Home » Cultură » Leonardo DiCaprio, unul dintre cei mai proeminenți și influenți actori de la Hollywood

Leonardo DiCaprio, unul dintre cei mai proeminenți și influenți actori de la Hollywood

Leonardo DiCaprio, unul dintre cei mai proeminenți și influenți actori de la Hollywood
Leonardo DiCaprio în filmul „The Revenant” (2015). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.12.2023

Nu a fost niciodată căsătorit, preferă relațiile cu femei mai tinere decât el, este unul dintre cei mai bine cotați actori de la Hollywood, are o avere de peste 260 de milioane de dolari (a fost plătit chiar și cu 30 de milioane de dolari pentru un singur rol – Don’t Look Up (2021), a câștigat un Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal – pentru prestația din The Revenant (2015), peliculă regizată de Alejandro González Iñárritu, după  romanul omonim din 2002 al lui Michael Punke, a jucat în aproape 50 de filme, unele dintre cele mai notabile fiind epicul Titanic, Inception, The Revenant, The Wolf of Wall Street, The Departed, Catch Me If You Can, Django Unchained și The Great Gatsby, actor și producător, Leonardo DiCaprio este poate cel mai implicat actor activist de mediu de la Hollywood. Acestea ar fi câteva informații la foc automat despre unul dintre cei mai populari actori din lume.

Născut la 11 noiembrie 1974, în Los Angeles, California, Leonardo DiCaprio are o carieră în cinematografie de peste trei decenii, perioadă prolifică, distribuit în producții de marcă, aclamat de critici și deținător a numeroase alte premii pe lângă Oscarul câștigat în 2016.

(Până în 2016, Leo a fost nominalizat la 38 de premii diferite – 6 premii Oscar, 4 premii BAFTA, 11 premii Globul de Aur, 9 premii Screen Actors Guild, 7 premii Critics’ Choice și 1 premiu Emmy), câștigând doar 3 Globuri de Aur, – The Aviator (2004), The Wolf of Wall Street (2013), The Revenant (2015) , 1 SAG Award (pentru The Revenant), 1 premiu BAFTA (pentru The Revenant) și 2 premii Critics’ Choice (primul pentru The Wolf of Wall Street în 2014 și al doilea pentru The Revenant în 2016).

Crescut într-un mediu boem în Los Angeles

Leonardo Wilhelm DiCaprio este singurul copil al lui Irmelin Indenbirken, o secretară în domeniul juridic, și al lui George DiCaprio, scriitor, editor și distribuitor de benzi desenate underground.

Crescut într-un mediu boem în Los Angeles, DiCaprio a manifestat interes pentru actorie de când era adolescent, începându-și cariera cu roluri în reclame de televiziune și filme educaționale.

A fost remarcat în 1990, atunci când a obținut un rol recurent în serialul de televiziune Parenthood, prestație care l-a ajutat apoi să primească rolul din primul lungmetraj în care a jucat – Critters 3 (1991) – o producție SF cu elemente comice și de groază, regizată de Kristine Peterson și produsă de Rupert Harvey.

Cariera lui DiCaprio a luat avânt odată cu rolul din What’s Eating Gilbert Grape, din 1993, unde a interpretat un personaj cu probleme mentale, jucând alături de Johnny Depp și Juliette Lewis, performanța sa remarcabilă aducându-i o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, la vârsta de 19 ani.

Au urmat alte roluri de succes în filme precum The Basketball Diaries (1995) și Romeo and Juliette (1996), însă saltul definitiv către celebritate a venit odată cu interpretarea pe care a avut-o într-unul dintre cele mai impresionante filme din industria cinematografiei mondiale, Titanic (1997, 11 premii Oscar), realizat de James Cameron, un film care a devenit fenomen cultural și care rămâne una dintre peliculele cu cele mai mari încasări din toate timpurile – aproape 2 miliarde 300 de milioane de dolari.

Partenera lui din film, actrița Kate Winslet, îl consideră pe DiCaprio cel mai bun actor al generației sale.

Leonardo DiCaprio a avut o colaborare foarte bună cu regizorul Martin Scorsese care l-a implicat pe actor în mai multe proiecte cinematografice ale sale – Gangs of New York (2002), The Aviator (2004), The Departed  (2006), Shutter Island (2010) și The Wolf of Wall Street (2013).

Cel mai nou film în care poate fi văzut Leonardo Dicaprio tocmai a fost lansat pe marile ecrane, este o peliculă regizată tot de Martin Scorsese. Este vorba despre Killers of The Flower Moon, în care DiCaprio apare alături de Robert De Niro, Jesse Plemons, Lily Gladstone și Tantoo Cardinal, un film cu un buget de peste 200 de milioane de dolari, sumă care-l clasează în topul celor mai scumpe producții din ultimul timp. Filmul se bazează pe romanul de non-ficțiune a lui David Grann, Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI, care explorează o serie de crime comise asupra unor americani nativi Osage bogați din Oklahoma în anii 1920. Este pentru prima datpă când Martin Scorsese regizează un film cu Leonardo DiCaprio și Robert De Niro împreună.

Activism pentru mediu

Pe lângă cariera sa fabuloasă de actor, DiCaprio este cunoscut pentru susținerea extrem de puternică a conservării mediului. În 1998 a înființat Fundația Leonardo DiCaprio, care se concentrează pe încălzirea globală, conservarea biodiversității Pământului și promovarea energiei regenerabile și prin intermediul căreia a finanțat numeroase proiecte de conservare și inițiative menite să abordeze schimbările climatice.

De asemenea, este unul dintre cei mai vocali simpatizanți ai activistei de mediu suedeze Greta Thunberg, amândoi implicându-se în diverse proiecte de promovare și conștientizare a acțiunilor în domeniul schimbărilor climatice.

De multe ori, DiCaprio și-a folosit platformele de socializare pentru a sensibiliza publicul cu privire la problemele de mediu și a luat cuvântul la diverse forumuri internaționale, inclusiv la Summitul Națiunilor Unite privind clima, unde a ținut un discurs puternic despre urgența abordării unor acțiuni care să intervină în chestiuni legate de schimbările climatice.

Din 2019, Leo DiCaprio este investitor și consilier al unei companii financiare ecologice, Aspiration, companie care oferă consumatorilor o alternativă socială la băncile tradiționale.

Pe lângă activitatea sa de susținere a mediului, DiCaprio a produs mai multe documentare pe teme de mediu, Before the Flood și The 11th Hour fiind două dintre ele, iar filmele sale The Revenant și Inception, au prezentat teme legate de distrugerea mediului înconjurător și de nevoia de sustenabilitate.

Actor, activist de mediu, dar și producător

Leonardo Dicaprio s-a aventurat și în producția de filme, în 2004 cofondând Appian Way Productions, o companie de producție de film și televiziune care de-a lungul anilor a fost asociată cu o serie de proiecte notabile în diverse medii. Printre filmele importante produse de companie se numără The Aviator, The Wolf of Wall Street, Shutter Island, The Revenant, The Ides of March și The Departed„.

În ceea ce privește viața sa personală, în special aceea amoroasă, deși DiCaprio a preferat de-a lungul timpului să păstreze discreție pe acest plan, presa a fost mai tot timpul la curent cu relațiile lui Leo.

Din 2017, Leonardo DiCaprio o are parteneră pe actrița și modelul american de origine argentiniană Camila Morrone, cu 20 de ani mai tânără decât el, cei doi fiind văzuți de câteva ori călătorind împreună și participând la diverse evenimente, inclusiv la Gala Premiilor Oscar și Festivalul de Film de la Cannes.

Să nu credeți nici o clipă că semăn cu vreunul dintre personajele pe care le-am jucat. Nu sunt așa. De aceea se numește „actorie”. – Leonardo DiCaprio

Una dintre cele mai cunoscute relații ale lui Leonardo DiCaprio

Una dintre cele mai cunoscute relații ale lui DiCaprio a fost cea cu supermodelul brazilian Gisele Bündchen. Cuplul a început să se întâlnească în 2000, iar relația lor a durat până în 2005, după despărțirea de Bündchen, actorul începând să se întâlnească cu modelul israelian Bar Refaeli. S-au despărțit în 2011, an în care DiCaprio a avut-o a intrat într-o nouă relație – cu actrița Blake Lively, povestea lor de dragoste, relativ scurtă, fiind succedată de relația cu modelul Erin Heatherton (2011 – 2012), apoi de cea cu modelul german Toni (între 2013 și 2014) pentru ca în 2015 să se iubească cu modelul Kelly Rohrbach, în 2016 cu modelul danez Nina Agdal, aparent stabilindu-se, din 2017, la Camila Morrone.

Leonardo DiCaprio este un tip aventuros, curajul lui dus la extreme, alarmându-i, deseori, pe cei mai apropiați.

„Prietenii mei m-au numit persoana cu care și-ar dori cel mai puțin să participe la aventuri extreme, pentru că întotdeauna mă aflu foarte aproape de un posibil dezastru. Dacă o pisică are nouă vieți, eu cred am folosit câteva”, le spunea DiCaprio într-un interviu celor de la wired.com, povestind cum, în timp ce se afla în vacanță în Africa de Sud, într-o zi, când făcea scufundări, un rechin nu doar că a atacat cușca de siguranță în care se afla actorul, dar a reușit să pătrundă în interiorul, dintr-o eroare „tehnică”.

„Apoi a fost un zbor Delta Airlines cu destinația Rusia. Eram la clasa business și un motor a explodat în fața ochilor mei. Mă uitam pur și simplu la aripa avionului. Eram singurul care privea afară în momentul în care această turbină uriașă a explodat ca o cometă. A fost o nebunie. Au oprit toate motoarele timp de câteva minute, așa că timp pentru câteva momente pluteam în aer, în acel avion, fără niciun sunet din afară, dar nici din interior. Nimeni din avion nu spunea nimic. A fost o experiență suprarealistă. Apoi au repornit motoarele și am aterizat de urgență la JFK”.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Leonardo-DiCaprio

https://www.vanityfair.com/hollywood/2023/10/leonardo-dicaprio-cements-a-thrilling-new-era-in-killers-of-the-flower-moon-awards-insider

https://www.wired.com/2015/12/leonardo-dicaprio-interview-revenant-climate-change/

https://www.imdb.com/name/nm0000138/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actorul Kurt Russell, decent, lipsit de pretenții, un iubit de cursă lungă. „Trebuie să creați o impresie și nu o imagine”

Hugh Laurie, cel mai bine plătit actor de televiziune în 2010. „Oamenii vor supraviețui și vor găsi fericirea”

Philip Seymour Hoffman, actor de Oscar învins de droguri. „Uneori este greu să spui nu”

Matthew Perry, cel mai iubit dintre Prietenii tăi. „Faima nu face ceea ce crezi că va face. Totul a fost un truc”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase