Home » Cultură » Francisco Pizarro, conchistadorul care a cucerit Imperiul Incaș

Francisco Pizarro, conchistadorul care a cucerit Imperiul Incaș

Publicat: 04.04.2023

Francisco Pizarro a fost unul dintre cei mai cunoscuți conchistadori, cuceritorul Imperiului Incaș (cel mai mare imperiu din America Precolumbiană). S-a născut în Trujillo, Spania, în 1478 și a murit în Lima, Peru, în 1541, la vârsta de 63 de ani.

Provenit dintr-o familie săracă, unde nu a primit educație (nu știa nici să scrie, nici să citească), Pizarro a ales să caute noroc și aventură în Lumea Nouă, tentat fiind și de poveștile pe care le auzise despre acest teritoriu geografic.

Astfel, în 1510, Pizarro s-a alăturat celor 300 de coloniști conduși de navigatorul și exploratorul Alonso de Ojeda pentru a întemeia o colonie pe coasta Americii de Sud. Dar cum rezervele de hrană erau pe sfârșite, Ojeda a fost nevoit să plece din colonie pentru a face rost de provizii, lăsându-l pe Pizarro la conducere.

Cuceritorul analfabet

Doar 100 dintre cei 300 de coloniști (cât au fost inițial) au reușit să reziste căldurii tropicale și bolilor din noua lor casă, iar restul supraviețuitorilor s-au întors la Cartagena. În Cartagena, Pizarro și-a unit forțele cu Vasco Núñez de Balboa, un alt explorator spaniol, pentru a întemeia o nouă colonie, Darién, în partea de vest a Golfului Urabá. Aceasta a devenit prima așezare spaniolă stabilă de pe continentul sud-american.

În 1513, Pizarro a fost numit căpitanul de vas al lui Vasco Núñez de Balboa în călătoria în care Balboa a devenit primul european care a „descoperit” Oceanul Pacific.

Dar Francisco Pizarro își dorea mai mult. Avea alte ambiții. Dorea să facă propriile descoperiri. Astfel că a plănuit noi expediții. S-a asociat cu Diego de Almagro (soldat și conchistador spaniol) și cu preotul Hernando de Luque și între 1526-1528 au pornit într-o călătorie de descoperire și cucerire de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud.

Capturarea și asasinarea conducătorului incaș

Prima lor expediție a eșuat, dar în 1526, Pizarro a ajuns în Peru, acolo unde a auzit povești despre un mare conducător și despre bogățiile sale din munți, așa că a revenit în țara natală pentru a obține permisiunea de a revendica pământul pentru Spania.

Regele Carol al Spaniei a fost de acord cu cererea lui Pizarro și i-a promis că va îl va numi guvernator al tuturor teritoriilor pe care le va cuceri, dacă va reuși acest lucru. În 1531, Pizarro și echipajul său, inclusiv trei dintre frații săi vitregi – Gonzalo, Hernando și Juan Pizarro – au plecat din Panama. În noiembrie 1532, Pizarro a intrat în orașul Cajamarca, unde liderul incaș Atahuapla sărbătorea victoria pe care tocmai o avusese asupra fratelui său, Huáscar, în Războiul Civil Incaș. Pizarro a reușit să-l ia ostatic pe Atahuapla și, în ciuda faptului că acesta plătise o răscumpărare mare în aur pentru a-i cruța viața, Atahuapla a fost ucis în 1533, iar Imperiul Inca a fost cucerit și împărțit în teritorii spaniole.

Rivalitatea dintre Pizarro și colegul său de arme

Pizarro nu s-a oprit aici. A urmat cucerirea Cuzco, un alt oraș incaș important, și a fondat orașul Lima, în prezent capitala statului Peru.

Dar realizările spectaculoase ale lui Pizarro au trezit gelozia și invidia în asociatul său, Diego de Almagro, între cei doi declanșându-se un adevărat conflict armat, Almagro reușind să preia Cuzco după ce unul dintre frații vitregi ai lui Pizarro, Juan Pizarro, fusese ucis într-o revoltă. Însă Pizarro nu dorea ca Almagro să pună mâna pe oraș, cu toate acestea, se considera prea bătrân pentru a se arunca el însuși în luptă, așa că și-a trimis frații la Cuzco pentru a-și îndeplini scopul. Aceștia l-au învins pe Almagro și l-au ucis ulterior. Ca represalii, susținători înarmați ai lui Almagro au pătruns în palatul lui Pizarro din Lima și l-au asasinat pe 26 iunie 1541.

Abilități și calități

Pizarro a fost cunoscut pentru planificarea strategică și conducerea militară, precum și pentru tacticile sale nemiloase, în timpul cuceririi Americii de Sud de către spanioli, în special în campania sa împotriva Imperiului Incaș, metodele și tratamentul aplicat de acesta popoarelor indigene fiind condamnate de-a lungul istoriei. Unele dintre cele mai infame acțiuni ale sale includ:

Capturarea și execuția lui Atahualpa: În 1532, Pizarro și forțele sale l-au capturat pe împăratul incaș, Atahualpa, și au cerut o răscumpărare substanțială pentru eliberarea sa. Chiar dacă a primit răscumpărarea, Pizarro l-a executat în cele din urmă pe Atahualpa.

A ucis mii de soldați incași: În timpul Bătăliei de la Cajamarca, Pizarro și forțele sale au ucis mii de soldați incași, mulți dintre ei neînarmați și prinși cu garda jos.

Sacrificarea și jefuirea orașelor incașe: După căderea Imperiului Incaș, Pizarro și forțele sale au jefuit și prădat multe orașe incașe, luând aur, argint și alte obiecte de valoare.

Aservirea poporului incaș: Pizarro și forțele sale au înrobit mulți incași, obligându-i să lucreze în mine și pe plantații.

Impunerea creștinismului asupra poporului incaș: Pizarro și alți cuceritori spanioli au încercat să convertească poporul incaș la creștinism, folosind adesea tactici violente și coercitive.

În ciuda succeselor sale militare, viața personală a lui Pizarro a fost marcată de tragedii și conflicte. A avut mai multe soții și copii, iar membrii familiei sale au fost implicați în conflicte pentru putere și bogăție în coloniile spaniole. Dar cu toate controversele care l-au reprezentat, Pizarro a jucat un rol important în colonizarea spaniolă a Americii de Sud și în stabilirea imperiului spaniol în regiune.

Surse:

https://www.history.com/topics/exploration/francisco-pizarro

https://www.britannica.com/biography/Francisco-Pizarro

Vă mai recomandăm să citiți și:

Incașii își drogau copiii pentru a mărșălui spre moarte fără să se opună. La ce ritualuri sinistre erau supuși?

Machu Picchu sau Huayna Picchu? Un studiu pune la îndoială numele legendarului oraș incaș

Misterul unei celebre civilizații pre-incașe, Tiwanaku, pe cale de a fi elucidat

Copii ai nobililor incași, găsiți îngropați în Peru după 500 de ani

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase