Home » Cultură » Cum a apărut obiceiul de a lovi paharul de masă înainte de a bea?

Cum a apărut obiceiul de a lovi paharul de masă înainte de a bea?

Cum a apărut obiceiul de a lovi paharul de masă înainte de a bea?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.07.2023

Foarte probabil, mulți dintre noi am văzut măcar o dată în viață, într-un bar, clienți care lovesc ușor masa cu paharul de băutură, înainte să-l dea pe gât.

Dacă v-ați întrebat de ce acest gest, nu sunteți singurii. În spatele acestei practici ciudate se pare că sunt mai multe explicații, unele vechi de mii de ani.

Una dintre explicații este cea practică, ce se referă la o măsură de igienă.

În trecut, rumegușul era motivul gestului

„Totul își are rădăcinile în trecut, atunci când funcționau acele juke joints (unități informale din Statele Unite ale Americii, operate în special de afro-americani, pentru dans, muzică, jocuri de noroc și băutură, n. r.), unde pe ringul de dans era presărat rumeguș, pentru o curățare mai ușoară atunci când era nevoie. După mișcări antrenante (pe ringul de dans, n.r.), rumegușul se ridica în aer, acoperind toate obiectele din apropiere, inclusiv paharele. Atunci când lovești paharul de tejgheaua barului, scapi de rumegușul acumulat înainte să iei o înghițitură de băutură”, a explicat barmanul Sammy Mentkowski, potrivit IFLScience.

Deși nu mai există rumeguș pe ringul de dans, există clienți care păstrează obiceiul pentru a-și arăta respectul față de barmanul care i-a oferit băutura.

Respectul față de morți, demonstrat prin ciocănitul mesei cu paharul

Un alt motiv care stă la baza gestului se referă la respectul față de cei morți. Este vorba despre o tradiție care datează din Egiptul Antic, atunci când oamenii aruncau puțină apă sau băutură pe pământ, drept ofrandă pentru zei sau pentru rudele trecute în neființă.

Practica este menționată și în Biblie, atunci când Iacob a turnat băutură în locul unde Dumnezeu i-a vorbit. În zilele noastre, motivul este același, dar practica este diferită: pentru a evita risipa, unii lovesc paharul de masă, în loc să arunce puțină băutură.

La rândul lor, irlandezii sunt de părere că în acest mod sunt alungate spiritele rele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oameni sau altceva? Peștera Denisova ascunde istoria ciudată a trecutului nostru

Smochinul care crește cu susul în jos, o ciudățenie pe acoperișul unor ruine antice

O gravură ciudată, care sugerează o tehnologie, i-a nedumerit pe arheologi. Ce ar putea fi?

Ce a fost, de fapt, norul ciudat și portocaliu apărut deasupra Turciei?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase