Home » Știință » De ce tot mai mulți bucătari renunță la aragazul pe gaz și aleg varianta electrică?

De ce tot mai mulți bucătari renunță la aragazul pe gaz și aleg varianta electrică?

Publicat: 07.02.2023

Pe măsură ce apar tot mai multe studii lansate de specialiști care arată că aragazul dăunează sănătății oamenilor, crește și numărul de bucătari profesioniști care vin cu o soluție în acest sens.

Aceștia susțin că plita electrică este o alternativă demnă de luat în seamă, mai ales pentru că face ca gătitul să devină o experiență și mai plăcută.

În ultimii ani, au fost lansate atât de multe date cu privire la problemele pe care le provoacă aragazul pe gaz pentru organismul uman, încât Comisia de Siguranța Produselor pentru Consumatori din Statele Unite ale Americii (SUA) a anunțat recent că are în vedere să interzică în totalitate aceste dispozitive casnice.

În scurt timp, însă, au apărut critici din partea vocilor ceva mai conservatoare din SUA, care au transmis Casei Albe să nu deschidă discuțiile privind această măsură.

Aragazul pe gaz, asociat cu cazurile de astm

Unul dintre studiile avansate recent arată că unul din opt cazuri de astm la copiii din America este asociat cu poluarea provocată de aragazul din bucătărie. Iar coordonatorul acestui studiu, Talor Greenwald, a subliniat că cifrele sunt îngrijorătoare, deoarece prezența unui aragaz în casă este similară cu cea a unui fumător, notează The Guardian.

Aragazul eliberează poluanți atât de dăunători (cum ar fi metanul), și o face nu doar atunci când gătim, ci și în momentele în care ochiurile sunt stinse. Dar soluțiile nu au întârziat să apară.

„Cea mai sigură metodă de a elimina riscul astmului la copii din cauza aragazului electric este trecerea la o alternativă de gătit sustenabilă, precum plita cu inducție sau plita electrică”, a spus Greenwald.

Plitele electrice, soluția gătitului sustenabil și sănătos

Iar trecerea la varianta electrică nu vine doar cu un beneficiu pentru sănătate și pentru planetă, dar face ca experiența din bucătărie să fie și mai plăcută, susțin mai mulți bucătari profesioniști.

Unul dintre aceștia este Christopher Galarza, un bucătar care a petrecut zece ani într-o bucătărie clasică, înainte să aibă prima experiență într-o bucătărie complet dotată cu aparatură electrică. Iar trecerea la variantele electrice a schimbat în totalitate experiența gătitului pentru el și pentru echipa lui, mai ales pentru că acum, ei nu mai trec prin momente „înăbușitoare”.

„La unul dintre restaurantele la care am lucrat, aveam un termometru pentru carne în haină. M-am uitat în jos și am văzut că termometrul arăta 57 grade Celsius”, a spus el.

Situația dintr-o bucătărie utilată cu echipamente electrice este complet opusă: chiar și în zilele toride de vară, atunci când afară sunt 32 grade Celsius, în interior temperatura este de 21 de grade, chiar dacă toți bucătarii gătesc intens.

„Am putut astfel să reducem drastic temperatura din bucătărie, ceea ce ne face pe toți să ne simțim mai confortabil. Iar în ce mă privește, pot să spun că sănătatea mintală este mai bună”, a mai spus Christopher Galarza.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Praful atmosferic ascunde o parte din încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră

Cât de periculoase pot fi aragazele pe gaz pentru sănătate?

Gazele europene au scăzut la cel mai mic nivel de dinainte de război

Astronomii au descoperit un gigant gazos cu o densitate mai mare decât cea a Pământului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase