Home » Cultură » Michael Caine, unul dintre numele de top ale cinematografiei universale

Michael Caine, unul dintre numele de top ale cinematografiei universale

Michael Caine, unul dintre numele de top ale cinematografiei universale
Michael Caine în filmul „Educating Rita” (1983). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.09.2023

Câștigător al două premii Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, primul primit în 1987 pentru prestația din Hannah and Her Sisters și cel de-al doilea în 2000, pentru rolul din The Cider House Rules, actorul britanic Michael Caine (născut la 14 martie 1933, în Rotherhithe, Londra, Anglia) este unul dintre numele de top ale cinematografiei universale, cariera sa, care include mai mult de 130 de filme, întinzându-se pe parcursul a peste șase decenii.

Rolul de debutant al lui Caine a venit în 1964 când l-a interpretat pe locotenentul Gonville Bromhead în „Zulu”, peliculă în regia lui Cy Enfield, un film de război britanic epic care descrie bătălia din ianuarie 1879 de la Rorke’s Drift dintre armata britanică și zuluși, în timpul Războiului Anglo-Zulu.

Printre cele mai emblematice filme în care a jucat Michael Caine se numără Alfie (1966), The Italian Job (1969), Get Carter (1971), Sleuth (1972), Inception (2010), Interstellar (2014), The Prestige (2006) și trilogia The Dark Knight (2005-2012) – în care l-a interpretat pe Alfred Pennyworth, actorul lucrând de-a lungul timpului cu regizori importanți precum Woody Allen, John Huston, Brian De Palma și Steven Spielberg.

Roluri de top ale lui Michael Caine

Deși a câștigat un Oscar datorită rolului pe care l-a primit în 1987 în pelicula lui Woody Allen, Hannah and Her Sisters, în 2018, scrie Independent, Michael Caine a declarat că nu dorește să mai colaboreze cu regizorul american din cauza acuzațiilor de pedofilie care-i fuseseră aduse de fosta lui parteneră, actrița Mia Farrow, conform căreia Allan ar fi abuzat-o sexual pe fiica adoptivă a Miei Farrow, Dylan Farrow, când Dylan avea doar 7 ani. (Scadalul dintre Farrow și Allen durează de ani de zile).

Sunt atât de uimit, a răspuns Caine atunci când a fost întrebat despre acuzația de molestare adusă lui Allen de către fiica adoptivă a lui Allen, Dylan Farrow. Sunt ambasador al Societății Naționale pentru Prevenirea Cruzimii față de Copii și am opinii foarte ferme vizavi de pedofilie. Nu mă pot împăca cu această situație, pentru că l-am iubit pe Woody și m-am simțit minunat lucrând alături de el. Chiar i-am făcut cunoștință cu Mia (n.r. Farrow – fosta parteneră a regizorului). Nu regret că am lucrat cu el (…)dar nu aș mai lucra cu el din nou. Odată cu decizia public exprimată, Michael Caine s-a alăturat unui număr tot mai mare de vedete care s-au distanțat de cineast, printre ele numărându-se Colin Firth, Greta Gerwig, Mira Sorvino și Timothée Chalamet.

Nu a vrut să mai lucreze cu Woody Allen

Cunoscut pentru accentul său distinctiv, care este un amestec provenit din rădăcinile sale din clasa muncitoare londoneză și timpul petrecut la Royal Academy of Dramatic Art, Michael Caine și-a folosit pentru prima dată accentul american în filmul Hurry Sundown (1967), pentru rolul din această producție învâțând să vorbească „ca în sud” cu ajutorul actriței Vivien Leigh, care i-a sugerat să spună „four door Ford” pe parcursul unei zile întregi, timp de câteva săptămâni. (IMDb.com)

Nu am fost în căutarea unor roluri din filme îndoielnice. M-au interesat mereu rolurile mari. Când nu mi se ofereau, le căutam pe cele bune, iar când acestea treceau pe lângă mine, le luam pe cele care îmi plăteau chiria.

Michael Caine este, de asemenea, autorul mai multor cărți, inclusiv autobiografia sa Despre ce este vorba? (1992), în paginile căreia oferă informații despre viața și cariera lui.

Caine a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) în 1992, iar ulterior, în 2000, a fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a pentru contribuțiile sale în domeniul artelor.

În 2016, și-a schimbat numele legal în Michael Caine, renunțând la numele său de naștere Maurice Micklewhite, pentru a evita problemele de securitate din aeroporturi. Numele „Michael Caine” îl adoptase în anul 1954, inspirat fiind de un afiș al filmului care l-a avut în rolul principal pe Humphrey Bogart, The Caine Mutiny.

Mi-am schimbat numele când au început toate chestiile cu ISIS, a declarat Caine pentru Yahoo Movies, citat de Time. Agenții de securitate din aeroport, recunoscându-mă, îmi spuneau „Bună ziua, Michael Caine” și, dintr-o dată, le arătam pașaportul meu în care apărea un nume diferit. Problema asta putea dura chiar și o oră. Așa că m-am hotârât să-mi schimb numele.

Din 1973, Caine este căsătorit cu actrița și fostul model de origine indo-guyanese-britanică Shakira Baksh, cei doi având împreună o fiică, Natasha, născută în 1973. Michael Caine mai are o fiică, Dominique, născută în 1956, dintr-o căsătorie anterioară cu actrița britanică Patricia Haines (n.1932 – d.1977).

Caine a văzut-o prima dată pe Baksh în 1971 într-o reclamă la cafea regizată de Ridley Scott, din acel moment îndrăgostindu-se iremediabil de ea și considerând-o „cea mai frumoasă femeie pe care a văzut-o vreodată”. În 1973 cei doi s-au căsătorit.

  • Michael Caine este un mare fan al fotbalului și a susținut clubul de fotbal Chelsea în cea mai mare parte a vieții sale.
  • Caine este, de asemenea, un muzician talentat și poate cânta la pian și la chitară.
  • Caine s-a implicat în diverse acțiuni caritabile de-a lungul vieții sale și a sprijinit organizații precum UNICEF și NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children).
  • Caine este cunoscut pentru profesionalismul și etica sa în muncă. Rareori refuză roluri și a fost lăudat de colegii lui actori și de regizori pentru dedicarea manifestată față de meserie pe care și-a ales-o.
  • De-a lungul carierei, Michael Caine a interpretat o gamă largă de personaje, inclusiv spioni, gangsteri, ofițeri militari și chiar un travestit în filmul Dressed to Kill (1980).
  • În ciuda faimei sale, Caine a rămas cu picioarele pe pământ și a fost adesea descris ca fiind accesibil și prietenos de către cei care l-au întâlnit.
  • Până în 2015, filmele în care a jucat Caine au avut încasări de peste 7,4 miliarde de dolari la nivel mondial.
  • Caine este unul dintre cei doi actori nominalizați la Oscarul pentru interpretare în fiecare deceniu, din anii 1960 până în anii 2000 (celălalt fiind Jack Nicholson); Laurence Olivier a fost, de asemenea, nominalizat la Oscarul pentru interpretare în cinci decenii diferite, începând din 1939 și terminând în 1978, la fel ca și Paul Newman.
  • Dintre cei șase actori care au primit Oscarul pentru interpretare în filme regizate de Woody Allen el este singurul bărbat. Celelalte Oscaruri au fost câștigate de Diane Keaton, Dianne Wiest (de două ori), Mira Sorvino, Penélope Cruz și Cate Blanchett.
  • A refuzat rolul personajului Robert Rusk în thrillerul polițist Frenzy (1972) al lui Alfred Hitchcock, considerându-l dezgustător și nedorind să fie asociat cu el. După ce Michael Caine a refuzat rolul, a menționat mai apoi în memoriile sale cum Hitchcock l-a ignorat complet atunci când s-au întâlnit la un hotel, câțiva ani mai târziu.
  • Deține propria companie de producție de film.
  • A părăsit școala la vârsta de 15 ani și a avut o serie de slujbe „muncitorești” înainte de a se înrola în armata britanică și de a servi țara în timpul Războiului din Coreea. La întoarcerea în Anglia, Caine s-a orientat spre teatru, primul său loc de muncă din domeniu fiind acela de asistent de scenă.

Surse:

https://time.com/4418838/michael-caine-maurice-micklewhite-name-change/

https://www.imdb.com/name/nm0000323/awards/?ref_=nm_awd

https://www.britannica.com/biography/Michael-Caine

https://www.goodmorningamerica.com/culture/story/michael-caine-woody-allen-work-53684796

Vă mai recomandăm să citiți și:

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Alan Arkin, actor, mentor și mult mai mult de-atât. „Este o crimă să te îndoiești de tine însuți”

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Robin Williams, actorul care a râs, omul care a plâns

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase