Home » Cultură » Matthew Perry, cel mai iubit dintre Prietenii tăi. „Faima nu face ceea ce crezi că va face. Totul a fost un truc”

Matthew Perry, cel mai iubit dintre Prietenii tăi. „Faima nu face ceea ce crezi că va face. Totul a fost un truc”

Matthew Perry, cel mai iubit dintre Prietenii tăi. „Faima nu face ceea ce crezi că va face. Totul a fost un truc”
Matthew Perry într-o scenă din „Friends”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.10.2023

Prietenul lor, prietenul unei lumi întregi, starul unuia dintre cele mai iubite seriale de comedie, Friends, Matthew Perry, interpretul îndrăgitului personaj Chandler Bing a murit la 54 de ani, după ce s-ar fi înecat accidental în jacuzziul din locuința din Los Angeles, SUA.

Matthew Perry, nu doar actor, dar și producător talentat, s-a născut la 19 august 1969, în Williamstown, Massachusetts, și a crescut în Ottawa, Ontario, Canada. Perry provenea dintr-o familie cu legături în industria divertismentului. Tatăl lui Perry, John Bennett Perry, a fost actor și model, în timp ce mama sa, Suzanne Marie Morrison, a fost jurnalistă canadiană și secretar de presă al premierului canadian Pierre Trudeau.

Părinții lui au divorțat când Perry era avea 1 an, acesta fiind crescut de mamă în Ottawa până la vârsta de 15 ani, atunci când Matthew s-a mutat în Los Angeles pentru a trăi alături de tatăl său. De la această vârstă, Matthew Perry a început să devină interesat de actorie, în liceu implicându-se în diverse producții teatrale.

Jucător profesionist de tenis la categoria juniori

Jucător profesionist de tenis la categoria juniori, Matthew Perry a atins performanțe remarcabile în ceea ce privește acest sport, clasându-se pe locul 17 la juniori în topul celor mai buni tenismeni, la nivel național și, de asemenea, pe locul trei la dublu.

Cu toate acestea, Matthew Perry a renunțat la tenis profesionist în momentul în care, în 1987, i s-a oferit un rol secundar în serialul de televiziune Second Chance (1987), această oportunitate fiind rampa de lansare a lui Perry în industria filmului, în același an fiind apoi distribuit în alte două seriale TV Boys Will Be Boys și Sydney.

Simpaticul Chandler Bing din Friends

Șapte l-au despărțit pe Matthew Perry de rolul care i-a adus celebritate internațională – simpaticul Chandler Bing din Friends, un serial de comedie care a fost difuzat între 1994 și 2004 și care a devenit unul dintre cele mai de succes seriale de televiziune din toate timpurile. Distins cu 6 premii Emmy, Friends a fost clasat pe locul 7 în topul celor mai bune 50 de emisiuni TV din toate timpurile, top realizat de revista Empire în 2008, fiind unul dintre cele mai profitabile show-uri de televiziune din istorie. În 2017, Friends aducea companiei Warner Brothers peste un miliard de dolari pe an din drepturi de difuzare și streamming.

Friends, care i-a avut în rolurile principale pe actorii Matthew Perry, Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer și Matt LeBlanc, a fost scris de peste 50 de scenariști și, de-a lungul difuzării, a avut o serie de celebrități invitate să joace, printre acestea numărându-se Charlie Sheen, Tom Selleck, Sean Penn, Susan Sarandon, Jennifer Grey, Helen Hunt, Jeff Goldblum, Giovanni Ribisi, Debra Jo Rupp, Jane Lynch, Hugh Laurie, Ellen Pompeo, Melissa George, Jason George, Hank Azaria, David Arquette, Billy Crystal, Gary Oldman, Julia Roberts, Reese Witherspoon, Christina Applegate, Jean-Claude Van Damme, Robin Williams, Dakota Fanning, Danny DeVito, Brad Pitt, Kathleen Turner, Cole Sprouse, Anna Faris, Ben Stiller, Paul Rudd, Jon Favreau, Winona Ryder, George Clooney și Christine Taylor.

Peste 50 de milioane de telespectatori în direct

La apogeul său, un singur episod (din 1996) și finalul serialului din 2004, Friends a înregistrat peste 50 de milioane de telespectatori în direct, în timp ce, până la sfârșitul său, membrii distribuției câștigau mai mult de 1 milion de dolari pe episod.

În serial, personajul pe care l-a interpretat Matthew Perry – Chandler Bing –  a fost cunoscut pentru sincronizarea sa comică impecabilă și inteligența sarcastică, făcându-l pe Chandler unul dintre cele mai iubite personaje din serial. Umorul era o caracteristică a lui Perry însuși, astfel că multe dintre replicile lui Chandler au fost rezultatul glumelor spontane pe care le făcea Matthew Perry și au fost atât de bune și potrivite contextului încât au fost incluse în scenariu.

Despre personajul pe care l-a jucat în Friends, Perry declara:

„Era ca și cum m-ar fi urmărit cineva timp de un an, m-ar fi studiat, furându-mi glumele, copiindu-mi manierele și viziunea – obosită, dar plină de spirit, asupra vieții. Nu doar că mi se potrivea foarte bine rolul lui Chandler. Chandler eram eu”.

Matthew Perry, prin personajul său Chandler Bing, a fost cel care a rostit ultima replică din Friends. În momentul în care se sugerează să iasă cu toții la o cafea, Chandler spune „Unde?”. Matthew Perry a fost cel mai tânâr dintre colegii săi de platou din Friends.

A povestit despre lupta sa de o viață cu dependența

În timpul filmărilor la Friends, deja devenit o vedetă veritabilă, Matthew Perry s-a implicat în relații amoroase cu staruri hollywoodiene – Julia Roberts, Neve Campbell, Lauren Graham, Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz, Natasha Wagner, Molly Hurwitz și Lizzy Caplan fiind câteva dintre ele, și a jucat în filme precum comedia romantică din 1997 Fools Rush In, unde a avut-o ca parteneră pe Salma Hayek, și în producția din 2000 The Whole Nine Yards, cu Bruce Willis.

În ciuda imaginii de tip super haios, vesel, spiritual, veșnic zâmbitor, Matthew Perry ascundea traume despre care a scris pe larg în biografia lui publicată în 2022, „Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing”, acolo unde a povestit despre lupta sa de o viață cu dependența de alcool și opioide, despre cum s-a apucat de băut la vârsta de 14 ani, neadmițând că este alcoolic decât mai târziu, la 21 de ani, despre cum toate acestea l-au costat peste 9 milioane de dolari în eforturile lui de a se elibera de distrugătoarele abuzuri și dependențe care i-au cauzat o serie de probleme grave de sănătate.

Estima, la un moment dat, conform IMDb.com, că a fost la dezintoxicare de 65 de ori, a participat la 6.000 de întâlniri AA (Alcoolici Anonimi), a supraviețuit unui număr de 14 operații și aproape a murit într-o sală de urgență în 2019, după ce i-a explodat colonul, după acel incident stând în comă timp de 14 zile și petrecând alte 5 luni în spital.

Perry a fost și scenarist și producător

„Nimeni nu și-a dorit mai mult decât mine să fie celebru”, declara Perry într-un interviu publicat de The Times în aprilie 2023, citat de latimes.com.

„Eram convins că acesta era răspunsul. Aveam 25 de ani, era al doilea an de Friends și, după opt luni, mi-am dat seama că visul american nu mă face fericit, nu umple golurile din viața mea. Nu puteam să primesc suficientă atenție. … Faima nu face ceea ce crezi că va face. Totul a fost un truc”.

După ce s-a încheiat Friends, Matthew Perry a jucat în serialul de scurtă durată Studio 60 on the Sunset Strip și a avut apariții ca invitat în documentare și emisiuni precum The West Wing și The Good Wife. A jucat în mai multe filme, câteva dintre ele fiind The Ron Clark Story, The Whole Ten Yards, Birds of America, Numb, Dont Look Up, și a apărut în documentare.

În ultimii ani, s-a concentrat mai mult pe activitatea teatrală, jucând în piese precum The End of Longing și The Odd Couple.

Pe lângă cariera de actor, Perry a fost și scenarist și producător. A co-scris și a jucat în sitcomul Mr. Sunshine și a fost producător executiv pentru relansarea serialului The Odd Couple.

Matthew Perry nu s-a căsătorit și nu a avut copii

Matthew Perry a fost implicat, de asemenea, în diverse acțiuni filantropice. A fost un susținător al sensibilizării cu privire la dependență și și-a împărtășit propriile experiențe pentru a-i ajuta pe alții care se luptă cu probleme similare. În 2015, a primit premiul Phoenix Rising Award din partea Biroului pentru politica națională de control al drogurilor de la Casa Albă, pentru eforturile sale de promovare a recuperării din dependență.

  • A fost coleg de clasă în liceu cu cel de-al 23-lea prim-ministru al Canadei, Justin Trudeau;
  • A fost un mare pasionat de hochei pe gheață și softball, sporturi pe care obișnuia să le practice în timpul liber;
  • Melodia preferată era „Don’t Give Up”, a soliștilor Peter Gabriel și Kate Bush;
  • În octombrie 2023, Perry are o avere netă estimată la aproximativ 120 de milioane de dolari americani, potrivit Celebrity Net Worth, datorită carierei sale de actor, dar și pentru activitatea de producător executiv și scenarist;
  • Și-a făcut debutul pe scena internațională în West End, la Londra, alături de Minnie Driver.

Cunoscut pentru relațiile de prietenie de pe ecran, dar și din afara ecranului cu actrițele care au făcut parte din distribuția serialului Friends, Matthew Perry nu s-a căsătorit niciodată în viața reală și nici nu a avut copii.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0092447/

https://www.cosmopolitan.com/entertainment/tv/g13098604/friends-tv-show-facts-trivia/

https://www.latimes.com/california/story/2023-10-28/freinds-star-matthew-perry-dead-at-56

Vă mai recomandăm să citiți și:

Matthew Perry, cunoscut și iubit pentru rolul din Friends, a murit

Actorul britanic Michael Caine se retrage din actorie

Javier Bardem, primul actor spaniol nominalizat și câștigător de Oscar. „Trăim într-o lume a negării și nu mai știm care este adevărul”

Gary Oldman, Dracula lui Francis Ford Coppola și actorul cu cele mai mari încasări din istorie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase