Home » Cultură » Javier Bardem, primul actor spaniol nominalizat și câștigător de Oscar. „Trăim într-o lume a negării și nu mai știm care este adevărul”

Javier Bardem, primul actor spaniol nominalizat și câștigător de Oscar. „Trăim într-o lume a negării și nu mai știm care este adevărul”

Publicat: 15.09.2023

Carismatic, talentat, soț al actriței Penélope Cruz din anul 2010, unul dintre cei mai apreciați actori spanioli de la Hollywood, Javier Bardem și-a început la modul serios cariera în cinematografie în anii 1990, odată cu distribuirea în filmul The Ages of Lulu (1990).

Bardem avea atunci 21 de ani și în pelicula regizată de Bigas Luna a jucat, printre alții, alături de mama sa, Pilar Bardem (1939 – 2021), actriță spaniolă de film de cinema și televiziune.

Debutul în film al actorului, născut la 1 martie 1969, în Las Palmas de Gran Canaria, Spania, a avut loc de fapt în 1974, când avea doar șase ani și a fost distribuit într-un serial de televiziune spaniol numit El Picaro.

A jucat rugby în echipa națională a spaniei

Implicarea lui Javier Bardem în arta actoriei putea fi ceva previzibil având în vedere faptul că provenea dintr-o familie de artiști, în care nu doar părinții lui avuseseră tangență cu cinematografia, dar și bunicii materni care ambii fuseseră actori, iar unul dintre unchii săi, scenarist.

În perioada adolescenței și a primilor ani ai tinereții, Javier Bardem a jucat în alte câteva seriale de televiziune, a fost și sportiv (jucător de rugby al echipei naționale spaniole) și a participat, de asemenea, în turnee de teatru alături de trupa de actori ai unei companii independente.

Nu i-au plăcut rolurile de bărbat prea sexy și macho

Primul lor care i-a creat imaginea de bărbat super sexy și l-a făcut popular a fost acela din Jamón, Jamón (1992), dar felul în care fusese perceput și promovat de media datorită acestei interpretări nu a fost exact ceea ce aștepta și dorea Bardem astfel că, pentru a evita stigmatizarea și asocierea lui doar cu statutul de bărbat macho, a început să refuze personaje similare. Javier Bardem, prin rolurile pe care le juca, devenea de nerecunoscut. Personajele lui erau toate diferite, ceea ce, desigur, a fost un mare plus pentru cariera lui Bardem, cu ocazia asta dovedindu-se extrem de versatil, dispus să interpreteze o gamă largă de personaje.

Unul dintre rolurile importante de debut a fost acela al scriitorului cubanez persecutat Reynaldo Arenas din pelicula Before Night Falls (2000), un film din 2000 în regia lui Julian Schnabel în care Bardem a jucat alături de Johnny Depp și de actrița și regizoarea spaniolă Olatz López Garmendia. Acesta a fost primul rol în limba engleză al lui Javier Bardem și a reprezentat debutul său internațional, pentru prestația sa Javier fiind nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor.

A urmat un alt rol important, acela al lui Anton Chigurh din filmul No Country for Old Men (2007) al fraților Coen, peliculă care a avut o distribuție de excepție (Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Woody Harrelson). Filmul a câștigat patru premii Oscar, iar unul dintre aceste premii i-a fost acordat inclusiv lui Javier Barden pentru cea mai bună interpretare a unui actor într-un rol secundar. Bardem, care este primul actor spaniol care a câștigat un Oscar pentru interpretare, i-a dedicat premiul mamei sale care a fost prezentă și ea la ceremonia decernării Oscarurilor din 2007.

Mamă, premiul acesta este pentru tine, este pentru bunicii tăi, pentru părinții tăi, Rafael și Matilde, este pentru actorii din Spania, care au adus, ca și tine, demnitate și mândrie meseriei noastre. Acest premiu este pentru Spania, este pentru voi toți. (Javier Bardem)

Relația cu Penelope Cruz

În 2008, Javier Bardem s-a îndrăgostit de Penelope Cruz după ce a fost distribuit alături de ea și de Scarlett Johansson în pelicula de Oscar, Vicky Cristina Barcelona, în regia lui Woody Allen.

Deși în film Javier Bardem (Juan Antonio) și Penélope Cruz (María Elena) interpretează un cuplu divorțat, în realitate ei începeau o relație pasională. Doi ani mai târziu, aveau să se căsătorească într-o ceremonie restrânsă, la care au fost prezenți doar membrii familiei. Bardem și Cruz sunt părinții a doi copii (Luna, născută în 2013 și Leo, născut în 2011). Cuplul a reușit să-și protejeze cu mare succes copiii de luminile strălucitoare ale Hollywood-ului, iar mult timp, Luna și Leo nu știau cu ce se ocupă părinții lor.

„Copiii noștri știu acum că facem filme, dar nu cred că știu ce înseamnă asta sau despre ce este vorba”, declara Javier pentru People în 2017, citat de Hello Magazine. „Și este foarte în regulă așa. Nu avem nimic în casa noastră care să le amintească faptul că suntem actori. Este un aspect care nu ne interesează”. La rândul ei, în 2011 Penelope spunea într-un interviu acordat celor de la Vogue, de asemenea citat de Hello Magazine, „vreau ca fiul meu – și copiii mei, dacă voi avea mai mulți – să crească într-un mod cât mai anonim. Faptul că eu și tatăl său am ales să facem munca pe care o facem nu dă nimănui dreptul de a ne invada intimitatea”.

Bardem, care în 2012 l-a interpretat pe memorabilul răufăcător Raoul Silva în filmul James Bond Skyfall, alături de Daniel Craig, este unul dintre cei 14 actori care au câștigat Oscarul, Premiul BAFTA, Premiul Critics’ Choice, Premiul Globul de Aur și Premiul SAG pentru aceeași interpretare și unul dintre cei șase actori care au primit mai multe nominalizări la Oscar pentru filme în limbi străine (alături de Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Liv Ullmann, Isabelle Adjani și Marion Cotillard).

În 2010, Bardem a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, pentru interpretarea sa din drama romantică Biutiful.

Aclamat de critici pentru interpretarea pictorului Pablo Picasso în serialul de televiziune Genius Picasso (2018), Javier Bardem a mai jucat și în filme precum Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017), Loving Pablo (2017) – în care parteneră i-a fost chiar soția sa, Penelope Cruz, Eat Pray Love (2010) (alături de Julia Roberts), Dune (2021), Mother (2017), The Last Face (2016), Love in the Time of Cholera (2007), Collateral (2004) și Second Skin (1999). Cel mai recent film în care poate fi văzut, Dune: Part Two, în regia lui Dennis Villeneuve, este programat pentru noiembrie 2023.

Bardem s-a implicat în eforturi umanitare, sprijinind organizații precum Greenpeace și Global Green USA și a fost ambasador al organizației caritabile Salvați Copiii.

În 2012 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame și una pe Aleea Celebrităților din Spania, la Madrid.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0247196/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.hellomagazine.com/healthandbeauty/mother-and-baby/494906/penelope-cruz-javier-bardem-lookalike-raven-haired-children-life-away-from-spotlight-revealed/

https://www.imdb.com/name/nm0000849/trivia/?ref_=nm_dyk_trv

https://www.britannica.com/biography/Javier-Bardem

Vă mai recomandăm să citiți și:

Philip Seymour Hoffman, actor de Oscar învins de droguri. „Uneori este greu să spui nu”

Gary Oldman, Dracula lui Francis Ford Coppola și actorul cu cele mai mari încasări din istorie

John Travolta, unul dintre cei mai renumiți actori de la Hollywood. „Nu cred în regrete; cred că viitorul tău este în ziua de mâine”

Actorul cerebral de la Hollywood. Edward Norton: „Viața, ca și pokerul, are un element de risc. Care nu trebuie evitat. Ci înfruntat”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase