Home » Cultură » De ce a refuzat marele actor Florin Zamfirescu să fugă din România în 1979?

De ce a refuzat marele actor Florin Zamfirescu să fugă din România în 1979?

Florin Zamfirescu, invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Publicat: 21.08.2023

Marele actor Florin Zamfirescu a fost invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene, episod difuzat sâmbătă, 19 august, în cadrul căruia a povestit despre momentul în care i s-a propus să rămână în Germania.

Întrebat dacă s-a gândit vreodată să fugă în străinătate, actorul a spus „m-am gândit, adică nu m-am gândit, mi s-a propus”. „În ’79, când am ajuns în Germania, am avut un succes extraordinar”, a povestit Zamfirescu.

În timpul perioadei petrecute acolo, translatorul său l-a invitat într-o seară la o pizza și l-a întrebat dacă nu se gândește să rămână în Germania.

„În trei ani înveți limba, îți dăm 3.000 de mărci pe lună”

„În trei ani înveți limba, îți dăm 3.000 de mărci pe lună, îți dăm locuință socială. Dacă nu te adaptezi în trei ani, doi ani ai 2.000 de mărci pe lună. Dacă nici atunci nu te adaptezi, îți dăm 1.000 de mărci pe lună pe viață”, a continuat actorul.

La acea vreme, soția sa era însărcinată, iar actorul abia aștepta să ajungă acasă, astfel că a refuzat oferta. Totuși, ajuns la granița României, avea să-și regrete decizia.

„Am intrat în pușcărie de bunăvoie”

„Când am trecut granița, eram cu autobuz, au început să urle niște vameși la noi, să ne controleze. Mi-a venit să plâng. Am intrat în pușcărie de bunăvoie”, a spus actorul.

Florin Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești, Vâlcea într-o familie în care toți adorau literatura și artele în general, tatăl său fiind învățător și directorul Casei de cultură din Călimănești.

Din copilărie a visat să devină actor, iar la vârsta de șase ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, facând din această meserie o pasiune.

După terminarea liceului din Călimănești, în anul 1967, a intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din București, pe care l-a absolvit în 1971 ca șef de promoție. Între anii 1971 și 1973 a fost actor la Teatrul de Stat Târgu-Mures, iar în 1973 s-a angajat la Teatrul Giulești din București.

În 1978 l-a remarcat regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”. Din acest moment este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativă și devine foarte apreciat. Au urmat rolurile din filmele „De ce trag clopotele, Mitică”, „Moromeții” (1988), „Senatorul melcilor”, „Orient Express” sau „Filantropica” etc.

Urmărește AICI episodul integral cu Florin Zamfirescu, doar pe canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene!

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a încercat Securitatea să-l racoleze pe marele actor Florin Zamfirescu?

Florin Zamfirescu a mărturisit, în premieră, de ce a renunțat la teatru: „Parcă mi s-a luat o pânză de pe ochi”

Ce părere avea Emil Cioran despre români? „Eu am râs instinctiv și pe urmă a început și el să râdă”

O pasiune mai puțin cunoscută a lui Mihai Eminescu

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase