Home » Cultură » Eric Roberts, cel care a inspirat-o pe cea mai populară actriță de la Hollywood să intre în lumea filmului

Eric Roberts, cel care a inspirat-o pe cea mai populară actriță de la Hollywood să intre în lumea filmului

Publicat: 20.07.2023

După o serie de roluri promițătoare la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, Eric Roberts (67 de ani) părea pregătit să devină un actor de primă mână la Hollywood.

Dar nu a reușit. Dependența de droguri și de alcool, problemele cu familia au pus frână pentru perioada afirmării sale.

„După ce am îmbătrânit, am ajuns să arăt ca un bărbat, în sfârșit” – Eric Roberts

După ce și-a revenit, Eric Roberts a ajuns, la un moment dat, să facă și câte 70 de filme pe an. Este fratele mai mare al Juliei Roberts și cel care a inspirat-o pe cea mai populară actriță de la Hollywood să intre în lumea filmului. Eric și Julia au jucat împreună doar într-un singur film  – Blood Red (1989).

Este vegan și activist pentru drepturile animalelor. „Pământul este un mare orfelinat pentru majoritatea animalelor. (…) Considerăm toate animalele noastre ca fiind copiii noștri”.

Apare în videoclipul pentru una dintre cele mai populare piese

Deține centura neagră la Tae Kwon Do și practică, de asemenea, Karate Shotokan, Karate Kyokushin, Hapkido și Shaolin Kung Fu. Mai notabil, Eric Roberts a fost distribuit, în 2004, în videoclipul piesei Mr. Brightside al celor de la The Killers, una dintre cele mai populare și cunoscute melodii din istorie. De asemenea, Eric a avut o apariție și în videoclipul pentru „We Belong Together” al Mariah Carey.

Sursa: YouTube

Roberts a fost nominalizat la Oscar, în 1985, pentru rolul său din Runaway Train, și a fost nominalizat de trei ori la Globul de Aur pentru interpretările din Runaway Train, Star 80 și King of the Gypsies.

Filmele care i-au adus premii și apreciere

Runaway Train, în care au mai jucat actorii Jon Voight, Andrei Konchaolovsky și Rebecca De Mornay, a fost dedicat memoriei pilotului Richard Holley care a murit în timpul filmărilor, în urma unui accident de elicopter.

Eric Roberts a mai fost apreciat și pentru rolurile din A Guide to Recognizing Your Saints (2006) și It’s My Party (1996), un film care se bazează pe evenimentele reale ale morții lui Harry Stein, cunoscut arhitect și designer, iubitul regizorului acestei pelicule, Randal Kleiser.

Cu interpretarea din La Cucaracha, o dramă din 1998, Eric Roberts a câștigat premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film Independent de la New York. A mai jucat în The Dark Knight (2008), Final Analysis (1992) – alături de actorii Richard Gere, Kim Basinger și Uma Thurman, Inherent Vice (2014)  – o peliculă nominalizată de două ori la Oscar în care au fost distribuiți, printre alții, Joaquin Phoenix, Josh Brolin și Owen Wilson, în Lovelace (2013) și The Expendables (2010).

Un loc unic în istoria serialului „Doctor Who”

Roberts a avut roluri memorabile și în câteva seriale de televiziune  – Suits, CSI, Code Black, Heroes și Crash, în Greys Anatomy, Will & Grace, Brooklyn Nine-Nine, Hawaii Five-O, Entourage, apărând în roluri de guest star.

Cu Maestrul din Doctor Who: The Movie (1996) (care a fost o încercare eșuată de relansare în America a serialului Doctor Who din 1963), Eric Roberts a obținut totuși un loc unic în istoria serialului din mai multe motive. Este singurul actor non-britanic care l-a interpretat pe Maestru, singurul actor nominalizat la Oscar care a interpretat același rol și singurul actor care a jucat un personaj negativ atât în francizele Batman, cât și în Doctor Who.

Care a fost rolul de debut al lui Eric Roberts?

Dave, din King of the Gypsies (1978) a fost rolul de debut al lui Eric Roberts, o dramă în regia lui Frank Pierson, din distribuția căruia au făcut parte doi câștigători ai premiilor Oscar – Susan Sarandon și Shelley Winters; și patru actori nominalizați la Oscar (Eric Roberts fiind unul dintre ei), Judd Hirsch, Michael V. Gazzo și Annette O’Toole.

Eric Roberts este unul dintre puținii actori care, într-o carieră de aproape 55 de ani, a avut peste 700 de apariții în blockbustere, filme independente, filme de animație, seriale TV, seriale de animație, scurtmetraje și filme studențești.

Și-a început cariera în teatru la New York

Eric Roberts s-a născut la 18 aprilie 1956, în Biloxi, Mississippi. Și-a început cariera în teatru la New York, unde a câștigat premiul Theatre World Award pentru rolul său de pe Broadway din Burn This. În copilărie, a suferit de balbism – „nu doar o dată sau de două ori, ci de fiecare dată când deschideam gura. Ani de zile, toți colegii de clasă s-au distrat pe seama asta, iar eu eram foarte afectat de reacțiile lor. Râdeau mereu, iar asta mă omora”. Din fericire, afecțiunea a dispărut după ce a început să joace în filme.

Roberts are o fiică, Emma (32 de ani), dintr-o relație de concubinaj cu actrița Kelly Cunningham. Din 1992, este căsătorit Eliza Garrett (fiica actorilor David Rayfiel și a Lilei Garrett). În decembrie 2020, Roberts a devenit bunic pentru prima dată, când Emma a născut primul ei copil, un fiu pe nume Rhodes, cu actorul Garrett Hedlund.

Eric și Julia Roberts au avut o relație destul de rece

Pentru o perioadă destul de lungă de timp, Eric Roberts și sora lui, Julia Roberts, au avut o relație destul de rece, din cauza dependenței de droguri a lui Eric – lucru pentru care Eric a declarat mai târziu că nu-și învinovățește sora, spunând că nu era plăcut să fie în preajma lui atunci când se droga. Cei doi au reluat legătura abia în 2004, atunci când Julia a născut gemenii. Eric (deja vindecat de acest viciu) și-a vizitat sora la spital pentru a o felicita și pentru a-și vedea nepoții.

„Nu aș spune că ne-am certat. Eram nebună după surorile mele. Le iubeam, le adoram”. (Eric și Julia mai au o soră, actrița și producătoarea de film Lisa Roberts Gillan). „Erau prețioase pentru mine și am avut momente de mare apropiere. Cu toții ne simțeam protectori unul față de celălalt, dar persoana de care te poți proteja cel mai greu ești tu însuți. În perioada în care eram dependent, era obositor să fii în preajma mea. Mă plângeam mult, mă învinovățeam, eram incapabil să mă bucur de plăcere. Toată lumea din jurul meu avea nevoie de o pauză, inclusiv Julia”.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000616/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.vanityfair.com/hollywood/2018/01/eric-roberts-the-hardest-working-man-in-hollywood

https://www.imdb.com/title/tt0077807/

https://www.imdb.com/title/tt0077807/trivia/?ref_=tt_trv_trv

Vă mai recomandăm să citiți și:

Julia Roberts, actrița cu cel mai scump zâmbet de la Hollywood. „Nu există limite sau bariere dacă doi oameni sunt destinați să fie împreună”

Motivul pentru care Julia Roberts le-a interzis copiilor săi să folosească reţelele de socializare online

Ethan Hawke: „Cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât mai mult îmi dau seama cât de rar întâlnesc un spirit asemănător”

Jane Birkin, Je t’aime, moi non plus. Cea mai franțuzoaică dintre artiștii britanici

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase