Home » Cultură » Test de cultură generală. De ce boneta bucătarului are 100 de pliuri?

Test de cultură generală. De ce boneta bucătarului are 100 de pliuri?

Test de cultură generală. De ce boneta bucătarului are 100 de pliuri?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.08.2023

Sunt două lucruri pe care s-ar putea să nu le știți despre bonetele de bucătar, acele „pălării” albe falnice și plisate ce sunt o parte integrantă din uniforma unui geniu gastronomic. În primul rând, numele corect este tocă de bucătar, cuvântul francez pentru „bonetă”. În al doilea rând, de obicei, boneta bucătarului are 100 de pliuri. Și acest număr are un motiv întemeiat.

Potrivit Bon Appétit, se spune adesea că numărul de pliuri reprezintă numărul de moduri în care poți prepara un ou.

Pentru a explora originile acestei mitologii culinare, trebuie să știți de unde provin tocile de bucătar. Deși istoria este puțin neclară cu privire la originea lor definitivă, o poveste îi implică pe bucătarii greci care fug de invadatorii bizantini în jurul anului 146 î.Hr. și se refugiază în mănăstiri, unde pălăriile înalte în stilul călugăresc i-au ajutat să se integreze.

După ce nevoia de deghizare a dispărut, bucătarii au continuat să poarte pălăriile drept o ținută fraternă, scrie Mental Floss.

De ce boneta bucătarului are 100 de pliuri?

Mult mai târziu, în anii 1800, toque blanche (toca albă) a fost o priveliște comună în bucătării și a fost legată de credința că albul simbolizează curățenia. Ideea ar fi fost propagată de bucătarul lui Charles Talleyrand, primul prim-ministru francez.

În primele zile ale bucătăriei franceze, numărul de pliuri era menit să reprezinte numărul de rețete pe care un bucătar le-a stăpânit pentru un anumit aliment, cum ar fi oul sau puiul. Dacă boneta bucătarului are 100 de pliuri însemna că acesta este un maestru bucătar.

Tocile reprezintă devotamentul arătat artei gătitului

Această idee se aplica și la înălțimea pălăriei. Cu cât toca era mai înaltă, cu atât un bucătar știa mai multe. Dacă vedeați un bucătar cu o bonetă falnică, puteați fi siguri că probabil era șeful bucătăriei. S-a spus că Marie Antoine Carême, considerată un pionier al bucătăriei franceze în anii 1800, ar fi purtat o tocă cu o înălțime de 46 de centimetri, atât de înaltă încât avea nevoie de un suport de carton.

Tocile nu mai sunt neapărat o ținută standard, dar ele reprezintă totuși devotament pentru meșteșugul gătitului, iar atât pliurile, cât și înălțimea lor vorbesc despre o lungă tradiție de stăpânire a acestei arte. La urma urmei, oricine cunoaște 100 de moduri diferite de a pregăti un ou este cu siguranță un bucătar priceput.

Vă recomandăm să citiți și:

Socrate, filosoful condamnat la moarte. „Cel care este nemulțumit de ceea ce are acum n-ar putea fi mulțumit nici cu ceea ce și-ar dori să aibă”

George Frideric Handel, compozitorul preferat al lui Beethoven

Erik Satie, compozitorul sensibil, omul bizar și domnul de catifea

Test de cultură generală. Când au avut loc primele Jocuri Olimpice moderne?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase