Home » D:News » Care europeni sunt campioni la consumul de canabis?

Care europeni sunt campioni la consumul de canabis?

Publicat: 06.05.2023

Francezii sunt campionii europeni în ce privește consumul de canabis. Un procent de 11% dintre francezii cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au consumat în ultimele 12 luni. Procentul este în prezent cel mai mare la nivel european, deși Spania și Monaco, ambele cu un procent de 10,5%, Italia și Croația, abele cu 10,2% și Olanda, cu un procent de 10,1% sunt destul de aproape.

Aceste valori ridicate sunt în contrast cu unele dintre cele mai scăzute rezultate ale continentului, în special în Europa de Est. Abia dacă 1 din 100 de turci, kosovari și maghiari a consumat canabis în ultimele 12 luni. De asemenea, sârbii, ucrainenii, bulgarii, lituanienii și grecii au raportat rezultate sub 3%.

Finlandezii sunt campionii canabisului în Scandinavia, cu o cotă mai mult decât dublă față de cea a vecinilor din Suedia. În mod similar, Spania dublează procentul din Portugalia.

În România, în perioada 2017-2020, s-a înregistrat un consum de canabis de 3,5%, arată o hartă publicată de Big Think.

Câți dintre francezi au încercat canabis cel puțin o dată în viață?

Un studiu publicat în decembrie 2022 arată că cifra generală a consumului de canabis în Franța a rămas destul de stabilă: 10,6% (pentru 2021), iar 47,3 % au încercat drogul cel puțin o dată în viață.

Totodată, vârsta medie a consumatorilor de canabis din Franța este în creștere, de la puțin peste 25 de ani în 1992 la aproape 33 de ani în 2021. Consumul obișnuit de către persoanele sub 25 de ani în Franța este în scădere de la 8,4% în 2017 la 6,3% în 2021. Consumul de canabis este mai răspândit în rândul persoanelor de peste 30 de ani.

Evoluția nu este chiar rezultatul preconizat de cercetători cu câteva decenii în urmă.

Le Monde l-a citat pe Stanislas Spilka, coautor al studiului.

„La sfârșitul anilor 1990, se credea că peste vârsta de 25 de ani, în rândul persoanelor active aflate într-o relație, consumul de marijuana va scădea. Cu toate acestea, putem observa că unii dintre acești tineri consumatori de atunci au continuat sau și-au reluat consumul pe măsură ce au înaintat în vârstă”, a spus statisticianul Spilka.

România a aprobat folosirea marijuanei în scopuri medicale

Poate că și costul este un factor. Prețul cu amănuntul al marijuanei a crescut cu peste 25% în doar zece ani. În 2011, un gram de marijuana din plante ar fi costat 7,50 euro. În 2020, acest preț a crescut la 10 euro (prin comparație, inflația cumulată a fost de numai aproximativ 10% în aceeași perioadă de timp).

Există vreo corelație între consumul de canabis și statutul său legal? Este greu de spus, deoarece majoritatea țărilor practică un anumit grad de indulgență mai degrabă decât o aprobare oficială. Spre deosebire de valul de legalizare din SUA, consumul de canabis rămâne ilegal în toate țările din Europa, cu excepția uneia: Malta. Guvernul maltez a legalizat consumul de canabis în decembrie 2021, dar în condiții stricte. Germania se îndreaptă acum, de asemenea, spre legalizare.

Țările de Jos sunt renumite pentru atitudinea lor relaxată față de drogurile ușoare, care pot fi achiziționate în mod liber în cafenele. Cu toate acestea, vânzarea și consumul de canabis sunt doar tolerate, nu legalizate. În diverse alte țări din Europa, consumul de marijuana a fost, de asemenea, dezincriminat: nu este încă legal, dar nu mai este o problemă polițienească.

Cu toate acestea, utilizarea marijuanei în scopuri medicale a fost aprobată în mai multe state, cum ar fi Irlanda, Portugalia și Finlanda, dar și România, deși în țara noastră obstacolele birocratice îngreunează folosirea canabisului în scop medical.

Vă mai recomandăm și: 

Astmul este în creștere la adolescenții din statele în care canabisul a fost legalizat

Prima dovadă că europenii din Epoca Bronzului foloseau droguri halucinogene

Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: ”Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”

Capacitatea de a gândi şi de a planifica, afectată de marijuana. Ce arată un studiu recent

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase