Home » Cultură » Ethan Hawke: „Cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât mai mult îmi dau seama cât de rar întâlnesc un spirit asemănător”

Ethan Hawke: „Cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât mai mult îmi dau seama cât de rar întâlnesc un spirit asemănător”

Ethan Hawke: „Cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât mai mult îmi dau seama cât de rar întâlnesc un spirit asemănător”
Ethan Hawke în „Gattaca”, 1997. Sursa foto: Everett Collection/Profimedia
Publicat: 19.07.2023

Un actor discret, frumușel, care s-a făcut remarcat mai ales în perioada primei sale tinereți, Ethan Hawke, deși nu este unul dintre titanii cinematografiei americane, a cucerit publicul datorită fizicului său și a prezenței plăcute și blânde, trăsături delicate pe care nu mulți actori de la Hollywood le posedă în această măsură.

Născut la 6 noiembrie 1970, în Austin, Texas, Ethan Hawke a debutat ca actor la 12 ani, într-o piesă pe scena Teatrului McCarter din Princeton, New Jersey, un teatru renumit, fondat în 1930, care de-a lungul timpului a găzduit numeroase producții notabile, inclusiv premiera mondială a piesei Proof de David Auburn, câștigătoare a Premiului Pulitzer.

Hawke a abordat o gamă diversă de roluri, oferind în mod constant interpretări nuanțate și captivante. De la introspectivul Jesse din trilogia Before, regizată de Richard Linklater, până la interpretarea muzicianului din Born to Be Blue. Hawke a fost nominalizat la numeroase premii, printre care patru premii Oscar, două premii Globul de Aur și un premiu Tony.

S-a remarcat în rolul din „Dead Poets Society”

S-a remarcat în 1989, datorită rolului din Dead Poets Society, un film de Oscar, cu Robin Williams în rolul principal.

Până la vârsta de 25 de ani, Ethan Hawke a jucat în 15 filme, printre care Colț Alb (1991), o adaptare a romanului lui Jack London, Alive (1993), o dramă bazată pe povestea adevărată a luptei pentru supraviețuire a unei echipe de rugby din Uruguay după ce avionul în care se aflau se prăbușește în Munții Anzi și Reality Bites (1994), al cărui subiect sunt frământările unor tineri de 20 de ani care încearcă să își dea seama ce vor să facă cu viața lor după facultate.

Relația cu Uma Thurman și cu bona Shawhughes

În 1998, după ce a jucat alături de Uma Thurman în thrillerul SF Gattaca (1997), cei doi s-au căsătorit devenind, mai apoi, părinții a doi copii (acum, în 2023, în vârstă de 21 și 24 de ani). În 2005, fără să vină cu exlicații clare legate de subiect, Thurman și Hawke au divorțat. Totuși, tabloidele au scris la acea vreme că Hawke ar fi înșelat-o pe Thurman cu bona copiilor lor, Ryan Shawhughes. Deși Hawke a negat cu tărie zvonurile potrivit cărora ar fi avut o aventură cu ea, la câteva luni după despărțirea de Uma, s-a afișat public cu Shawhughes. În 2008 s-au căsătorit, în același an au devenit părinții primului lor copil,  Clementine Jane, iar apoi, în 2011, al celui de-al doilea – fiica Indiana.

Uma Thurman, cunoscută mai ales pentru rolurile sale din filmele Kill Bill, Pulp Fiction și Batman & Robin, este implicată la momentul publicării acestui articol într-o relație cu directorul general al Bloomberg Media Group, Justin B. Smith. Thruman, în afară de cei doi copii pe care-i are cu Ethan Hawke mai are o fiică de 12 ani, Luna, al cărei tată este fostul logodnic al actriței, omul de afaceri francez Arpad Busson.

Hawke și-a făcut debutul ca regizor în 2001

Ethan Hawke a mai fost remarcat în Great Expectations (1998), o adaptare modernă a romanului clasic al lui Charles Dickens, The Newton Boys (1998), Snow Falling on Cedars (1999), Hamlet (2000), o adaptare modernă a piesei lui Shakespeare.

În 2001, Hawke și-a făcut debutul ca regizor cu Chelsea Walls, despre oamenii care locuiesc în faimosul Chelsea Hotel din New York City, în același an fiind distribuit în drama polițistă Training Day, un film în care l-a avut partener pe Denzel Washington. Au urmat Tape (2001), Fast Food Nation (2006), Before Sunrise Before Sunset (2004) și Before Midnight (2013)  – ultimele două având scenarii scrise de el pentru care, de altfel, a și fost nominalizat la Oscar. În 2014, după ce a jucat Boyhood, Hawke a obținut o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

Ethan Hawke s-a dedicat serios și teatrului

În 2018, Hawke a fost distribuit în comedia Juliet, Naked, o producție inspirată după un roman al lui Nick Hornby, în care Ethan a jucat rolul unui excentric jefuitor de bănci din Stockholm. Tot în 2018, a scris și regizat Blaze, un film biografic despre un muzician folk puțin cunoscut. În ultimii an, actorul a putut fi văzut în The Kid (2019), în miniseria de televiziune The Good Lord Bird (2020), în thrillerul politic Zeros and Ones (2021), în epopeea vikingă The Northman (2022) și în miniseria Moon Knight (2022).

În paralele cu filmul, Ethan Hawke s-a dedicat serios și teatrului. În 1991, a cofondat compania de teatru Malaparte din New York, în 1992 debutând pe Broadway în clasica piesă de teatru Pescărușul a lui Anton Cehov. Pe Broadway, a mai putut fi admirat în Henry IV (2003) și în The Coast of Utopia (2006) pentru interpretarea din această piesă de teatru, Ethan Hawke primind o nominalizare la Premiul Tony pentru cel mai bun actor principal. (Hawke a regizat trei lungmetraje, trei piese de teatru off-Broadway și un documentar).

Ethan Hawke a stârnit o furtună în lumea literară

Doar actor, regizor și scenarist? Nu. Ethan Hawke este și scriitor. Autor al romanelor The Hottest State (1996; film 2006), Ash Wednesday (2002) și A Bright Ray of Darkness (2021), Ethan Hawke a stârnit o furtună în lumea literară odată cu publicarea romanului său de debut, The Hottest State, cartea impresionând atât de mult încât i-a adus un avans consistent de 400.000 de dolari și devenind unul dintre cele mai de succes debuturi literare ale deceniului. Succesul romanului l-a determinat pe Hawke să-și transforme cartea într-un lungmetraj  cu el însuși în rolul principal. (Romanul prezintă povestea unui tânăr actor, William, care se îndrăgostește de Sarah, o viitoare cântăreață).

Ethan Hawke și mama sa, Leslie Carol Hawke, au fost implicați mult timp în acțiuni umanitare desfășurate în comunitățile rurale din România, cei doi și colaboratorii lor ajutând mii de copii săraci și susținându-le dreptul la educație.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Ethan-Hawke

https://www.imdb.com/name/nm0000160/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.imdb.com/title/tt0097165/trivia/?ref_=tt_trv_trv

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actorul cerebral de la Hollywood. Edward Norton: „Viața, ca și pokerul, are un element de risc. Care nu trebuie evitat. Ci înfruntat”

Julia Roberts, actrița cu cel mai scump zâmbet de la Hollywood. „Nu există limite sau bariere dacă doi oameni sunt destinați să fie împreună”

Faye Dunaway, o hoață clasică de la Hollywood. „Sunt o singuratică”

Charles Bronson, durul de la Hollywood. „Cred că arăt ca o carieră de piatră pe care a dinamitat-o cineva”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase