Home » Cultură » Willie Nelson, „băiatul rău” al muzicii country. „Dacă vrei cu adevărat să te înțelegi cu cineva, lasă-l să fie el însuși”

Willie Nelson, „băiatul rău” al muzicii country. „Dacă vrei cu adevărat să te înțelegi cu cineva, lasă-l să fie el însuși”

Publicat: 22.10.2023

Născut la 29 aprilie 1933, în Texas, SUA, într-o familie de muzicieni, Willie Hugh Nelson este unul dintre cei mai populari și mai îndrăgiți soliști și compozitori americani de muzică country, cariera sa muzicală dezvoltându-se în pararel și cu actoria.

Willie Nelson este cunoscut pentru vocea distinctivă, abilitățile sale de compozitor și pentru contribuțiile la genul outlaw country. Acesta este un subgen al muzicii country care a apărut la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970 ca o reacție împotriva sunetului rafinat și foarte bine produs al muzicii country mainstream de la acea vreme, „outlaw” fiind un termen care se referă la natura rebelă și nonconformistă a artiștilor asociați cu această mișcare. Pe lângă Nelson, alți artiști care au mai reprezentat acest gen sunt Waylon Jennings, Merle Haggard și Johnny Cash.

Ei au încorporat în cântecele lor elemente de muzică rock și folk și, de asemenea, au sfidat convențiile industriei muzicale country, preluând controlul asupra producției și distribuției muzicale, semnând adesea cu case de discuri independente sau înființând propriile case de discuri. Au acordat prioritate integrității și autonomiei artistice, ceea ce i-a diferențiat de establishment-ul country mainstream.

Inclus în Country Music Hall of Fame

Revenind la Willie Nelson, muzicianul are o carieră ce se întinde pe mai bine de 6 decenii, pentru contribuțiile aduse industriei muzicale, Nelson fiind inclus în Country Music Hall of Fame și recompensat cu numeroase distincții, printre care mai multe premii Grammy. Discografia lui Willie Nelson include peste 250 de albume de studio dintre care 73 solo și 26 în colaborare cu alți artiști, 14 albume live, 51 de compilații etc.

Până în prezent, Nelson a scris peste 2.500 de cântece și a apărut în peste 25 de filme. Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale este „On the road again” lansat în 1980 și devenit un imn al muzicii country. Willie Nelson mai este cunoscut și pentru piesele „Crazy” (un cover după piesa lui Patsy Cline) și unul dintre hiturile înregistrate înainte de Elvis Presley, „Always on my mind”. Albumele sale „Shotgun Willie”, „Red Headed Stranger” și „Stardust” au făcut din el unul dintre cei mai recunoscuți artiști din muzica country.

Un susținător activ al legalizării marijuanei

În afară de realizările muzicale, Nelson este cunoscut și pentru activismul și sprijinul său acordat mai multor cauze nobile. A fost un susținător înfocat al drepturilor fermierilor, al mediului și al legalizării marijuanei. Imaginea lui Nelson include adesea semnătura sa, părul împletit, bandana și chitara, ceea ce îl face una dintre cele mai ușor de recunoscut figuri din muzica americană.

Alături de Neil Young și John Mellencamp, în 1985 Nelson a inițiat Farm Aid, o serie de concerte caritabile, anuale, organizate pentru fermierii din Statele Unite. Mai mult, a fost și un susținător activ al unor cauze precum legalizarea marijuanei, energia regenerabilă și legalizarea cultivării cânepii. În 2015, după ce s-au legalizat în câteva state americane vânzarea și cumpărarea drogurilor, Nelson a lansat o companie de aprovizionare cu marijuana, Willie’s Reserve.

Willie Nelson a apărut în peste 30 de filme și emisiuni

De asemenea, Nelson deține marca de biodiesel Willie Nelson Biodiesel, al cărei produs este fabricat din ulei vegetal, și este, de asemenea, președintele de onoare al consiliului consultativ al Texas Music Project, organizația caritabilă oficială de muzică din Texas.

Willie Nelson a apărut în peste 30 de filme și emisiuni de televiziune, inclusiv roluri notabile în „The Electric Horseman” (1979) și „Honeysuckle Rose” (1980).

Willie Nelson este unul dintre cei trei „haiduci” ai muzicii country, numiți astfel datorită personalităților lor „sălbatice”, spiritelor libere și politicii liberale. Ceilalți doi sunt Merle Haggard și regretatul Waylon Jennings.

Nelson, care a studiat artele marțiale timp de peste 20 de ani, deține o centură neagră în acest sport, primită în 2014.

Willie Nelson a cântat la nunta lui Bill și a Melindei Gates

În 1985 a format, alături de Waylon Jennings, Johnny Cash și Kris Kristofferson grupul „The Highwaymen” care a lansat trei albume de studio – „Highwayman” (1985), „Highwayman 2” (1990) și „The Road Goes on Forever” (1995), un amestec de muzică country, folk și outlaw country, câteva dintre cele mai cunoscute piese ale lor fiind „Highwayman”, „The Road Goes on Forever”, „Desperados Waiting for a Train”, „Silver Stallion” și „Big River”.

Deși fiecare dintre cei patru membri au avut cariere solo de succes, The Highwaymen a continuat să cânte și să înregistreze împreună periodic până la sfârșitul anilor 1990, colaborarea artiștilor lăsând un impact de durată asupra muzicii country.

În 1994, Willie Nelson a cântat la nunta lui Bill și a Melindei Gates care s-a ținut în Hawaii.

La nivel mondial, Willie Nelson a vândut peste 60 de milioane de albume muzicale.

A fost bun prieten cu președintele Jimmy Carter

A fost bun prieten cu președintele Jimmy Carter. A scris mai multe cărți autobiografice, unele în colaborare cu alți autori, printre acestea numărându-se „An Autobiography” (1988), „Roll Me Up and Smoke Me When I Die: Musings from the Road” (2012), „It’s a Long Story: My Life (2015)” și „Me and Sister Bobbie: True Tales of the Family Band” (2020). De asemenea, în 2021, a scris (împreună cu Turk Pipkin) „Willie Nelson’s Letters to America”, o colecție epistolară care include povestiri, sfaturi și glume.

Willie Nelson se află la cea de-a patra căsătorie. Cu prima soție, Martha Matthews, are trei copii, cu cea de-a doua, Shirley Collie (care a fost o proeminentă cântăreață de muzică country cunoscută sub numele de Shirley Collie Nelson) a avut o fiică, cu cea de-a treia soție, Connie Koepke, Nelson avut doi fii, iar cu cea de-a patra și actuala soție, Annie D’Angelo, muzicianul are alți doi fii. D’Angelo și Nelson sunt căsătoriți din anul 1991. Unul dintre copiii săi, Billy Nelson, s-a sinucis prin  spânzurare în 1991, chiar în ziua de Crăciun.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Willie-Nelson

https://www.imdb.com/name/nm0005268/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://people.com/parents/all-about-willie-nelson-kids/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sir Paul McCartney, aproape cel mai bogat muzician din lume. „Dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, toată lumea ar fi vegetariană”

Jimi Hendrix, artistul care a schimbat sunetul muzicii. „Muzica este religia mea. Ceea ce am de spus, spun cu chitara mea”

Freddie Mercury, unul dintre cei care au schimbat cursul muzicii. „Sunt homosexual la fel ca o narcisă, dragă”

Frank Zappa, unul dintre cei mai cool, imprevizibili, excentrici, dar subapreciați muzicieni. „Există mai multă prostie decât există hidrogen în Univers”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase