Home » D:News » Ce a fost, de fapt, norul ciudat și portocaliu apărut deasupra Turciei?

Ce a fost, de fapt, norul ciudat și portocaliu apărut deasupra Turciei?

Publicat: 25.01.2023

Un nor rotund, cu nuanțe portocalii, care plutea joi, 19 ianuarie, deasupra orașului Bursa din Turcia, semăna cu o farfurie zburătoare pe cale să aterizeze. Însă „Ochiul din cer” apărut deasupra Turciei era doar un nor lenticular, deloc neobișnuit în vecinătatea munților înalți.

Fotografiile și videoclipurile cu „Ochiul din cer” apărut deasupra Turciei au devenit virale, captivând spectatorii din întreaga lume. Unii au pus sub semnul întrebării legitimitatea imaginilor. Dar acestea sunt autentice și oferă o oportunitate de a înțelege aspectele fascinante ale meteorologiei.

Orașul Bursa, locul unde a fost văzut norul, se află la aproximativ 80 de kilometri sud de Istanbul, peste Marea Marmara. Este casa a aproximativ 2 milioane de oameni.

„Ochiul din cer” apărut deasupra Turciei este un fenomen obișnuit

Cunoașterea zonei înconjurătoare este parte integrantă a înțelegerii acestui fenomen. Bursa este amplasat la poalele dealurilor, în jurul muntelui Uludag, înalt de 2.543 de metri, chiar la sud.

Norul lenticular din fotografii este un exemplu de manual. Seamănă cu un „teanc” de clătite sau de pucuri de hochei pe cer, scrie The Washington Post.

Norii lenticulari se formează în medii stratificate liniar (caracterizate printr-o atmosferă perfect stratificată).

În circumstanțe obișnuite, aceste straturi rămân separate. Dar dacă un obstacol (cum ar fi un munte) se întinde pe mai multe straturi, aerul de jos poate fi forțat în sus, întrerupând mediul altfel perfect stratificat. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vânturile mai apropiate de sol împing masele de aer către un teren în creștere, așa că nu au altă opțiune decât să se ridice și ele.

Deoarece aerul din apropierea solului reține în mod obișnuit mai multă umiditate decât aerul de deasupra acestuia, acel buzunar de aer aproape de suprafață devine mai umed decât mediul înconjurător. Și deoarece temperatura aerului se răcește odată cu înălțimea, acel pachet de aer poate fi răcit până la punctul de rouă pe măsură ce urcă. Când se întâmplă acest lucru, aerul devine saturat și formează un nor.

„Pălăria” muntelui

Însă influența muntelui nu durează pentru totdeauna. De fapt, odată ce aerul aglomerat a trecut peste munte sau obstacol, el coboară la nivelul său inițial, încălzindu-se, uscându-se și erodând norul. Astfel, norul este prezent doar peste vârful muntelui și doar în aval de vânt, formând un nor asemănător unei pălării, care este adesea circular.

Chiar dacă norii lenticulari par să rămână staționari deasupra vârfului muntelui, ei se formează de fapt în medii cu foarte mult vânt. Aceștia se nasc dintr-un curent de aer forțat în sus și apoi înapoi în jos, așa că există un canal constant de aer care curge prin ei. În ziua în care a fost observat „Ochiul din cer” apărut deasupra Turciei, vânturi puternice din sud au suflat peste vestul țării din cauza presiunii scăzute din nordul Italiei.

Ceea ce a făcut ca norul din Bursa să fie deosebit de plăcut din punct de vedere estetic a fost momentul din zi în care s-a format: cu puțin timp înainte de răsărit. Altitudinea sa, probabil în jur de 3.000-6.000 m, i-a permis să capteze lumina soarelui și să fie iluminat înainte ca soarele să se ridice deasupra orizontului.

Cât de comun este fenomenul?

În Statele Unite, norii lenticulari sunt obișnuiți în zonele vestice, unde umiditatea Pacificului este forțată peste terenul înalt al Munților Stâncoși. Cu cât variațiile topografiei sunt mai mari, cu atât lenticularul rezultat este mai proeminent. Sunt adesea observați deasupra muntelui Rainier din statul Washington.

Norii lenticulari se pot forma și în estul Statelor Unite, inclusiv în nord-estul și Atlanticul mijlociu. Un exemplu din primăvara lui 2022 descrie o invazie a norilor lenticulari de mică adâncime în zona D.C.

În Gibraltar, un nor lenticular mereu prezent cunoscut sub numele de „Levanter” este un element de bază al peisajului ceresc al orașului.

Vă recomandăm să citiți și:

Prăbușirea parțială a unui ghețar a declanșat un tsunami subacvatic

Salinitatea este mai importantă în formarea gheții de mare decât temperaturile scăzute

Microplasticele ajung întotdeauna în râurile din apropierea comunităților umane

Surprinzător! Emisiile de CO2 din China scad, deși în restul lumii cresc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase