Home » Cultură » Talentatul domn Lewis. Actorul Daniel-Day Lewis: „O voce este o reflecție atât de profundă și personală a caracterului”

Talentatul domn Lewis. Actorul Daniel-Day Lewis: „O voce este o reflecție atât de profundă și personală a caracterului”

Talentatul domn Lewis. Actorul Daniel-Day Lewis: „O voce este o reflecție atât de profundă și personală a caracterului”
Sursa foto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 12.07.2023

Numit „Robert De Niro englez”, apelativ care îl flatează, având în vedere faptul că îl consideră pe De Niro „campionul său” și una dintre cele mai mari surse de inspirație în actorie alături de Marlon Brando, Meryl Streep și Phil Davis, Daniel Day-Lewis este unul dintre cei mai remarcabili actori ai momentului.  

Vedeta marelui ecran din pelicule precum There Will Be Blood (2007), Phantom Thread (2017), Gangs of New York (2002), The Last of The Mohicans (1992), un film cu mare succes de box-office, Lincoln (2012), My Left Foot (1989), In The Name of The Father (1993), The Age of Innocence (1993), The Boxer (1997), A Room With a View (1985) și multe, multe alte producții de succes, Daniel Day-Lewis s-a impus ca actor de marcă în cinematografie, dar și pe scenă.

Pentru The Last of The Mohicans, Daniel Day-Lewis a încercat să se adapteze unui trai în pădure și în sălbăticie, așa cum o făcea personajul său, astfel că timp de șase luni a petrecut învățând să campeze, să pescuiască, să jupoaie animale, perioadă în care și-a construit singur și o canoe.

Deținător a trei premii Oscar – pentru rolurile din My Left Foot, There Will Be Blood și Lincoln, Day-Lewis este unul dintre cei șase actori care au câștigat premiul Oscar de trei ori în cariera lor, alături de Walter Brennan, Ingrid Bergman, Jack Nicholson, Meryl Streep și Frances McDormand, performanță depășită doar de marea Katharine Hepburn, deținătoare a patru premii.

Și frumos și talentat

Sir John Gielgud (1904 – 2000), legendar actor și regizor de teatru englez, a cărui carieră s-a întins pe parcursul a opt decenii, spunea despre Daniel Day-Lewis că „are tot ceea ce își dorește orice actor de la Hollywood: talent. Și ceea ce își dorește orice actor din Anglia: atractivitate”.

Day-Lewis a fost primul dintre cei trei actori britanici care au câștigat consecutiv premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal (ceilalți doi fiind Jeremy Irons, pentru prestația sa din Reversal of Fortune (1990) și Anthony Hopkins pentru rolul din The Silence of the Lambs (1991).

Actorul cu unul dintre cele mai fermecătoare zâmbete

De asemenea, Daniel Day-Lewis a jucat în opt filme care au fost nominalizate la Oscarul pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor: Gandhi (1982), A Room with a View (1985), My Left Foot (1989), In the Name of the Father (1993), Gangs of New York (2002), There Will Be Blood (2007), Lincoln (2012) și Phantom Thread (2017). Gandhi (1982) a câștigat la ambele categorii. Este primul actor care a câștigat un Oscar pentru interpretarea unui președinte american  – Abraham Lincoln – și primul actor non-american premiat cu trei Oscaruri la categoria cel mai bun actor.

În 2014, pentru serviciile sale aduse teatrului britanic, Daniel Day-Lewis a fost distins cu titlul de Cavaler Bachelor al Ordinului Imperiului Britanic, cu ocazia zilei de naștere a reginei.

Actorul cu unul dintre cele mai fermecătoare zâmbete, Daniel Michael Blake Day-Lewis, s-a născut la Londra, la 29 aprilie 1957, într-o familie educată și prestigioasă a vremii. Tatăl, Cecil Day-Lewis (de origine nord-irlandeză și engleză) a fost poet laureat al Marii Britanii, iar mama sa, Jill Balcon (evreică), actriță. De asemenea, bunicul matern, Sir Michael Balcon, a fost o figură importantă în istoria cinematografiei britanice și director al studiourior Ealing.

Sunday Bloody Sunday (1971), un film nominalizat de patru ori la Oscar

Daniel Day-Lewis a studiat actoria în cadrul Bristol Old Vic School, debutând în film în 1971, odată cu rolul din Sunday Bloody Sunday (1971), un film nominalizat de patru ori la Oscar. Atunci când a primit acest rol, Day-Lewis avea 13 ani și a personificat un adolescent care vandaliza mașini scumpe. În industria cinematografică a intrat cu adevărat în 1985, când a ținut prima pagină a ziarelor datorită rolului său – un huligan homosexual – din My Beautiful Laundrette.

Day-Lewis și-a început călătoria actoricească în teatru, câștigând aprecieri critice pentru interpretările sale pe scenă în producții precum Hamlet și Visul unei nopți de vară.

Ținta bullying-ului în copilărie

O personalitate plăcută. Dar un tip mai tăcut și introvertit, trăsături moștenite probabil din copilărie când actorul, pe jumătate evreu (după mama) era deseori ținta glumelor proaste și a ironiilor colegilor de școală. Dar cum nimic nu este întâmplător, neplăcerile pe care le-a suportat din partea altor copii au constituit, de fapt, un pas important pentru viitorul său. A fost perioada în care Daniel Day-Lewis a început să devină interesat de actorie, în momentul în care, în lipsa socializării la școală sau în vecinătatea casei în care locuia, adolescentul Day-Lewis și-a creat o lume fantezistă a lui și a învățat să reproducă accentul și manierele oamenilor din cartier pentru pentru a nu ieși în evidență în fața bătăușilor care-l pândeau aproape de fiecare dată când se intersectau cu el pe stradă.

„În copilărie, eu și fratele meu ne-am inventat propriul limbaj secret și propriile cântece, personaje care ne făceau să ne prăbușim de râs doar la simpla menționare a numelor lor. Chiar și acum ne scriem cărți de vizită în limbajul nostru secret, trimițându-ne prin SMS obscenități despre oameni și situații pentru a dezamorsa disperarea, enervarea, situațiile imposibile, corectitudinea politică. Este un fel de copilărie din care refuzăm să ne maturizăm. Ne cântăm unul altuia frânturi de cântece la telefon, la începutul și la sfârșitul conversațiilor noastre. Stânjenirea copiilor noștri este nelimitată” (Tamasin Day-Lewis, 69 de ani, sora actorului Daniel Day-Lewis)

Lista celor 50 cei mai frumoși oameni din lume

Daniel Day-Lewis a fost inclus de revista People în lista celor 50 cei mai frumoși oameni din lume.

„Să-l privești pe Daniel Day-Lewis lucrând este ca și cum ai asista la un număr de magie. Se transformă în cu totul altcineva”, spunea Emma Thompson. „Pătrunde adânc în psihicul personajelor sale și le dă viață în cel mai uimitor mod”, l-a caracterizat și actrița Nicole Kidman.

De-a lungul carierei sale, Day-Lewis a fost selectiv în alegerea rolurilor, fiind cunoscut pentru procesul său riguros de pregătire, o abordare  care implică întruchiparea completă a mentalității și a fizicului personajului, uneori chiar rămânând în personaj atât pe platou, cât și în afara lui. I s-a oferit de mai multe ori (și a refuzat) rolul lui Aragorn (Strider) în trilogia Stăpânul inelelor a lui Peter Jackson. Rolul i-a revenit, într-un final, lui Viggo Mortensen. Un alt rol pe care l-a refuzat a fost și acela al lui Andrew Beckett din Philadelphia (1993) (a preferat să se implice în pelicula realizată în același an, In the Name of the Father), Tom Hanks fiind cel căruia i-a revenit rolul.  Pentru prestația din In the Name of the Father, Daniel Day-Lewis a obținut o nominalizare la Oscar, în timp ce Tom Hanks a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor pentru Philadelphia.

Una dintre cele mai emblematice interpretări ale lui Day-Lewis

Una dintre cele mai emblematice interpretări ale lui Day-Lewis a fost cea din My Left Foot (1989), peliculă în care actorul l-a interpretat pe Christy Brown, un scriitor și artist irlandez cu paralizie cerebrală. Transformarea lui Day-Lewis a fost de-a dreptul remarcabilă, deoarece a petrecut luni de zile cufundându-se în provocările fizice și emoționale cu care se confrunta Brown, iar dedicarea sa a dat roade, deoarece, pentru acest rol, a primit primul său Oscar pentru cel mai bun actor.

În 2007, Day-Lewis a colaborat cu regizorul Paul Thomas Anderson la There Will Be Blood, un film în care l-a interpretat pe nemilosul prospector de petrol Daniel Plainview, jocul său actoricesc aducându-i cel de-al doilea Oscar pentru cel mai bun actor. Conform declarațiilor producătoarei JoAnne Sellar, citate de site-ul IMDb.com, filmul este posibil să nu se fi realizat deloc dacă Day-Lewis nu ar fi acceptat rolul.

Cel de-al treilea Oscar l-a câștigat în 2012, cu rolul din Lincoln, un film în regia lui Steven Spielberg, din distribuția căruia au mai făcut parte actorii Tommy Lee Jones, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, Hal Holbrook și James Spader. Pelicula este cotată cu 7.3 pe IMDb și a avut încasări de aproape 300 de milioane de dolari. Steven Spielberg a petrecut 12 ani documentând filmul. Regizorul american a reușit să recreeze cu precizie biroul lui Abraham Lincoln de la Executive Mansion, aplicând același tapet și decorându-l cu aceleași cărți pe care le avea și Lincoln. Tic-tac-ul ceasului din film al lui Lincoln (pe care l-a purtat în ziua asasinării sale) este sunetul ceasului de buzunar real al lui Lincoln. Rolul președintelui american Abraham Lincoln i-a fost oferit inițiat lui Liam Neeson. Daniel Day-Lewis a refuzat și el, la rândul său, oferta, nefiind sigur că putea juca un rol atât de important. Cel care l-a convins să se răzgândească a fost Leonardo DiCaprio.

„Niciodată, dar niciodată nu am simțit o dragoste atât de profundă”

Despre experiența avută cu Lincoln, Daniel Day-Lewis declara: „Niciodată, dar niciodată nu am simțit o dragoste atât de profundă pentru o ființă umană pe care nu am întâlnit-o niciodată. Și cred că acesta este, probabil, efectul pe care Lincoln îl are asupra majorității oamenilor care își fac timp să îl descopere… Mi-aș fi dorit să fi rămas (cu mine) pentru totdeauna”.

Înaintea premierei filmului Phantom Thread, care a avut loc la 25 decembrie 2017, a fost anunțată retragerea sa din actorie. „Este o decizie privată și nici el, nici reprezentanții săi nu vor face alte comentarii pe această temă. Daniel Day-Lewis nu va mai lucra ca actor”, declara, în iunie 2017, unul dintre purtătorii de cuvânt ai lui Daniel Day-Lewis.

Daniel Day-Lewis este căsătorit cu scriitoarea și regizoarea Rebecca Miller (n.1962), cei doi fiind părinții a doi băieți, Ronan Day-Lewis (24 de ani) și Cashel Blake Day-Lewis (21 de ani). Daniel Day-Lewis mai are un fiu de 28 de ani, Gabriel-Kane Day-Lewis în urma relației amoroase cu frumoasa actriță de origine franceză Isabelle Adjani (67 de ani). De-a lungul timpului, Day-Lewis s-a mai iubit cu Julia Roberts și Juliette Binoche.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Daniel-Day-Lewis

https://www.standard.co.uk/esmagazine/all-about-my-brother-growing-up-with-daniel-daylewis-8316782.html

https://www.theguardian.com/film/2008/jan/13/awardsandprizes.danieldaylewis

Vă mai recomandăm să citiți și:

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Alan Arkin, actor, mentor și mult mai mult de-atât. „Este o crimă să te îndoiești de tine însuți”

Steve McQueen, King of Cool. „După părerea mea, nu sunt sigur că actoria este ceva ce ar trebui să facă un om matur”

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase