Home » Cultură » Cum și-a răsplătit prietenii care l-au ajutat? George Clooney: „Singurul eșec este să nu încerci”

Cum și-a răsplătit prietenii care l-au ajutat? George Clooney: „Singurul eșec este să nu încerci”

Publicat: 16.07.2023

George Clooney, pe numele complet George Timothy Clooney, (n. 6 mai 1961, Lexington, Kentucky, SUA), este actor, regizor și scenarist american devenit popular încă anii 1990.

George Clooney se poate mândri cu o serie de premii și distincții pentru activitatea sa din domeniul cinematografiei, printre care opt nominalizări la premiile Oscar, câștigând două dintre ele – cel mai bun actor în rol secundar pentru Syriana (2005) și în calitate de coproducător al filmului Argo (2012), câștigător al premiului pentru cel mai bun film.

Clooney este singurul actor care a fost nominalizat la Oscar la 6 categorii diferite (Cel mai bun actor în rol secundar – Syriana (2005), Cel mai bun film – Argo (2012), Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu original – Good Night, and Good Luck. (2005), Cel mai bun scenariu adaptat – The Ides of March (2011) și Cel mai bun actor – Up in the Air (2009), Michael Clayton (2007) și The Descendants (2011).

Odată cu Oscarul pentru pentru cel mai bun actor într-un rol secundar în Syriana (2005), George Clooney devine a doua generație din familia sa care câștigă un Oscar. Unchiul său, José Ferrer (1912 – 1992), a câștigat un Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din Cyrano de Bergerac (1950).

Colegii și prietenii actori au jucat gratis în primul lui film sau pe salarii simbolice

După o perioadă bună, dar nu spectaculoasă, începând cu 1999, Clooney avea să-și deschidă definitiv calea către succesul dorit de la Hollywood prin aparițiile în comedii precum O Brother, Where Art Thou?, blockbustere (cum a fost Ocean’s Eleven) și chiar ca regizor, cu pelicula Confessions of a Dangerous Mind, în care a jucat și el alături de Julia Roberts, Drew Barrymore, Sam Rockwell, Dick Clark, Michael Cera și alți actori americani, primele două, Roberts și Barrymore, cerând doar 250.000 de dolari, ca o favoare făcută prietenul lor, George Clooney care-și făcea debutul ca regizor. Brad Pitt și Matt Damon au făcut cameo-uri pe gratis.

Au urmat rolurile din Syriana, Michael Clayton, The Ides of March, Money Monster, Good Night, Good Luck, O Brother, Burn After Reading și Hail, Caesar!, Fantastic Mr. Fox, Up In the Air și The Descendants, pentru ultimele două fiind nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor.

În 2020 s-a remarcat din nou, de data aceasta cu producția The Midnight Sky în care a jucat și el, iar în 2021 a primit rolul principal în Grizzly II: Revenge, un film început de fapt în 1983 care nu a fost finalizat și lansat până în 2021.

Deși nu se cunosc motivele reale pentru care filmările au fost întrerupte în 1983, s-a zvonit că motivul ar fi fost anumite ilegalități care ar fi avut loc în timpul producției (printre care o coloană sonoră care folosea în mod ilegal nenumărate melodii ale lui Michael Jackson).

Cele mai bune roluri

Rotten Tomatoes a realizat un top al cele mai bune roluri ale lui George Clooney, pe primul loc aflându-se prestația din  Gravity, un film din 2013 în care Clooney a jucat, printre alții, alături de Sandra Bullock, Ed Harris, Orto Ignatiussen și Basher Savage. Gravity a fost cel mai premiat film cu Oscar (7 premii) de la Slumdog Millionaire (2008) (8 premii) și cel de-al doilea, după Cabaret (1972), care a primit cele mai multe premii Oscar fără a câștiga premiul pentru cel mai bun film.

A fost, de asemenea, primul lungmetraj în care a jucat George Clooney, în afara francizei Ocean’s Eleven (2001), care a depășit pragul de 100.000.000 de dolari, de la The Perfect Storm (2000).

În topul rolurilor remarcabile ale lui George Cooney se mai află și interpretările din Three Kings (1999), Good Night, and Good luck (2005), Out of Sight (1998) – în care George Clooney a avut-o parteneră pe Jennifer Lopez, Michael Clayton (2007), Up in the air (2009), Descendants (2011), Hail, Caesar (2016), The Ides of March (2011), Ocean’s 11 (2001), Confessions of a Dangerous Mind (2002), Burn after Reading (2008), O Brother, Where Art Thou (2000), Intorelable Cruelty (2003), Syriana (2005), Ocean’s 13 (2007), Ocean’s 12 (2004), The American (2010), Money Monster (2016), The Monuments Men (2014).

Provine dintr-o familie de artiști și jurnaliști

George Timothy Clooney s-a născut la 6 mai 1961, în Lexington, Kentucky, mama lui, Nina Bruce (născută Warren), o fostă regină a concursurilor de frumusețe, iar tatăl, Nick Clooney, fost prezentator de televiziune (și fratele cântăreței Rosemary Clooney). În tinerețe a fost pasionat de baschet și baseball.

A fost introdus în lumea filmului de către vărul său, Miguel Ferrer, fost actor american (1955 – 2017), cunoscut mai ales din filmele RoboCop, Blank Check, Hot Shots! 2, Mulan, Eduardo Traffic și Iron Man 3. Primul său rol important a fost în sitcomul E/R (1984).

Relațiile cu femeile

George Clooney este cunoscut pentru numeroasele relații pe care le-a avut în tinerețe, printre celebritățile de care a fost legat, romantic vorbind, numărându-se Kelly Preston (înainte ca actrița să devină soția lui John Travolta), Renee Zellweger, Krista Allen și Stacy Keibler.

Clooney a fost căsătorit cu actrița Talia Balsam, din 1989 până în 1993, iar după divorț a jurat că nu se va mai căsători niciodată. Prietenele lui, actrițele Michelle Pfeiffer și Nicole Kidman, au pariat câte 10.000 de dolari fiecare că George va deveni tată înainte de a împlini 40 de ani. Frumoasele blonde au pierdut pariul, astfel că i-au trimis fiecare lui Clooney câte un cec. Clooney a refuzat banii, pariind dublu sau nimic că nu va avea copii până la vârsta de 50 de ani. La vârsta de 53 de ani și-a încălcat jurământul de a nu se mai căsători niciodată, atunci când în 2014 s-a însurat cu avocata pentru drepturile omului, libaneza Amal Clooney (născută Alamuddin). La 6 iunie 2017, cuplul a devenit părinții unei perechi de gemeni – Alexander și Ella.

Clooney, care este un binecunoscut activist și susținător al drepturilor omului, a fost numit Mesager al Păcii al ONU în 2008. Actorul a vorbit despre conflictul din Darfur, călătorind în China și Egipt pentru a face un apel personal către oficialii chinezi și egipteni să își folosească legăturile cu guvernul sudanez pentru a ajuta la oprirea violențelor din regiunea Darfur, apoi, în 2010, a ajutat la strângerea de fonduri pentru Haiti în urma cutremurului din 2010.

George Clooney a fost al doilea bărbat, după Richard Gere, care a apărut pe coperta revistei Vogue.

În 2013, atunci când deja era un megastar internațional, George Clooney a invitat 14 dintre prietenii săi la o cină specială, ocazie cu care le-a dat câte 1 milion de dolari fiecăruia mulțumindu-le că l-au ajutat atunci când a avut nevoie. „Am dormit pe canapelele lor când eram falit. Mi-au împrumutat bani atunci când n-aveam niciun ban în buzunar. M-au ajutat de fiecare dată când am avut nevoie. Prin urmare, am vrut ca și eu, la rândul meu, să-i ajut”.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/George-Clooney

https://www.imdb.com/title/tt0270288/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/title/tt0093119/reviews

https://www.imdb.com/title/tt1454468/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://editorial.rottentomatoes.com/guide/all-george-clooney-movies-ranked/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Talentatul domn Lewis. Actorul Daniel-Day Lewis: „O voce este o reflecție atât de profundă și personală a caracterului”

Colin Firth, actorul din „Mamma Mia”, „The King’s Speech” și „Pride and Prejudice”. „Nu mai încerca să fii sexy. E grotesc”

Alan Arkin, actor, mentor și mult mai mult de-atât. „Este o crimă să te îndoiești de tine însuți”

Russell Crowe s-ar putea retrage din actorie: „Nu veți mai auzi niciodată de mine”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase