Home » Cultură » Elizabeth Taylor: 18 lucruri neștiute despre regina Hollywood-ului  

Elizabeth Taylor: 18 lucruri neștiute despre regina Hollywood-ului  

Elizabeth Taylor: 18 lucruri neștiute despre regina Hollywood-ului  
Elizabeth Taylor în „Cleopatra” (1963). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.09.2022

Ce se poate spune despre Elizabeth Taylor? Suficient de mult cât să tipărim zeci de cărți, dar ne vom rezuma, deocamdată, la o prezentare succintă.

Opt mariaje (dintre care două cu actorul Richard Burton, primul la 18 ani și ultimul la 59 de ani), două premii Oscar pentru cea mai bună actriță, din cinci nominalizări („Butterfield 8”,1960 și „Cui îi este frică de Virginia Woolf”, 1966).

Roluri în aproape 100 de filme, rolul principal în cel mai scump film realizat până în 1963 (Cleopatra, în regia lui Joseph L. Mankiewicz), un film cu un buget de peste 31 de milioane de dolari, pentru rolul său actrița primind un onorariu de 1 milion de dolari, un Oscar Umanitar (1992) pentru lupta pe care a dus-o de-a lungul vieții împotriva SIDA și datorită căreia a fost recompensată cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Doi minunați ochi violet și multe probleme de sănătate

Un premiu pentru întreaga carieră oferit în 1997 de către Societatea actorilor de film din SUA, locul șapte în topul 100 cele mai mari actrițe din toate timpurile, top alcătuit tot de Societatea americană a actorilor de film, patru copii, prietenă foarte bună a lui Michael Jackson, femeie de afaceri (creatoarea mai multor linii de parfumuri și de bijuterii), doi minunați ochi violet și multe probleme de sănătate în ultimii ei 15 ani de viață (atac cerebral, operație de extirpare a unei tumori pe creier, probleme la inimă – care au dus, într-un final, la o operație pe cord), o operație la șold, probleme la coloană, cancer de piele, pneumonie.

Aceasta a fost minunata și frumoasa actriță Elizabeth Taylor (1932 – 2011), cea mai răsfățată actriță de la Hollywood și femeia care nu a încetat niciodată să-și caute sufletul pereche.

Unele dintre cele mai bune roluri ale lui Liz Taylor

Se știe că unele dintre cele mai bune roluri ale ei au fost cele jucate în filme precum „Cat on a hot tin roof” (1958), „Who’s afraid of Virginia Woolf” (1966), „Suddenly, last summer” (1959), „Butterflield 8” (1960), „Raintree country” (1957), „Cleopatra” (1963), „Courage of Lessie” (1946), „A place in the sun” (1951), „Giant” (1956) și „The taming of the Shrew” (1967).

Totuși, ce nu se știe despre Liz Taylor?

  1. Înainte să intre în lumea filmului, actrița deținea un stand unde vindea limonadă, în California de Sud.
  2. Era o fană înfocată a serialului ”Lege și Ordine”, film în care au jucat și copiii ei.
  3. S-a convertit la Iudaism în 1959, numele ei de evreică fiind Elisheba Rachel.
  4. Prima întâlnire cu un băiat a avut-o la 16 ani.
  5. Credea despre ea că are picioarele prea scurte.
  6. „Who’s afraid of Virginia Woolf” este filmul despre care a declarat că este cea mai mândră.
  7. Iubea sucul de portocale roșii.
  8. Nu trecea nicio zi fără să se dea cu parfum.
  9. A regretat mereu că fostul ei soț, și marea iubire, actorul Richard Burton nu a câștigat niciodată niciun premiu Oscar.
  10. Declara că nu se teme de bătrânețe.
  11. Se simțea dezgustată de multele speculații și mituri construite în jurul personalității și a vieții ei.
  12. Numele unuia dintre parfumurile ei, Violet Eyes, a fost inspirat de fanii ei de pe Twitter.
  13. Nu a luat niciodată lecții de actorie, deși spunea că unele persoane i-ar fi sugerat lucrul acesta.
  14. Nu îi plăcea să i se spună Liz. „Îmi sună mai mult a șuierat”.
  15. Considera că legătura și comunicarea cu Dumnezeu poate fi realizată oriunde, în orice loc.
  16. Spunea că familia și persoanele afectate de SIDA (o cauză pentru care se dedica în mod constant și cu mult interes) reprezintă ce e mai important în viața ei.
  17. La câteva luni după dispariția actriței, colecția ei de bijuterii a fost vândută pe aproape 116 milioane de dolari.
  18. Elizabeth Taylor spunea, la un moment dat, că înotul cu rechini este „una dintre cele mai palpitante experiențe”. Actrița a înotat pentru prima dată cu rechinii la vârsta de 74 de ani, când, aflându-se într-o excursie în Hawaii, a fost ridicată din scaunul cu rotile și coborâtă într-o cușcă de rechini. Pentru că purta foarte multe bijuterii, ghidul i-a sugerat să și le scoată, deoarece strălucirea și zgomotul produs de ele i-ar putea agita pe rechini. În replică, Elizabeth Taylor a spus „Dar nu-i asta ideea?”.

Diamantul de 1.000.000 de dolari primit cadou de Liz

Cea mai cunoscută bijuterie din colecția de bijuterii a actriței Elizabeth Taylor a fost diamantul intitulat „Burton-Taylor”, pe care fostul soț al frumoasei Liz, actorul Richard Burton, i l-a cumpărat cu ocazia unei licitații contra sumei de 1.100.000 milioane de dolari.

Diamantul, o bijuterie Cartier, i-ar fi fost dăruit lui Jacqueline Kennedy dacă Burton nu l-ar fi depășit pe concurentul său de licitație, Aristotel Onassis.

„Aș fi făcut o criză dacă l-aș fi văzut pe mâna lui Jackie Kennedy”

„Mi-am dorit acel diamant pentru că este extrem de frumos. Și, prin urmare, ar trebui să aparțină celei mai frumoase  femei din lume. Aș fi făcut o criză dacă l-aș fi văzut pe mâna lui Jackie Kennedy sau a Sophiei Loren”, spunea Burton care, prin gestul său, a dorit să-și ceară scuze față de Liz Taylor după ce i-a spus că are mâini urâte.

Inițial, diamantul fusese achiziționat de Casa Cartier, cu suma 1.050.000 de dolari, însă după o înțelegere telefonică dintre reprezentanții Cartier și Richard Burton (care a oferit 50.000 $ peste prețul pietrei), diamantul i-a revenit, în final, actorului.

Mii de persoane au admirat zilnic diamantul lui Liz Taylor

Din convenția încheiată făcea parte și faptul ca diamantul să fie expus în vitrina magazinului de lux Cartier din New York. În acea perioadă, mii de persoane s-au perindat zilnic ca să admire fabuloasa bijuterie ce strălucea din spatele vitrinei magazinului Cartier.

Prima ocazie cu care Elizabeth Taylor și-a etalat prețiosul diamant a fost evenimentul aniversar al prințesei Grace de Monaco, pentru cei 40 de ani de viață ai ei.

„Nu poți să plângi pe umărul unui diamant”

Bijuteria de 68 de karate a devenit cunoscută cu numele de „diamantul Taylor-Burton”. Atunci când al patrulea soț al actriței, Eddie Fisher, a spus odată că un diamant de 50.000 de dolari ar putea-o face pe Taylor fericită timp de aproximativ patru zile, în replică, Elisabeth Taylor a explicat că materialismul ei nu ar trebui să fie niciodată confundat cu vanitatea.

„Nu poți să plângi pe umărul unui diamant, iar diamantele nu îți vor ține de cald. Dar cu siguranță arată bine când strălucesc la soare”.

Bibliografie:

https://www.today.com/popculture/25-things-you-didnt-know-about-elizabeth-taylor-wbna42231676

https://www.vogue.com/article/elizabeth-taylor-5-things-you-didnt-know

https://www.britannica.com/biography/Elizabeth-Taylor

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ava Gardner, o viață aventuroasă și plină de iubiri eșuate

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase