Cine a fost Marcheline Bertrand, mama Angelinei Jolie? A murit la 56 de ani de cancer

09 09. 2023, 09:30

Marcheline Bertrand a fost mama uneia dintre cele mai populare și mai frumoase actrițe din lume – Angelina Jolie – la rândul ei, Marcheline o femeie extrem de frumoasă, cu trăsături delicate așa cum i-a fost și sufletul. Actrița Marcheline Bertrand a fost mereu descrisă de fiica sa în cei mai tandri și apreciativi termeni.

„Cea mai bună prietenă a mea. (…) Mama a fost o femeie foarte naturală. Nu s-a răsfățat niciodată, nu s-a machiat niciodată și a purtat bijuterii modeste. Însă a avut întotdeauna câteva obiecte speciale care o făceau să se simtă altfel, să se simtă mai feminină. Îmi amintesc că unul dintre aceste obiecte speciale – care în occhii mei părea ceva foarte elegant – era pudra ei Guerlain (Ladies in All Climates). De atunci, de mica, asociez Guerlain cu amintirea mamei”.

Marcheline Bertrand a fost căsătorită cu actorul Jon Voight, starul din filme precum „Midnight Cowboy”, „Runaway Train”, „Pearl Harbor” și „National Treasure”, din 1971 și până în 1980. O căsnicie destul de chinuită și asta în special din cauza infidelităților lui Voight, dar în urma căreia au rezultat doi copii  – Angelina Jolie și James Haven.

Abia după moartea mamei, Jolie a reluat relația cu Jon Voight

Atunci când Marcheline s-a despărțit de Jon Voight, Angelina Jolie avea doar un an, iar după separare copiii cuplului au fost o perioadă destul de îndelungată de timp înstrăinați de tatăl lor. De altfel, este cunoscut faptul că Jolie și tatăl său nu și-au vorbit mult timp, Angelina acuzându-l pe acesta că a neglijat-o în timpul copilăriei și adolescenței și că nu i-a fost alături atunci când a avut probleme din cauza dependenței de droguri pe care actrița o dezvoltase încă de timpuriu. Abia după moartea mamei ei, Jolie a reluat relația cu Jon Voight. Marcheline Bertrand s-a stins în 2007, la 56 de ani, după o luptă pe care a dus-o timp de aproape 8 ani cu necruțătorul cancer.

Marcheline Bertrand s-a născut pe 9 mai 1950, în Blue Island, Illinois, SUA, numele său complet fiind Marcia Lynne Bertrand. A studiat actoria la New York cu regizorul și profesorul de teatru Lee Strasberg, iar debutul său ca actriță a avut loc în 1971, odată cu distribuirea în rolul Connie, într-un episod al serialului „Ironside”. Marcheline a mai jucat în „Lookin’ to Get Out” (o comedie în care a apărut alături de Jon Voight și Angelina Jolie) și „The Man Who Loved Women”, înainte de a-și  îndrepta atenția spre producție de film în 1983, când a înființat Woods Road Productions. Marcheline Bertrand a produs documentarul „Trudell” (2005) despre partenerul ei, poetul și activistul indian american John Trudell, alături de care a pus bazele Fundației All Tribes în beneficiul nativilor americani.

Divorțul de Jon Voight s-a produs în 1978

După divorțul de Jon Voight, care s-a produs în 1978, la doi ani după ce se produsese deja separarea, Bertrand și-a crescut cei doi copii ca mamă singură și s-a dedicat muncii umanitare, implicându-se activ în diverse cauze caritabile și mai ales concentrându-se pe probleme legate de refugiați, drepturile omului și drepturile femeilor.

A fost pasionată de conservarea mediului înconjurător și a colaborat cu organizații precum Wildlife Waystation pentru a proteja viața sălbatică.

A avut o relație strânsă cu copiii ei

Bertrand a avut o relație strânsă cu copiii ei, ea fiind aceea care le-a încurajat activitățile artistice și i-a încurajat să urmeze o carieră în lumea filmului. Sensibilă și plină de compasiune, Marcheline Bertrand i-a insuflat Angelinei Jolie sentimentul de activism și compasiune pentru ceilalți, ceea ce a influențat foarte mult activitatea filantropică ulterioară a Angelinei Jolie. Este cunoscut faptul că Angelina Jolie a fost implicată în numeroase acțiuni caritabile de-a lungul vieții și carierei sale, donând, de asemenea, milioane de dolari pentru diverse cauze.

În 1999, după ce a fost diagnosticată cu cancer ovarian, Marcheline Bertrand a urmat tratamente și operații în efortul de a combate boala, însă la 27 ianuarie 2007 lunga sa luptă cu cancerul a luat sfârșit, Marcheline Bertrand decedând la vârsta de 56 de ani.

Toate eforturile pe care Bertrand le-a depus în perioada în care a înfruntat cancerul au inspirat-o pe fiica ei, Angelina Jolie devenind după moartea mamei sale o susținătoare activă a prevenirii și tratării cancerului, în acest sens înființând împreună cu fratele ei James Haven Fundația Jolie-Pitt care continuă să sprijine diverse cauze caritabile din întreaga lume.

„Mi-am pierdut mama când aveam 30 de ani”

Mi-am pierdut mama când aveam 30 de ani. Atunci când privesc înapoi, către acea perioadă, îmi dau seama cât de mult m-a schimbat moartea ei. Nu a fost bruscă, dar atât de multe s-au schimbat în interiorul meu. Să pierzi dragostea unei mame și îmbrățișarea caldă și moale a unei mame este ca și cum cineva ți-ar smulge o pătură protectoare. Atunci când tatăl meu a avut o aventură romantică, viața mamei s-a schimbat definitiv. Infidelitatea tatălui a dat foc visului ei de viață de familie. Dar tot i-a plăcut să fie mamă”. (Angelia Jolie)

„Mama a fost un om care știa cum să asculte. Mi-a fost cea mai bună prietenă. Aș putea vorbi despre ea încontinuu”.  (…) „ Nu voi fi niciodată o mamă la fel de bună ca ea. Voi încerca să fac tot ce pot, dar nu cred că voi putea fi vreodată ca ea. A fost harul întruchipat. A fost și este mai bună decât mine”, spunea Angelina Jolie, mama a șase copii, trei biologici (tatăl lor fiind actorul Brad Pitt) și alți trei adoptați.

„Ce femeie și mamă extraordinară a fost”

„A rezistat suficient de mult timp pentru a-i cunoaște pe primii ei nepoți și pentru a-i ține în brațe. Dar ceilalți copii ai mei nu vor avea niciodată șansa să o cunoască și să experimenteze cât de iubitoare, bună și delicată a fost”. La un an și jumătate după moartea Marchelinei Bertrand, Jolie i-a avut pe gemenii Knox și Vivienne, pe Vivienne numind-o și Marcheline în onoarea mamei sale.

„Nu există cuvinte pentru a exprima ce femeie și mamă extraordinară a fost”.

Surse:

https://www.nbcnews.com/pop-culture/pop-culture-news/angelina-jolies-mother-marcheline-bertrand-taught-daughter-about-living-survival-flna1c9911002

https://www.vogue.co.uk/article/angelina-jolie-quotes-marcheline-bertrand-and-ageing

https://www.imdb.com/name/nm0078395/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.hellomagazine.com/film/495420/angelina-jolie-famous-mother-actress-marcheline-bertrand/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Top 10 cele mai controversate decernări de Premii Oscar

Denzel Washington: „Omul îți dă premiul, dar Dumnezeu îți dă răsplata”

Nicole Kidman, actrița care fascinează de mai bine de 30 de ani. Pasiunea ascunsă a australiencei