Home » Cultură » Frank Zappa, unul dintre cei mai cool, imprevizibili, excentrici, dar subapreciați muzicieni. „Există mai multă prostie decât există hidrogen în Univers”

Frank Zappa, unul dintre cei mai cool, imprevizibili, excentrici, dar subapreciați muzicieni. „Există mai multă prostie decât există hidrogen în Univers”

Frank Zappa, unul dintre cei mai cool, imprevizibili, excentrici, dar subapreciați muzicieni. „Există mai multă prostie decât există hidrogen în Univers”
Sursa foto: ©Sony Pictures/Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 04.08.2023

Nu a dobândit niciodată succesul comercial al multora dintre artiștii perioadei sale, dar a câștigat suficient de bine cât să aibă propria casă și propriul studio de muzică – și, Slavă Domnului, cum se spune, a înregistrat destule albume și a organizat concerte ori de câte ori și-a dorit.

Într-o carieră muzicală ce s-a întins pe aproximativ 35 de ani, Frank Zappa a lansat în timpul vieții 62 de albume și 64 de albume postume până în mai 2023, și a participat în cadrul unui număr considerabil de concerte – aproape 500 – ceea ce-l face unul dintre cei mai prolifici muzicieni.

Frank Zappa (1940 – 1993) a fost o figură legendară. Solist rock (și nu legendă rock, așa cum nu i-a plăcut să i se spună considerând termenul mult prea patetic) și compozitor de muzică rock, pop, jazz, muzică orchestrală, fondatorul grupului muzical Mothers of Invention (cunoscut pentru piesele satirice și cu încărcături politice), chitarist de excepție, regizor de filme și regizor de clipuri muzicale, producător muzical, comentator politic, editorul unora dintre copertele propriilor albume muzicale, om de afaceri.

Nu a vrut să i se spună legendă rock

Zappa a fost un fel de om orchestră, figură considerată a fi una dintre cele mai inovative, originale ale timpului său și unul dintre artiștii cu cele mai diverse abordări muzicale stilistice ale generației sale.

Perfecționist, dedicat muncii sale, Frank Zappa era orice mai puțin sinonim cu noțiunea de conformism, falsurile idealuri și consumul de droguri și de alcool.

Muzica lui Zappa a împins adesea limitele și a contestat normele convenționale. A încorporat elemente de improvizație și orchestrație complexă în compozițiile sale, creând peisaje sonore complicate și neconvenționale, iar versurile pieselor lui au fost adesea satirice, abordând subiecte de la probleme sociale la cenzura guvernamentală. Personalitatea lui Frank Zappa s-a extins dincolo de granițele muzicii fiind, de asemenea, un susținător vocal al libertății de exprimare și un luptător împotriva cenzurii muzicale. În 1985, a depus mărturie în fața comisiei pentru comerț, tehnologie și transport din cadrul Senatului Statelor Unite ale Americii, în timpul audierilor de la Parents Music Resource Center (PMRC). Zappa a argumentat împotriva etichetării și cenzurii muzicii, apărând drepturile artiștilor la libera exprimare.

Nu este necesar să ne imaginăm că lumea se va sfârși în foc sau gheață. Există alte două posibilități: una este hârțogăraia, iar cealaltă este nostalgia.

Unul dintre cele mai ambițioase debuturi din istoria rock-ului

Frank Vincent Zappa s-a născut la 21 decembrie 1940, în Baltimore, Maryland, din părinți cu descendențe italiano-franceze. Tangența cu muzica a avut-o destul de devreme în viața sa, la vârsta de 12 ani învățând să cânte la tobe, iar puțin mai târziu, la liceu, alăturându-se unor grupuri R&B, pentru ca la 18 ani să joace corzile de chitară pe degete.

În 1983, publicația The Rolling Stone realiza un interviu noncomformist cu Frank Zappa, scriind despre artist că a făcut multe pentru a influența și ghida muzica pop din întreaga lume și spunând, în termeni sofisticați, la fel precum era și personalitatea artistului, că „în afară de faptul că a introdus un sentiment de anarhie muzicală cu mult înainte ca aceasta să fie populară (și care acum este copiată de alte trupe), Zappa a fost, de asemenea, printre primii care au produs un album rock ca și cum ar fi fost o singură piesă muzicală”. Este vorba despre „Freak Out”, unul dintre cele mai ambițioase debuturi din istoria rock-ului, prefigurând atât art rock-ul, dar în același timp și punk-ul, despre care ziariștii muzicali de la The Rolling Stone au scris că a reprezentat, cu siguranță, o sursă de inspirație pentru Beatles. Și nu doar pentru ei.

Zappa, conform IMDB, deține recordul de a fi primul și, deocamdată, singurul artist inclus atât în Jazz Hall of Fame, cât și în Rock and Roll Hall of Fame.

Muzica lui a spart tiparele, a declanșat pasiuni, dar și controverse

În 1967 a co-fondat, alături de partenerul său de afaceri, managerul Herb Cohen, Bizarre Records, o companie de producție și înregistrări aflată sub umbrela casei de discuri Reprise Records, fondată în 1960 de Frank Sinatra. Cu toate că aveau gusturi muzicale diferite, Sinatra știa că Zappa este o mașină de făcut bani și a fost de acord cu asocierea.

Muzica lui a spart tiparele, a declanșat pasiuni, dar și controverse. Satira curoajoasă a versurilor pieselor create de Frank Zappa a stârnit, uneori, scandaluri. De exemplu, muzica de pe albumul 200 Motels lansat în 1971, album care a inclus piesele de pe coloana sonoră a filmului cu același nume regizat de Frank Zappa și realizat cu ajutorul lui Ringo Starr, fost membru The Beatles, și al unui membru al trupei The Who, Keith Moon, a fost considerată prea ofensatoare de către Royal Albert Hall, una dintre cele mai renumite săli de muzică și concerte din lume, și, prin urmare, instituția a anulat concertele programate în 1975.

Voia o „micuță prințesă evreică obraznică”

De asemenea, piesa „Jewish Princess” (1979), inclusă pe albumul „Sheik Yerbouti” a stârnit discuții și supărări în rândul comunităților evreiești. Printre versurile piesei erau strecurate și rândurile  „Vreau o mică prințesă evreică obraznică” (…) „O micuță prințesă evreică excitată”. Conform songfacts.com, cântecul a atras atenția Ligii Anti-Defăimare, căreia Zappa i-a refuzat scuzele, argumentând: „Ei bine, nu eu am inventat ideea unei prințese evreiești. Ele există, așa că am scris un cântec despre ele”. În același an ’79, Zappa a scris un alt cântec pentru a mai calma spiritele. „Catholic Girls”, imprimat pe albumul „Joe’s Garage”, iar ca răspuns la criticile ce-i fuseseră aduse după lansarea piesei „Jewish Princess”, Zappa ar fi spus „Bine, și ele sunt niște ciudate ușuratice!” (referindu-se, evident, la cel de-al doilea cântec „Catholic Girls”).

„Fetele catolice/Cu mustăcioară/Fetele catolice/Știți cum merg/Fetele catolice/În subsolul rectoratului/Părintele Riley e o zână/Dar asta nu o deranjează pe Mary”.

Cel mai mare artist rock ‘n’ roll din toate timpurile

Din păcate, aceste incidente, plus evenimentul mărturiei lui Zappa în fața Congresului, în anul 1985, împotriva cenzurii muzicii rock, numirea în iulie 1994, de către Uniunea Astronomică Internațională a unui asteriod observat din Cehia – Zappafrank – și luarea în considerare a candidaturi lui la președinția SUA (în 1991, Zappa se gândea la o candidatură independentă la președinție, dorindu-l pe H. Ross Perot ca și contracandidat), au fost singura sursă reală de publicitate mai evidentă a lui Zappa.

Frank Zappa a fost votat de Rolling Stone ca fiind al 21-lea cel mai mare artist rock ‘n’ roll din toate timpurile.

„Principalele mele calificări”, spunea Zappa, citat de Chicago Trubune, „sunt că nu joc golf, nu-mi iau vacanțe și cred despre Constituția SUA că este un document al naibii de bun și că această țară ar funcționa mai bine dacă oamenii ar respecta-o mai mult”. (…)„Dar dacă s-ar întâmpla un miracol – și ar fi nevoie de așa ceva – și aș candida cu adevărat pentru această funcție, să știți că m-aș lua în serios”. Când cei de la Channel 9 l-au intervievat abordând acest subiect, Zappa a răspuns: „Nu sunt un candidat. Doar explorez posibilitatea”.

A murit la 52 de ani

Diagnosticat cu cancer de prostată în 1991, Zappa a continuat totuși să lucreze în casa sa din Hollywood Hills până la 4 decembrie 1993, atunci când s-a stins din viață la vârsta de 52 de ani. În ciuda morții sale premature, muzica și moștenirea artistică a lui Zappa au continuat să rezoneze cu fanii și muzicienii din întreaga lume.

Frank Zappa a fost căsătorit cu Gail Zappa (1945 – 2015) cu care a avut 4 copii – Dweezil Zappa, Moon Unit Zappa, Ahmet Zappa și Diva Zappa.

Surse:

https://www.brainyquote.com/authors/frank-zappa-quotes

https://www.rollingstone.com/music/music-news/the-rolling-stone-interview-frank-zappa-81967/

https://www.britannica.com/biography/Frank-Zappa

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sinead O’Connor, un destin controversat. „Toți au vrut o vedetă pop, nu? Poate, dar eu sunt o cântăreață de protest”

James Brown, Nașul muzicii soul. „Nu-i poți învăța pe alții dacă trăiești în același mod”

Dolly Parton, regina muzicii country. Avere de 600 de milioane de dolari și 365 de peruci

Tina Turner, o legendă a muzicii rock and roll, a murit la vârsta de 83 de ani

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase