Home » Cultură » Cum a ajuns actorul Florin Zamfirescu să fie interzis la televiziune din cauza Elenei Ceaușescu?

Cum a ajuns actorul Florin Zamfirescu să fie interzis la televiziune din cauza Elenei Ceaușescu?

Florin Zamfirescu, invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Publicat: 21.08.2023

Marele actor Florin Zamfirescu a povestit la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene despre momentul în care a fost chemat să recite o poezie despre Elena Ceaușescu.

„M-au chemat ca recitator. Andrei Brădeanu, regizorul, nu mai e demult. Îl știam și îl stimam. Mi-au spus Ia-ți cămașă cu cravată. Măcar asta trebuia să mă facă să înțeleg. Când intru în televiziune, unul care era regizor tehnic, domnul Cișmigiu, zice Păi, dar n-ai cravată, n-ai cămașă? Lasă că îți dăm noi”, a povestit actorul.

„Și zic, dar spuneți-mi, eu vreau să recit. Nu, e o strofă, du-te la Ilinca Tomoroveanu că are hârtia. Mă duc, doamna Ilinca, sărut mâna, O, dragă, tu ești cu mine, uite aici. Era cam așa Mândria România Elenei Ceaușescu, Toată Bucuria. Păi, nu fac eu asta dom’le, orice ar fi”, a continuat actorul, adăugând că a plecat fără să recite poezia sub pretextul că voia să-și ia cravată de acasă.

„Am dat telefon imediat cu fisă acasă”

„Am dat telefon imediat cu fisă acasă și i-am spus neveste-mii Băi, dacă mă caută cineva până diseară nu știi de mine. M-am dus în piața Matache pe la vitrine”, a mai spus Florin Zamfirescu.

Din acel moment, Florin Zamfirescu a fost interzis să mai apară la televiziune timp de un an, din cauza tovarășei Elena Ceaușescu. „La un moment dat, un regizor de teatru îmi zice Acum pot să te iau că ți-a trecut pedeapsa. Nu știu ce-ai făcut că un an ai fost suspendat”, a mai spus actorul.

Florin Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești, Vâlcea într-o familie în care toți adorau literatura și artele în general, tatăl său fiind învățător și directorul Casei de cultură din Călimănești.

Din copilărie a visat să devină actor, iar la vârsta de șase ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, facând din această meserie o pasiune.

A fost șef de promoție la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din București

După terminarea liceului din Călimănești, în anul 1967, a intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din București, pe care l-a absolvit în 1971 ca șef de promoție. Între anii 1971 și 1973 a fost actor la Teatrul de Stat Târgu-Mures, iar în 1973 s-a angajat la Teatrul Giulești din București.

În 1978 l-a remarcat regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”. Din acest moment este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativă și devine foarte apreciat. Au urmat rolurile din filmele „De ce trag clopotele, Mitică”, „Moromeții” (1988), „Senatorul melcilor”, „Orient Express” sau „Filantropica” etc.

Urmărește AICI episodul integral cu Florin Zamfirescu, doar pe canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene!

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a încercat Securitatea să-l racoleze pe marele actor Florin Zamfirescu?

Florin Zamfirescu a mărturisit, în premieră, de ce a renunțat la teatru: „Parcă mi s-a luat o pânză de pe ochi”

Ce părere avea Emil Cioran despre români? „Eu am râs instinctiv și pe urmă a început și el să râdă”

O pasiune mai puțin cunoscută a lui Mihai Eminescu

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase