Home » Cultură » Mickey Rourke a iubit boxul mai mult decât actoria. „Atunci când pierzi tot, dar absolut tot, stai într-o cameră goală, în întuneric, și singura persoană care te poate scoate de acolo ești tu”

Mickey Rourke a iubit boxul mai mult decât actoria. „Atunci când pierzi tot, dar absolut tot, stai într-o cameră goală, în întuneric, și singura persoană care te poate scoate de acolo ești tu”

Mickey Rourke a iubit boxul mai mult decât actoria. „Atunci când pierzi tot, dar absolut tot, stai într-o cameră goală, în întuneric, și singura persoană care te poate scoate de acolo ești tu”
Mickey Rourke în 1991. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19.11.2023

A avut o performanță lăudată în filmul Diner din 1982, remarcându-se, mai apoi, în producțiile populare 9½ Weeks – în care a jucat alături de Kim Basinger, rolul făcându-l atunci unul dintre cei mai doriți bărbați de pe planetă, The Pope of Greenwich Village, Rumble Fish, Year of the Dragon, Barfly, Angel Heart și Francesco.  

A renunțat la actorie pentru box. Apoi la box pentru actorie Mickey Rourke a dobândit notorietate în lumea cinematografiei în anii 1980, pentru a o abandona la începutul anilor 1990 în favoarea unei cariere de boxer profesionist.

După ce în 1991 a revenit printre pugiliști, (Rourke a practicat boxul de la vârsta de 12 ani), actorul pe care mulți îl blamează pentru faptul că și-a deformat fața din cauza operațiilor estetice nereușite (însă există o explicație pentru asta), în opt meciuri a fost neînvins, câștigând șase (patru prin KO) și două remize. Dar timpul petrecut pe ringul de box nu i-au adus lui Mickey Rourke doar victorii, ci l-au desfigurat efectiv. A avut nasul, pomeții, coastele și degetele de la picioare rupte, fiind sfătuit de consilieri să renunțe la box ori avea să se confrunte, în curând, cu leziuni cerebrale potențial permanente.

„Dar am mers la cine nu trebuia pentru a-mi reface fața”

„Am avut nasul spart de două ori. Am avut cinci operații la nas și una la un pomete zdrobit”, a declarat el pentru Daily Mail în 2009. „În cea mai mare parte, operațiile estetice le-am făcut pentru a repara dezastrul de pe față cauzat de box. Dar am mers la cine nu trebuia pentru a-mi reface fața”. Și totuși, în ciuda explicațiilor actorului vizavi de aspectul lui, comentariile malițioase ale publicului dar și ale reprezentanților presei au curs ani la rândul.

Mickey Rourke s-a născut la 16 septembrie 1952 în Schenectady, New York, dar a crescut la Miami într-o familie cu descendențe englezești, irlandeze, germane și franceze. În anii de școală, a avut primele experiențe actoricești atunci când a fost distribuit în câteva piese de teatru puse în scenă la liceul unde studia.

„Tata (n.r. Philip Andre Rourke Sr era culturist profesionist) ne-a abandonat când eram destul de mic, dar nu am aflat niciodată care a fost motivul. Nu s-a mai întors niciodată. Iar mama s-a căsătorit apoi cu un polițist abuziv care ne făcea mie și fratelul meu Joe lucruri de care ea știa, însă a refuzat să intervină. Vreo zece ani a durat treaba asta”. (Mickey Rourke)

A fost asemănat cu Iisus

În 1971, după absolvirea liceului, Mickey Rourke a plecat la New York în căutarea oportunității de a deveni actor. Era tânăr, frumos și manifesta o mare dorință de a juca în filme. S-a înscris la Actors Studio, la scurt timp după aceea jucând în primul său rol  – un piroman – în producția Body Heat (1981), unde s-a făcut remarcat alături de Katheleen Turner și William. Dar, în paralel, Rourke se ocupa și de box.

În 1972, Rourke l-a făcut knock out în 18 secunde pe Ron Robinson, scrie IMDb.com, și în 39 de secunde pe John Carver. Un an mai târziu, l-a trântit la pământ pe Sherman „Big Train” Bergman în 31 de secunde. După victoriile acestea satisfăcătoare, Mickey Rourke a decis să se retragă din boxul amator, revenind pe ring în 1991, în calitate de pugilist profesionist. Meciurile de debut i-au adus atunci 250.000 de dolari, iar în 1992 a reușit să câștige nu doar 1 milion de dolari, dar și popularitate, apărând pe coperta revistei World Boxing alături de campionii James Toney, John David Jackson și Tommy Morrison. După ce a câștigat 16 meciuri de box profesionist, Rourke s-a retras în 1994, dezamăgit că nu reușise să devină campion mondial.

A studiat artele marțiale Hwa Rang Do

Dar pasiunile actorului pentru sport nu s-au limitat la box. A studiat artele marțiale Hwa Rang Do timp de șase ani sub îndrumarea maestrului Tae-joon Lee, fiul fondatorului acestei arte.

În autobiografia pe care a publicat-o în 2011, Stories I Only Tell My Friends, actorul și regizorul Rob Lowe povestește o secvență legată de prima lui întâlnire cu Mickey Rourke petrecută în timpul filmărilor peliculei The Outsiders (1983) în regia lui Francis Ford Coppola.

„Un tip, care arăta ca o persoană fără adăpost, a pășit pe platoul de filmare. Avea un păr destul de lung, nespălat, barbă și purta niște pantaloni din piele rupți și pătați. Francis (Ford Coppola) s-a înderptat către Rourke. Ceilalți actori se uitau la el și șușoteau  – E Mickey Rourke! Cine?  – am întrebat. Nu auzisem niciodată de el, însă ei îl adorau ca și cum ar fi fost fiul lui Laurence Olivier ori Isus Hristos”.

Roluri importante pe care le-a refuzat

Acest actor era considerat un fel de amestec între melancolia profundă a lui Marlon Brando și energia electrizantă a lui James Dean. În rolul motociclistului sexy și cool din Rumle Fish (1983), Rourke a fost foarte apreciat de critici și mai puțin de publicul larg. Rourke a interpretat un personaj poetic și fantomatic, daltonist și pe jumătate surd. Coppola îi oferise și unul dintre rolurile principale din The Outsiders, dar Mickey Rourke l-a refuzat. Presa a remarcat faptul că lista rolurilor pe care Rourke le-a refuzat este dacă nu chiar lungă, cu siguranță șocantă. A refuzat roluri în producții importante precum Rain Man, un film cu patru Oscaruri, în locul lui acceptând rolul Tom Cruise, roluri în Platoon, The Untachables și Pulp Fiction.

„Îmi amintesc că Dustin Hoffman m-a sunat să mă anunțe că vrea să joc în filmul ăsta, Rain Man. Nu i-am răspus și nici măcar nu l-am sunat înapoi. Și Quentin Tarantino m-a sunat la un moment dat. Cred că era vorba despre Pulp Fiction, despre rolul pe care l-a jucat până la urmă Bruce Willis. Nu m-am uitat nici pe scenariu. Îmi permiteam să fiu arogant și nervos pentru că știam că pot juca orice. Și credeam că doar mort nu o să mai lucrez”. (Mickey Rourke)

După ce a renunțat pentru a doua și ultima dată la box, Mickey Rourke s-a concentrat din nou pe actorie, astfel că în 2002 a fost distribuit în Spun, în 2003 în Once Upon A Time In Mexico, rolul din Sin City (2005)  – un vânător de recompense – fiind foarte apreciat, aducându-i câteva premii și considerație din partea colegilor săi actori.

Mickey Rourke a fost căsătorit de două ori

În 2008 a făcut din nou o figură bună în rolul luptătorului Randy The Ram din filmul The Wrestler care, de asemenea, a fost recompensat cu o mulțime de premii, inclusiv un Glob de Aur pentru cel mai bun actor și o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor într-un rol principal. În 2010 a apărut în Iron Man 2 (un film care a avut încasări de aproape 700 de milioane de dolari), în 2014 în Sin City: A Dame to Kill For (în care a jucat alături de Bruce Willis, Eva Green, Josh Brolin, Jessica Alba, Joseph Gordon-Levitt și alții), iar în 2020 a apărut în show-ul de televiziune The Masked Singer deghizat în Gremlin.

Mickey Rourke a fost căsătorit de două ori. Prima dată cu actrița Debra Feuer (din 1981 și până în  1989), după care cu actrița și modelul american Carre Otis (din 1992 și până în 1998), iar din 2009 Mickey se află într-o relație cu modelul Anastassija Makarenko, cu 33 de ani mai tânără.

Surse:                      

https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1150506/Mickey-Rourke-Ive-hacked-people-Hollywood-hell-Oscar.html

https://www.imdb.com/name/nm0000620/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ed Asner, actorul cu cele mai multe premii Emmy. „Nu știu cine a făcut Pământul. M-am trezit într-o dimineață și era aici. Mă bucur de el”

Ronald Reagan, singurul actor devenit președintele SUA. „Nu putem ajuta pe toată lumea, dar toată lumea poate ajuta pe cineva”

Hugh Laurie, cel mai bine plătit actor de televiziune în 2010. „Oamenii vor supraviețui și vor găsi fericirea”

Leonard Nimoy, actor, poet, fotograf, regizor. „Logica este începutul înțelepciunii și nu sfârșitul”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase