici descoperite în ruinele unei biserici din Bulgaria

Ruinele din Pompeii arată că romanii au inventat reciclarea deşeurilor. ”Am descoperit că o parte din oraş a fost construită din gunoi”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase