Home » Istorie » O gravură ciudată, care sugerează o tehnologie, i-a nedumerit pe arheologi. Ce ar putea fi?

O gravură ciudată, care sugerează o tehnologie, i-a nedumerit pe arheologi. Ce ar putea fi?

O gravură ciudată, care sugerează o tehnologie, i-a nedumerit pe arheologi. Ce ar putea fi?
Credit foto: Shropshire Council
Publicat: 08.02.2023

În timp ce săpau un sit numit Nesscliffe Hill, cercetătorii au dat peste o gravură neobișnuită sculptată într-o gresie roșie.

După ce și-au botezat descoperirea Nessglyph, echipa cere acum sugestii din partea publicului cu privire la ceea ce ar putea reprezenta.

Constând dintr-un cerc scobit și câteva linii drepte, gravura pare să fi fost creată cu un fel de instrument metalic, deși arheologii care au descoperit relicva nu au nicio idee despre cine a făcut-o sau de ce.

Tot ceea ce se știe în prezent este că Nesscliffe Hill a fost cândva locul unui castru din Epoca Fierului și a fost ocupat ulterior de romani.

Ce înfățișează gravura Nessglyph?

„Forma circulară a cupei și liniile drepte indică două tipuri diferite de tehnologie, măcinarea și sculptarea”, a explicat dr. Paul Reilly de la Universitatea din Southampton într-un comunicat.

Credit foto: Shropshire Council

După ce s-au întors la sit pentru a relua săpăturile începute în 2019, Reilly și colegul său, dr. Gary Lock de la Universitatea din Oxford, au dat peste glifă într-un șanț care fusese inițial explorat în anii 1950 și ulterior umplut.

„Putem specula că Nessglyph este figurativ, semnul cupei fiind capul”, a declarat Reilly. „Are două coarne lungi și două coarne mici, o linie centrală a corpului și două brațe, una ținută în sus și cealaltă în jos, cea din sus arătând o posibilă mână care ține o pipă sau o armă.”

Un cult al unei zeități cu coarne din armata romană?

„Oamenii au sugerat că trebuie să rotim piatra și că ar putea reprezenta o femeie însărcinată, alții au sugerat că personajul ține în mână o armă, alții, o unealtă oarecare, și chiar că ar putea fi un arcaș”, a explicat Reilly pentru BBC.

„De asemenea, este demn de remarcat faptul că Nesscliffe se află pe teritoriul ocupat de Cornovii, un nume care a fost sugerat ca făcând referire la cei cu coarne”, scrie IFL Science.

„Există posibilitatea unei legături cu un cult al zeității cu coarne din armata romană, așa cum este descrisă în mai multe situri militare din Marea Britanie”, a spus el.

Cu această enigmă încă nerezolvată, arheologii încurajează pe oricine care are informații, cunoștințe sau chiar și doar o bănuială cu privire la ceea ce ar putea reprezenta Nessglyph să ia legătura cu ei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii ar fi găsit cea mai veche mumie din Egipt

Arheologii au descoperit un copil îngropat cu 142 de câini, într-o necropolă egipteană antică

De ce se tem arheologii să deschidă mormântul primului împărat al Chinei?

Arheologii cred că au descoperit locul unde se află templul lui Poseidon

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase